До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Косметичний фастинг: що це таке і чому він потрібен хоча б іноді

Подвійне очищення, тоніки, лосьйони, есенції, зволожувальні засоби... Чи може любов до краси завести в глухий кут і чи стане "косметичний фастинг" відповіддю на це божевілля?

Текст: Моніка Бозіноскі

Реклама

Ще не так давно аксіомою гарного догляду вважався щоденний багатоступеневий ритуал. Зняти макіяж з очей і губ спеціальним засобом. Очистити шкіру у два етапи й розпрощатися зі слідами косметики, токсинами й забрудненнями. Тонізувати шкіру. Нанести відлущувальний лосьйон. Поверх — есенцію. Застосувати сироватку або ампулу, повправлятися із #selfcare (знадобиться тканинна маска), подбати про шкіру навколо очей (знадобиться спеціальний крем). Зволожити шкіру кремом, гелем або олійкою для обличчя. І ніколи, ніколи не нехтувати захистом від сонця. Будемо чесні, така велика щоденна програма — реальність для багатьох з нас. Тут бачимо вплив корейських ритуалів для догляду, які святкували бум років десять тому (бум пройшов, а звички залишилися). Здавалося б, за наявності ґаджетів з LED-підсвіткою, технологічних масажерів і безлічі косметичних засобів зображення в дзеркалі має стати яскравішим від інста-масок. Але тут-то й постає запитання: а чи дійсно у догляді за шкірою "більше" означає "краще"?

Цікаво, що тепер однаково бурхливо розвиваються два тренди: перший — усвідомленого споживання, другий — прагнення отримати найостанніший, наймодніший продукт (згадаємо, з якою швидкістю розлетілися світом засоби Fenty Skin). Парадоксальним способом ці два тренди трансформуються в третій: коли на ошатних фото полиць із косметикою (шукати в Instagram за тегом #vanities) красується досить лаконічний набір засобів. З’явився навіть новий термін skinimalists (від англійського skin, "шкіра") — людина, що обходиться мінімумом для догляду. Хтось опановує цей підхід, переглядаючи споживчі звички й спрощуючи складну систему. Хтось долучається до руху no-buy beauty ("не купуй косметики"), що заохочує відмову від косметичних засобів не першої потреби й утримання від купівлі нових на деякий час. Хтось робить ставку на skip-care — усунення зайвого зі щоденної рутини, — а щоб не жертвувати результатом, використовує не серію засобів, а багатозадачні продукти.

Двофазний експрес-засіб для зняття макіяжу з очей, Yves Rocher

Хай там у чому полягає мінімалістський підхід, він почав приносити плоди. Згідно зі статистикою Mintel Group, за серпень 2019 року, 28% британок скоротили кількість засобів для щоденного догляду; 54% міленіалів віком від 20 до 29 років підтверджують, що прагнуть ще більше спростити ритуали. Повільно, але точно ідея повернутися до підходу "очищення, зволоження, захист" перестала здаватися божевільною й дикою. А коли пандемія замкнула всіх по домівках, змінивши сприйняття багатьох речей і змістивши пріоритети, деякі й зовсім почали ставити собі запитання, чи так обурлива ідея зробити перерву у використанні б’юті-засобів і перейти до косметичного голодування.

Skin fasting для початківців

У 2011 році японський бренд Mirai Clinical увів термін skin fasting, або косметичне голодування. Така б’юті-дієта передбачає перерву в щоденному догляді на деякий час — і хоча наукового обґрунтування вона не має, у теорії йдеться про те, що косметичне голодування дає шкірі можливість відновитися й омолодитися своїми силами, замість того щоб покладатися на засоби для догляду. Переваги на цьому не закінчуються: без косметичних продуктів шкіра нібито здатна нормалізувати й відрегулювати природний захисний бар’єр (є думка, що він послаблюється зайвим застосуванням косметики) аж до повного перезавантаження. Але теорія і практика — різні речі.

Двофазний експрес-засіб для зняття макіяжу з очей, Yves Rocher

"Тут важливо з’ясувати, — коментує Олена Белей, консультантка з питань догляду за шкірою, адептка догляду без таблеток, дієт і безглуздих дорогих засобів. — Фастинг буває різний. Загалом ідеться про перерву у використанні косметики, але це може бути як пауза стосовно конкретного продукту, так і повна відмова від усіх засобів". Олена й сама активно експериментувала з доглядом ("Я немов кидала спагеті в стінку і зацікавлено спостерігала, що буде"), а потім вирішила випробувати skin fasting на собі. "Якоїсь миті я залишила для догляду одну тільки воду. І це ще не найрадикальніший варіант: у разі повного фастингу на шкіру не наносять зовсім нічого. Щоправда, це ближче до „дієти печерної людини" (режим, який не передбачає навіть умивання)", — додає вона. Олена вважає, що остання була б виправдана лише у вакуумі й за наявності пластикової шкіри. "Наша шкіра жива, вона постійно працює й виробляє себум. Поза приміщеннями — протистоїть забрудненням і ультрафіолету. У шкіри стільки завдань, що тримати її в повному голодуванні щонайменше нерозумно".

