До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто в Клари вкрав коралі: чим небезпечні санскрини

Не встигли всі звикнути до того, що санскрин — це святий Грааль здоров’я й молодості шкіри, як з’ясувалося страшне: сонцезахисні фільтри нищать природу.

Фото: архів Vogue

Текст: Олена Пономаренко

Реклама
Сигнал лиха

Директор з наукових комунікацій Givenchy Лоран Ногейра, хімік і біолог з 30-річним досвідом, кілька років тому в одному з інтерв’ю прохопився: "Санскрини шкідливі для довкілля". У мене округлилися очі — це був час, коли сонцезахисні засоби стали культовими й про їхню потенційну небезпеку ніхто не говорив. На жаль, інтерв’ю було на іншу тему, і від подальших коментарів учений утримався.

Але свідчення його правоти невдовзі стали раз по раз спливати в пресі. На сполох забили екологи й морські біологи, які досліджували зміни Великого бар’єрного рифу біля берегів Австралії. Тут важливий відступ. Річ у тім, що в Австралії захисту від сонця надають особливої уваги: на громадських пляжах є спеціальні диспенсери із сонцезахисними засобами; щогодини лунає сигнал, який нагадує, що їх потрібно наносити заново. Люди купаються, санскрини неминуче потрапляють в океан (за даними The Independent, це 14 тонн на рік). І хоч об’єми океану й умісту тюбиків непорівнянні, навіть мізерної кількості токсичних речовин виявилося досить, щоб, наприклад, морські коники змінили свою звичну поведінку й утратили здатність до розмноження.

"Сонцезахисні засоби як клас з’явилися порівняно недавно: широко їх використовувати стали в другій половині XX століття, а повсюдно — тільки з десяток років, — розповідає Тійна Орасмяе-Медер, лікар-дерматокосметолог, фахівець з розроблення косметичних засобів. — Тому питання про те, як вони можуть впливати на що-небудь, крім шкіри людини, не розглядали в принципі. У межах теми антропогенної зміни планети, коли всі заговорили про вуглецевий слід, виявили нову нішу: шкоду, яку санскрини завдають природі".

Токсичні речовини, що входять до складу сонцезахисних кремів, пошкоджують генетичний матеріал морських мешканців. УФ-фільтр оксибензон, концентрація якого коло берегів Гаваїв, Карибських островів і Великого бар’єрного рифу особливо висока, знебарвлює корали й зумовлює зміни в їхній ДНК, унаслідок яких вони перестають розмножуватися. Якщо зважити на те, що коралові рифи покривають менш як один відсоток морського дна, але водночас слугують домівкою для 25 % різновидів риб, цей факт звучить загрозливо. До того ж деякі фільтри можуть впливати як фальшиві гормони, від яких риби змінюють стать, ризикуючи втратити здатність до розмноження.

Не фільтром єдиним

Загибель коралів зумовлена цілим комплексом причин. Хімік-технолог, розробниця косметичних продуктів Юлія Гагаріна називає деякі з них. І перша — підвищення температури води через спільні кліматичні проблеми. У цих умовах корали й водорості швидше гинуть: вони не встигають пристосуватися до потепління ("може, вже й не встигнуть", — сумно жартує Гагаріна). Дослідники, які вивчають потенційну шкоду сонцезахисних фільтрів, дійшли висновку: в теплій воді корали уразливіші. Іншими словами, було б не все так погано з кліматом, корали спокійніше ставилися б до "хімії".

Небезпечна для коралових рифів і брудна вода. І тут питання — що отруйніше: змитий зі шкіри відпочивальників захист чи органічні добрива, якими поливають рослини. Річ у тім, що пестициди, вуглеводні та інші забруднювальні домішки також здатні спричинювати знебарвлення коралів. Іншими словами, вирощування агрокультур і недостатнє очищення стічних вод теж вносять свою лепту у вимирання коралів.

"У воду, крім залишків сонцезахисних засобів, потрапляє й багато іншого, — розповідає Тійна Орасмяе-Медер. — Наприклад, коли досліджували міські водойми на вміст кокаїну, то з’ясували, що в Цюриху його особливо багато. Та ж проблема і з пероральними контрацептивами: вони виділяються із сечею і потрапляють у систему водопостачання". Тож демонізувати санскрини не варто: фармацевтичний вплив на довкілля — складніший і ширший, ніж ми собі уявляємо.

Ще одна причина масової загибелі коралів — закиснення Світового океану. Річ у тім, що корали й водорості утворюють симбіотичний союз. Корали постачають водоростям свої відходи (нітрати, фосфати й СО2), які для останніх — справжнє делікатесне меню. А вони у відповідь синтезують потрібну для коралів "їжу": цукри, ліпіди й полісахариди. І тут знову-таки залучене глобальне потепління й збільшення викидів СО2, що призводять до зниження pH океану. У цих умовах починають процвітати зовсім інші водорості — і витісняють ті, які "годують" корали. Так корали вимирають без жодних сонцезахисних фільтрів.

