До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хлорофіл: шкода чи користь?

Навіть той, хто не має екаунта в TikTok, хоча б раз у житті зустрічав відео з демонстрацією застосування хлорофілу. За хештегом #chlorophyll видається понад п'ять мільйонів відео. У хештега #chlorophyllwater майже 120 млн. публікацій. Автори роликів запевняють, що це справжня чарівна паличка для організму. Просто тренд чи реальна користь?

Не варто думати, що хлорофіл це маркетингова знахідка епохи TikTok: ще в минулому столітті Ельза Ск’япареллі випускала одеколони з цим інгредієнтом. Легендарна дизайнерка радила додавати його в воду тим, хто приймає ванну: це мало допомогти регенерації шкіри.

Реклама

Хлорофіл той пункт шкільної програми, який засвоїли усі: пігмент, що міститься в клітинах рослин, деяких водоростей і ціанобактерій, надає їм зеленого кольору. Назва грецька (chloros "зелений", phyllon "лист"). Саме за допомогою молекули хлорофілу відбувається процес фотосинтезу перетворення енергії світла на енергію хімічних зв'язків. Рослини поглинають сонячне світло, переробляють вуглекислий газ і воду, виділяючи при цьому кисень. Про користь хлорофілу для рослин відомо достатньо, а як щодо його впливу на організм людини?

Насправді, той, хто хоча б трохи стежить за харчуванням, щодня вживає хлорофіл. Він міститься в усіх зелених овочах. Найбільша його концентрація в люцерні, шпинаті, капусті, паростках пшениці, морських водоростях (спіруліна і хлорела), брокколі, петрушці, кінзі й іншій зелені. Продукти, що містять хлорофіл, можна сміливо вважати суперфудами, адже вони впливають на зміцнення імунітету та здоров'я. Проте варто пам'ятати, що концентрація корисного компонента в зелені і овочах знижується при тривалому зберіганні в холодильнику, заморожуванні і після термічної обробки. Так, уміст хлорофілу в замороженому шпинаті зменшується на 35%, а після його приготування на всі 50%.

В гуглі, звісно, знайдеться підтвердження чого завгодно — в тому числі, і безумовної користі хлорофілу. Один із найпоширеніших аргументів — у тому, що він "відіграє велику роль у зниженні кислотності крові". Адже нібито її окисляє майже всі, що є в повсякденному сучасному житті: неякісне харчування, алкоголь, куріння, запальні процеси, стрес і навіть спорт, а в кислотному середовищі погіршується природний процес вироблення колагену — білка, який робить шкіру еластичною і пружною. Тому, каже нам інтернет, додатковий плюс вживання хлорофілу — здорова шкіра.

Але насправді боротися з вітряними млинами не варто. "Є таке поняття гомеостаз, каже Тійна Орасмяе-Медер, лікарка-дерматокосметолог, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science (Швейцарія). Організм з народження до смерті бореться за його підтримання. Один з важливих аспектів гомеостазу підтримання стабільного рН усіх біологічних рідин, включаючи кров і лімфу. І цей бастіон організм здасть останнім. Жодного закислення крові у живої людини, що гуляє своїми ногами в пошуках молодості і краси, бути не може апріорі". Так що хоча б "від закислення крові" хлорофіл пити безглуздо.

"Хлорофіл сприяє поліпшенню стану і якості шкіри: допомагає в боротьбі з висипами вугрів, збільшеними порами і першими ознаками старіння шкіри", — та причина, з якої аптечні складські запаси хлорофілу в США стрімко спорожніли. Доктор Брайан Боксер Вечлер @ brianboxerwachlermd розмістив відео в TikTok, де говорить, що при акне для шкіри корисний не хлорофіл, а хлорофілін. Саме в його складі — мідь, антибактеріальні властивості якої і допомагають поліпшити стан шкіри.

@brianboxerwachlermd

##stitch with @snaillyyyyy chlorophyllin, not chlorophyll, has copper which is anti-bacterial for acne ##chlorophyll##chlorophyllwater##acne##skincare

♬ original sound – Dr. Brian Boxer Wachler, MD

Сертифікований дерматолог Пурвіша Патель (Джермантаун, Теннессі) в інтерв'ю американському Allure каже: "Хлорофіл багатий на вітаміни C, A, E і K, і має антиоксидантні властивості". Це означає, що він допомагає боротися з вільними радикалами, здатними ушкоджувати шкіру. "Рідкий хлорофіл корисний, якщо ви маєте акне, червоні і запалені висипання, каже Патель. Хоча, якщо у вас глибокі кістозні прищі, застосування засобу може бути марним".

Аргументів на користь вживання хлорофілу у вигляді БАДів знаходиться безліч. Нібито це потужний антиоксидант, який виводить шлаки, токсини і вільні радикали; збагачує кров киснем і покращує азотний обмін у клітинах. Стимулює вироблення еритроцитів, що відповідають за рівень кисню, і відіграє важливу роль у підтриманні і збільшенні рівня гемоглобіну та кровотворення в організмі. ОК, але чим шанувальникам БАДів не догодили петрушка і брокколі? Втім, добре, коли є можливість вибирати. І, якщо ми не в настрої поглинати шпинат щодня, то чому б не ввести в раціон добавку.

Pro-age терапевт Євген Шагов у своєму телеграм-каналі пише, що хлорофіл фітохімічна речовина, багата на клітковину, яка сприяє травленню і довше зберігає здоров'я. "Він допомагає підтримувати здорову імунну систему, а також робить наші кістки, зуби і нігті красивими і міцними. Джерелами хлорофілу є листові зелені овочі, селера, ківі, зелений виноград, спаржа, зелені яблука і брокколі". Дивно, але хлорофіл у вигляді порошків для смузі, капсул, притирок або інших комерційно перспективних форм доктор Шагов не рекомендує. Обмежується порадою включити в раціон зелену групу овочів.

Бренди високо оцінюють зростаючу популярність цього інгредієнта. Так, у засобі для вмивання Dr. Brandt Clean Biotic міститься хлорофіл. Comme des Garcons у 2019-му випустили аромат Chlorophyll Gardenia — який, звісно ж, безпомилково ідентифікується як зелений.

Chlorophyll Gardenia, CDG

"Хлорофіл — це зелений пігмент рослин, який відповідає за фотосинтез, — пише блогерка, адепт наукового підходу до краси, засновниця каналу Lab Muffin і кандидат хімічних наук Мішель Вонг. — Саме з його допомогою вони поглинають сонячне світло і створюють вуглеводи з вуглекислого газу і води, виділяючи при цьому кисень. Але в людському організмі хлорофіл цього не робить. У нас просто немає такого оснащення, як у рослин. Так що в основному це просто створює дорогу сечу".

@labmuffin

Тому найрозумніша порада, коли йдеться про хлорофіл, може звучати так: давайте налягати на зелені овочі. Їхня користь, принаймні, доведена науково. Ну і врешті-решт, це просто смачно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.