До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Грудне вигодовування чи суміш: топмодель Ешлі Ґрем ставить крапку в цьому питанні

"Світ очікує, що ти будеш зірковою годувальницею. Я думаю, що це смішно". Ешлі Ґрем хоче, щоб жінки мали право вибирати, чим годувати своїх дітей, та у відвертому інтерв’ ю розповідає про грудне вигодовування, нетактовні поради й материнську інтуїцію.

Супермодель plus size Ешлі Ґрем ніколи не соромилася викладати в Instagram фото з целюлітом, а після народження дитини – і з розтяжками, і закликала жінок не приносити в жертву свою самооцінку заради примарних стандартів краси. Сьогодні, ставши мамою трьох чудових хлопчиків, вона порушує ще одне важливе питання – право жінки вибирати, чим годувати своїх дітей і як реагувати на непрохані поради.

Реклама

Просто зараз на розі вулиць Канал і Лафаєт у Нью-Йорку можна побачити височезний білборд, розміром з міський квартал, із зображенням Ешлі Ґрем з 8-місячними синами-близнюками на руках. Звісно, це не є чимось надзвичайним для супермоделі, але для Ґрем це знімання для Bobbie – компанії з виробництва органічних сумішей для немовлят – є однією з найзначущіших робіт. Воно просуває питання, дуже близьке її серцю: вибір батьків годувати своїх дітей так, як вони вважають за потрібне. "Я була на примірюванні для Тижня моди, а потім повернула за ріг на Канал, і тут – бум, рекламний щит, а на ньому – мої Роман і Малачі", – вигукує Ґрем, уперше побачивши фото із синами, де вона годує одного з пляшечки, а іншого – грудьми. У написі йдеться: "Немає єдиного способу годування, що годиться для всіх".

Цей меседж наче мав би бути зрозумілим, але, як і в багатьох інших випадках виховання дітей, – навіть у такому простому питанні, як забезпечення належного харчування новонародженого, – переважає майже постійне відчуття того, що ви робите це якось неправильно. "Насправді, немає одного способу, який був би кращим за інший, – каже Ґрем, яка є клієнткою, а також інвесторкою Bobbie, разом із Гвінет Пелтроу та Лорою Дерн. – Річ не в тім, щоб вибрати найкраще, а в тому, щоб знайти те, що ліпше саме для вас і вашої родини, і перестати дбати про те, що думають інші. Я готова покласти край війні за харчування".

79% мам почуваються винними щодо того чи іншого аспекту свого вибору годування немовлят

Це війна, яку допомагають розпалювати такі поважні медичні організації, як Американська академія педіатрів (AAP). Цього літа, на тлі дефіциту молочних сумішей, AAP подвоїла свої рекомендації щодо грудного вигодовування, заявивши, що задля здоров’я дітей жінки мають годувати винятково груддю впродовж шести місяців і не припиняти це робити ще два роки (що удвічі довше, ніж у попередній рекомендації).

Ця порада здається несумісною з тим вибором, який робить більшість батьків: Ґрем покликається на дослідження компанії Wakefield у 2021 році, яке засвідчило, що 83% батьків покладаються на молочні суміші впродовж першого року життя дитини, а 70% з них використовують змішане харчування, тобто комбінацію грудного молока та молочної суміші.

Ще переконливішим є той факт, що 79% мам почуваються винними щодо того чи іншого аспекту свого вибору годування немовлят, а 64% батьків, зокрема й Ґрем, засуджують себе за те, що взагалі годують дитину сумішшю. "Це питання, яке треба внормувати", – додає вона. Пригнічує, коли люди кажуть тобі, що робити з твоїм власним тілом, і припускають, що ти можеш робити щось лише тому, що це здається очевидним вибором. Але немає нічого очевидного, коли йдеться про дітей, коли йдеться про вагітність, пологи, а потім годування та виховання дітей.

"Немає нічого очевидного, коли йдеться про дітей, коли йдеться про вагітність, пологи, а потім годування та виховання дітей"

Vogue: До того, як ви стали батьками, чи було у вас якесь уявлення про годування немовляти?

Ешлі Ґрем: Я справді думала, що ти просто прикладаєш дитину до грудей, а вона їсть. Я не знала, що треба відкинути голівку назад, розтулити немовляті ротика й правильно просунути до нього смочок, а після сподіватися, що дитинча буде щось висмоктувати й у неї не западе язик. Я навіть не знаю, чи отримував щось Айзек, мій перший син, у перші два дні після народження... може, кілька крапель?

Vogue: Чим відрізнявся ваш досвід за два з половиною роки, коли ви народили близнюків?

Е.Ґ.: Айзека я годувала грудьми 13 місяців, а потім подумала: "Гаразд, я втомилася. З тебе вистачить". А коли в мене народилися двійнята, моя перша думка була не про те, скільки я їх годуватиму, а буквально про те, як це підсилити? Перший тиждень з ними був виснажливим. Було важко просто змусити їх прикладатися до грудей одночасно. Зрештою, у мене це вийшло, але потім я не витримала: моя пропозиція не встигала за їхнім попитом. У мене двоє немовлят, які хочуть однакову кількість їжі! Я маю на увазі... для мене це було фізично неможливо.