"А ще рифи відчувають проблеми через мікропластик, забруднення повітря, виверження вулканів, віруси й бактерії, неконтрольоване рибальство. Все це теж впливає на їхнє знебарвлення й вимирання", — додає Гагаріна. Тому перекладати провину тільки на санскрини щонайменше нечесно: людство докучає коралам зусебіч.

З позначкою organic

Не тільки хімічні сонцезахисні фільтри, що здатні перетворювати ультрафіолет на інфрачервоні хвилі, можуть бути небезпечними для коралів. Фізичні або мінеральні — які відбивають і розсіюють світло з поверхні шкіри — теж можуть шкодити природі. У серпні минулого року журнал Американського хімічного товариства Environmental Science & Technology опублікував результати експерименту. Вчені вивчили, як змінюється склад прибережної води в сонячний день на пляжі, коли умащені санскринами відпочивальники граються у воді. Так ось, уміст алюмінію зростає на 4 %, а титану — на цілих 20 %. Це не може не позначатися на морській флорі й фауні, але як саме — тема подальших розвідок.

Навіть якщо на пакованні засобу є позначка organic, це ще не гарантія безпеки. "За правилами, — розповідає Юлія Гагаріна, — органічна косметика може містити тільки фізичні фільтри: оксид цинку (Zinc Oxide) і діоксид титану (Titanium Dioxide), нехай навіть вони представлені в розмірі наночастинок". Вона пояснює, що до недавнього часу ці фільтри були поза критикою в захисників рифів тільки через брак інформації. Деякі дослідження засвідчили, що фізичні фільтри токсичні для водоростей. Але те, що погано для однієї половинки симбіотичного союзу, — погано й для другої. Так справедливо подумали італійські вчені Сінтія Корінальдесі й Франческа Марчелліно і з’ясували, що деякі наноформи фізичних фільтрів убивчі для коралів, оскільки виробляють велику кількість вільних радикалів. Але є спеціально оброблені нанофільтри, у разі застосування яких вільні радикали не утворюються, і тоді рифи живуть спокійно. Як відрізнити перше від другого? За етикеткою, на жаль, ніяк. Тільки за допомогою лабораторних тестів.

Справа майбутнього

Спеціального маркування з приводу потенційної шкоди водним організмам поки немає. Хоч це й обговорюють активно, але не до такої міри, щоб очікувати рішучих дій від світових виробників у найближчі роки. Все, що можна, — орієнтуватися на списки "хороших" і "поганих" фільтрів. "Відмінники" останнього покоління перед запуском у виробництво пройшли тести, підтвердивши свою безпеку і для екології, і для шкіри.

Влада Палау заборонила санскрини з оксибензоном і ще дев’ятьма хімічними фільтрами. Їхній приклад надихнув Гаваї: там заборона продавати й використовувати засоби з оксибензоном і октиноксатом набере чинності 1 січня 2021 року. Дослідження тривають; і, можливо, зовсім скоро ми почуємо про нові заборони, які вводитимуть такі організації, як FDA, і місцева влада. Нині кожен сонцезахисний інгредієнт оцінюють з погляду безпеки для довкілля. Тому наближаються великі зміни, пов’язані зі зміною законодавства.

Кадр з фільму "Басейн", 1969

Що кажуть виробники

Компанія Sisley Paris, відома своїми сонцезахисними засобами класу high end, коментує ситуацію так: ультрафіолет створює ризики для здоров’я, включно з появою раку шкіри, фотодерматиту й фоточутливості, тому сумніватися у важливості захисту від сонця категорично неможливо. Як і раніше актуальні рекомендації уникати сонця в годину пік (з 10:00 до 16:00); носити капелюх і сонцезахисні окуляри; використовувати сонцезахисний крем, коли це потрібно. "Всі фільтри, які використовують у сонцезахисних формулах Sisley, досліджені на предмет безпеки й схвалені в усьому світі. Ми прагнемо запропонувати споживачам найліпше, чи то ефективність, чи то безпека, чи то турбота про шкіру й довкілля. Тому й далі працюємо над сонцезахисними засобами максимально раціонально й відповідально", — кажуть у Sisley.

Як жити тепер

Що робити тим, хто хоче зберегти здоров’я й не нашкодити океану? По-перше, не використовувати санскрини без міри. "Перевагу потрібно віддавати одягу, — каже Тійна Орасмяе-Медер, — рашгардам, футболкам, сорочкам, що закривають тіло". По-друге, котре лихо менше, те й вибирають: щонайменше треба стежити за тим, щоб у складі санскринів не було оксибензону. Зрештою, ліпше застосовувати емульсії: спреї потрапляють на пісок, а звідти — гарантовано у воду.

Фільтри-шкідники
  1. Benzophenone-3 (Oxybenzone)
  2. Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate)
  3. 4-methylbenzylidene Camphor (Enzacamene)
  4. Octocrylene
  5. Para-aminobenzoic Acid (PABA)
Безпечні фільтри
  1. Tris-Biphenyl Triazine
  2. Diethylhexyl Butamido Triazone
  3. Ethylhexyl Triazone
  4. Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid
  5. Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
  6. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
  7. Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol
  8. Tris-Biphenyl Triazine

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.