До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Санскрин удома: абсурд чи правило безпеки?

Нещодавно на vogue.com вийшов матеріал про те, чи треба користуватися санскрином удома, на карантині. Відповідь виявилася несподіваною, як у детективах Агати Крісті: так, треба. За кадром залишилися особливості американського клімату й приміщень; інформація почала поширюватися зі швидкістю звуку. Ми попросили висловитися на цю тему експертів: лікаря-дерматокосметолога, експерта з розроблення косметичних засобів, засновницю Meder Beauty Science Тійну Орасмяе-Медер і наукову директорку Institut Esthederm Віржині Кутюро.

Реклама
Історія має вигляд спекулятивної

"Якщо ми не говоримо про приміщення зі скляними стелею й стінами, то історія має вигляд спекулятивної, — каже лікар-дерматокосметолог, експерт з розроблення косметичних засобів, засновниця Meder Beauty Science Тійна Орасмяе-Медер. — Важко навіть у теорії уявити умови, коли людині, яка перебуває вдома, потрібен санскрин. Стандартні міські приміщення здебільшого досить закриті: стеля, чотири стіни, пара вікон — і все. Навіть якщо ви близько до відчиненого вікна, ви захищені від найактивнішого сонця. Є так зване правило сірника, яке ми рекомендуємо використовувати на пляжі: увіткнути сірник у пісок, і коли тінь зрівняється за довжиною із самим сірником або стане коротшою за нього, з пляжу пора йти. Так ось, що вище сонце, то краще захищають нас стіни й стеля".

У стандартних умовах, у середній смузі (а не ближче до екватора або на Середземномор’ї) промені потрапляють у приміщення в той час, коли досить безпечно навіть на пляжі: до 10 та після 16:00, коли сонце ближче до горизонту. У цей час індекс ультрафіолету зазвичай менш як 4, коли, власне, і потрібен санскрин. А вранці, та ще й навесні ІФ ще досить низький, і до червня-липня серйозних змін у цьому сенсі не буде.

Сучасні вікна повністю відсікають ультрафіолетові промені типу В, але не відсікають промені типу А. Це може бути небезпечно за сукупності трьох чинників: ви перебуваєте в безпосередній близькості до вікна; ІФ становить 4-5; ви проводите поряд з вікном не менш як 20 хвилин поспіль. Якщо людина перебуває на відстані близько метра від вікна, то промені типу А не є небезпечними, навіть якщо сонце світить прямо у вікно. Це підтверджено дослідженнями. Але якщо ви поставили стіл прямо біля вікна, працюєте за ним і на вас світить сонце, то треба поводитися так, ніби ви перебуваєте зовні, — тобто використовувати захист.

Санскрин — це не засіб для догляду, він не поліпшує стану шкіри

Загалом треба пам’ятати: потреби в санскринах у класичному приміщенні немає. Санскрин — це не засіб для догляду, він не поліпшує стану шкіри. Ми використовуємо його вимушено, для захисту шкіри. У них зазвичай висока оклюзивність, тому для власниць жирної шкіри, схильної до запалень, вони можуть бути одним з провокаційних чинників. У разі акне (особливо в разі хронічного дорослого акне) дуже важко підібрати відповідний санскрин, який не погіршує стану шкіри. Тому, якщо можна, потрібно уникати зайвого використання санскринів. А ще — застосовувати засоби з терапевтичним ефектом, які оздоровлюють шкіру.

Інша група пацієнтів, яким краще не користуватися санскринами, якщо є така змога, — люди із чутливою, схильною до почервонінь шкірою. При розацеа шкіра болісно реагує на ультрафіолет, але вибрати відповідний санскрин таким пацієнтам складно. Є лише кілька засобів (здебільшого аптечних марок), які підходять для захисту такої шкіри, переважно — з фізичними фільтрами.

В інших випадках для здорової шкіри санскрин нешкідливий. Але зрозуміло, що технічно наносити багато шарів засобів догляду — дискомфортно й не є здоровим. Крім того, сонцезахисні фільтри, навіть найсучасніші, мають місцевий подразнювальний вплив. І що більше вони в контакті зі шкірою, то вищий ризик того, що може розвинутися подразнення й навіть контактний дерматит. Саме тому дерматологи рекомендують використовувати санскрин за показаннями.

На мій погляд, поради використовувати санскрини в закритому приміщенні — це голос не дерматолога, а продавця, який намагається змусити людей дістати гроші й купити не потрібний їм косметичний засіб. Карантин — чудова можливість дати шкірі відпочити від засобів для захисту від сонця — і від забрудненого повітря. Тому скористаймося чудовою нагодою й винесемо із ситуації хоч якийсь профіт.

Замість того, щоб використовувати санскрин, перебуваючи в приміщенні, краще не розташовуватися біля вікна, проти сонця

Віржині Кутюро, наукова директорка Institut Esthederm, каже: "Хоча скло ефективно блокує більшість ультрафіолетових променів, воно не блокує всі з них однаково. За даними Американського онкологічного товариства (ACS), скло, яке зазвичай використовується у вікнах автомобілів, будинків і офісів, призначено для блокування більшості променів UVB, але не забезпечує захист від усіх променів UVA. Тож навіть якщо ви перебуваєте в приміщенні, але поруч із вікном, ви все одно ризикуєте піддатися впливу ультрафіолетових променів і можливому ушкодженню шкіри. Замість того, щоб використовувати сонцезахисні засоби, перебуваючи в приміщенні, краще не розташовуватися біля вікна. Важливо пам’ятати, що рекомендації американських дерматологів використовувати санскрин вдома ґрунтуються на дослідженні водіїв легкових і вантажних автомобілів.

Важливо зосередити зусилля на тому, щоб підготувати шкіру до виходу з карантину. Глибоке очищення забезпечить м’який крем для глибокого очищення пор Osmoclean, а спонукати шкіру виробляти меланін допоможе спрей Bronz impulse. Його треба починати наносити за 2 тижні до виходу на сонце: наносити на обличчя й тіло вранці та ввечері. У розпал сонячного сезону його треба використовувати щовечора й за 20 хвилин до виходу на сонце, а щасливчики, яким цього року світить пляж, можуть використовувати його перед нанесенням сонцезахисного крему.

І ще одна ремарка. Справжня проблема під час карантину — це сухість шкіри. "Багато європейців скаржаться на сухість з початком карантину, — каже Віржині. — Для цього є кілька причин. По-перше, рівень хлору у воді набагато підвищився, згідно з рекомендацією ВООЗ і регіональних закладів охорони здоров’я. По-друге, сухість зумовлена ​​інтенсивним використанням побутових мийних засобів і дезінфекційних серветок, а також частішим миттям (особливо рук). По-третє, сухість повітря в приміщеннях також відіграє свою роль. Деякі скаржаться на висипання під час карантину. Вони можуть бути пов’язані зі стресом, переїданням і побутовими забрудненнями". Повний гід у догляді за шкірою під час карантину читайте тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.