Двофазний експрес-засіб для зняття макіяжу з очей, Yves Rocher

Коли я зізнаюся, що мені б і на думку не спало вилучити всі засоби з програми догляду, консультантка пояснює, що віра шанувальників skin fasting по суті тримається на двох міфах. Перший полягає в тому, що шкіра нібито звикає до б’юті-засобів, унаслідок чого ті перестають працювати. Це, звісно, неправда. "Шкіра постійно оновлюється, і зараз вона не така, як, наприклад, місяць тому, — каже Олена. — Вона весь час захищається й відновлюється, водночас намагається впоратися з усіма зовнішніми обставинами". І звісно, реагує на засоби для догляду: одним і тим самим кремом можна користуватися хоч десять років, аби він задовольняв поточні потреби шкіри. Другий міф ще цікавіший, розповідає Белей: "Багато хто думає, що шкіра відповідає за детокс. Це помилка: організм виводить токсини через нирки й печінку. Тому давати шкірі перепочинок на детокс безглуздо".

Skin Restoring Moisturizer SPF 50, Paula’s Choice

Хоча повна відмова від щоденного догляду за шкірою не має сенсу, відпочинок від деяких продуктів може мати свої плоди. "Нині на ринку так багато косметики, що люди дійсно надто захоплюються, — каже фахівчиня. — Бренди заманюють: „Ось вам ретинол, ось кислоти, а ось вітаміни". В результаті споживач спокушається — наносить надто багато активних засобів, подразнює шкіру, провокує запалення". Тож ідея косметичного голодування часто виникає, коли люди перебирають міру, а відтак не роблять нічого або набагато менше. Чи шкодять шкірі такі гойдалки? "Насправді ні. Якщо ви дійсно перестаралися з косметикою (з’явилися зневоднення, почервоніння й лущення), тоді час зробити перерву", — уточнює консультантка.

Skin Restoring Moisturizer SPF 50, Paula’s Choice

Важливо не відмовлятися від м’якого очищення, зволоження й захисту від сонця в щоденному догляді. А якщо й практикувати стримування, то ліпше стосовно засобів з активними речовинами — наприклад, із саліциловою кислотою, яка чудово очищає пори, або ретиноїдами, що запобігають старінню шкіри й появі зморщок. Саме з ними люди перегинають палицю, ділиться досвідом Олена: "Більшість людей не знають, наскільки чутлива їхня шкіра, поки не почнуть доглядати за нею неналежно, і тільки тоді можуть схаменутися: „Ох, щось не так, напевно, гормони або неправильне харчування". У догляді важливо дослухатися до порад косметолога й особистих відчуттів, а активні речовини вводити поступово".

Crystal Retinal, Medik8

Серед великої кількості міфів про шкіру, рекомендацій на YouTube і порад блогерів орієнтуватися важко. І тут доведеться докладати зусиль: мислити критично, відстежувати реакцію шкіри, вивчати склади й так далі. Краще довіряти інтуїції й здоровому глузду, ніж сумнівним порадам — хай навіть їх дає людина з мільйонною аудиторією в соцмережах. "Важливо розуміти, що всі ми різні, і чудовий досвід одного може виявитися страхіттям для іншого", — пояснює Белей.

Універсальна зволожувальна емульсія Super Aqua, Guerlain

Зокрема, шкіра, схильна до акне, виграє від регулярного хімічного відлущування й глибокого очищення пор. І якщо є протокол лікування, який розписав лікар, то важливо дотримувати його скрупульозно: skin fasting у цьому разі тільки зашкодить. Але є ті, кому б він дійсно не завадив. "Я працювала з клієнткою, яка користувалася супердорогими продуктами, — розповідає Олена. — Проблема в тому, що всі вони були перенасичені оліями. Унаслідок у дівчини з’явилася пігментація, забилися пори". Варто усунути зайві засоби й замінити решту менш дорогими, але точно підібраними, — все налагодилося: "Якоюсь мірою це був фастинг".

Міркуючи про догляд за шкірою, багато уваги надають інгредієнтам, але часто залишають без уваги загальну формулу засобів. Люди бачать позначку "ретинол" на пакованні — і відразу ж купуються на це. "Але як щодо інших складників? — нагадує Белей. — Можливо, там олії, що не годяться для вашої шкіри? А може, подразні компоненти, які разом з агресивним ретинолом зруйнують мікробіом, спричинять подразнення або висипи? Поза контекстом ключова інформація безглузда, і зробити правильний вибір не вийде. Тож утримуватися варто не від косметичних засобів взагалі, а від засобів з невідповідною формулою".

Крем з пребіотиками для чутливої ​​шкіри Salva-Derm, Meder

Між фастингом і пересиченням найкращий вибір — піклуватися про шкіру, зберігаючи її баланс. "Якось я дивилася на Netflix шоу про побачення Dating Around, — згадує Олена, — і подумала, що з підбиранням засобів для догляду відбувається щось подібне. Люди часто сприймають його як побачення з новими баночками — замість того щоб піти на серйозні відносини й визначитися з програмою догляду, яка припаде до душі їм самим і полюбиться шкірі, — це тривала гра". Щойно буде знайдено той самий баланс, не треба намагатися обдурити перевірену систему, шукати улюбленців на стороні або постійно міняти тактику. Світ і любов можуть бути дивними, божевільними, дикими, але історії, де балом керують увага й турбота, все ж мають щасливий кінець.

Фото: PACO ESTEVE

Стиль: CRISTINA MARTÍN

Зачіски і макіяж: Marta Arce з використанням Kevyn Aucoin and Mr. Smith.
Асистент стиліста: Oscar Suay
Модель: Eleonore Dumesnil @Carmen Duran Agenc

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.