Vogue: Чи покладалися ви на підтримку під час грудного вигодовування?

Е.Ґ.: Стовідсотково. З Айзеком я не знала, чи годую його правильно. Тоді мені потрібен був хтось, хто б допоміг зрозуміти, як насправді це працює. Цього ж разу мені дуже пощастило, що я змогла потрапити до Дженні Ребеки, консультантки з грудного вигодовування, яка, що найприємніше, жила по сусідству. Я вважаю, що має бути більше такої підтримки для всіх родин. Коли дитина з’являється на світ, від тебе очікують, що ти будеш зірковою годувальницею, а я думаю, що це смішно.

Vogue: Часто жінки, що годують грудьми, стикаються з маститом, що дуже ускладнює процес догляду за дитиною. Чи доводилося вам проходити через таке?

Е.Ґ.: У мене була закупорка протоки, нічого найболючішого я не переживала раніше. Я прикладала до грудей тепловий компрес, робила масаж і використовувала Haakaa (молоковідсмоктувач. – Прим. ред.), щоб висмоктати все зайве. Зрештою, все минулося, але тоді я й гадки не мала, що це може перерости в мастит. Це ті речі, про які ти не здогадуєшся, доки вони не трапляються з тобою.

Vogue: Ви багато подорожуєте по роботі. Як ви поєднуєте грудне вигодовування зі щільним графіком?

Е.Ґ.: Немає такого місця, де б я не годувала грудьми, немає такого місця, де б я не зціджувала молоко, – і я роблю це без сорому. Звісно, я помічаю на собі погляди, та до мене ніколи ніхто не підходив і не робив зауваження. Проте з близнюками вже було не все так просто, як з Айзеком. Старший син народився під час пандемії, коли ми всі були вдома. Вперше мені довелося поїхати в справах, коли йому виповнилося вісім місяців. Пам’ятаю, мене не було вдома всього чотири дні, і я все переймалася: "О, ні, мої запаси молока зменшаться. Може треба націдити пляшечку та надіслати дитині?". З ним усе було гаразд. Але з близнюками я повернулася на роботу набагато раніше. Я почала ставити будильники, щоб не забути зцідити молоко, і намагалася підтримувати свої запаси на належному рівні. А потім я поверталася й розуміла: "Ого, вони з’їдять усе це за один ранок. Мені не вистачить". Саме повернення до роботи та подорожей викликало в мене відчуття страху: "Як же я зможу прогодувати своїх дітей?". Моє тіло просто не могло дати їм стільки, скільки вони хотіли.

Ешлі прикрасила січневу обкладинку американського Vogue 2020

Vogue: Ми й самі дуже тиснемо на себе, але ще оливи до вогню доливає суспільство, засуджуючи будь-які рішення батьків щодо вигодовування. Чи відчували ви це на собі?

Е.Ґ.: Так. З Айзеком у мене була мета протриматися рік. А потім я почала міркувати, чи варто продовжувати. Пам’ятаю, як хтось мені сказав: "Ти ж не хочеш бути такою мамою, якій досить дорослі діти підіймають сорочку". А я така: "Ну, а якщо я й стану такою мамою, вам що?". А потім, коли я захотіла ввести молочну суміш для близнюків, мене запитували: "Ну, ти ж однаково годуватимеш грудьми, так?", "Ти ж не зупинишся, правда?". Але я просто намагаюся завжди повертатися до старої приказки: "Що краще для матері, те краще для дитини". Моя мама сказала ще перед тим, як я завагітніла Айзеком, що в материнстві варто керуватися інтуїцією.

Vogue: Як ви почувалися, коли вирішили перевести своїх хлопчиків на комбіноване харчування?

Е.Ґ.: Це дуже непростий процес, особливо коли ти розумієш, що це те, що треба саме тобі. У моєму разі суміш була потребою, а не бажанням, а потім перетворилася на "О, слава Богу, що вона є!". Айзекові майже три роки, а близнюкам вісім місяців, і з ними нічого не трапилося, хоча вони перейшли на молочну суміш набагато раніше. Мої діти щасливі. Вони п’ють Bobbie й вони живі. І доказ тому – їхні какавельки. Ха!


Vogue: Ви настільки відверті щодо власного досвіду грудного вигодовування. Чи було це свідомим рішенням?

Е.Ґ.: Я ніколи не соромилася говорити про те, що відбувається в моєму житті. Тільки в останні шість тижнів моєї першої вагітності я дізналася більшість потрібної мені інформації. Я не могла повірити, що лікарі так мало розповідають жінкам про їхню вагітність. Це мене обурило. Тому спершу я ділилася своїм досвідом домашніх пологів та грудного вигодовування, а потім вихованням близнюків. Я відчула, що маю достатньо для цього знань. І знаєте, щоразу, коли я говорила про щось із цього зі своїми друзями, вони були здивовані: "Що? Ми ніколи про це не чули", "Ми не знали, що це варіант". Тоді я вирішила перенести розмову в соцмережі. Якщо я маю платформу, я мушу її використовувати.

Текст: Fiorella Valdesolo
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.