VOGUE UA CONFERENCE 2021FASHION & BUSINESS 9/09
RU UA

Журнал VOGUE

Підписатися
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Транексамова кислота: новий гравець на ринку інгредієнтів

30 червня 2021

Що таке транексамова кислота, навіщо вона потрібна в косметології і чому набирає популярності, розповідає лікар-дерматовенеролог, косметолог, засновниця Averina Clinic  Владлена Аверіна

Поки в Азії бум на глутатіон та екстракт равлика, на арені з’являється новий активний гравець: транексамова кислота. У медицині транексамову кислоту застосовують внутрішньовенно або як таблетки для лікування наслідків втрати крові у разі травм або хірургічних втручань. У косметології ця речовина з’явилася випадково, коли було помічено, що в людей, які вживали транексамову кислоту внутрішньо, світлішала шкіра й зменшувалися прояви гіперпігментації.

Дослідження підтвердили, що транексамова кислота сповільнює синтез тирозинази — ферменту, що пришвидшує синтез меланіну, — пігменту, який надає шкірі кольору. Відповідно пігменту утворюється менше й шкіра поступово світлішає. Ще потрібно сказати, що процес цей тривалий — 1,5—2 місяці. Але результат стабільний і гарний.

Один з механізмів впливу транексамової кислоти — зв’язування медіаторів запалення, що перешкоджає утворенню пігменту. Запалення зменшується, меланоцити перестають виробляти непотрібний меланін, тон шкіри вирівнюється. Тому транексамова кислота також входить до протоколів лікування куперозу й розацеа.

Треба сказати, що ця речовина не має відлущувальних властивостей як, наприклад, гліколева або саліцилова кислоти. Тому в клініці або салоні краси її часто поєднують з пілінгами й фототерапією.

У косметичних засобах її часто комбінують з іншими просвітлювальними речовинами (ретиноїди, вітамін С, коєва кислота). Серед численних допоміжних речовин, які використовуються для лікування депігментації з транексамовою кислотою, треба зазначити ніацинамід (вітамін В3). Ніацинамід гальмує транспортування меланосом і нормалізує обмін речовин у шкірі.

Крім вибілювального ефекту, транексамова кислота зменшує червонуватий колір поверхневих кровоносних судин. У результаті колір обличчя стає рівнішим і чистішим.

Попри позірну неагресивність, у косметології ця водорозчинна амінокислота використовується в кремах і ліпосомальних сироватках у максимальній дозі 2% (щоб не спричинити подразнення).

Завдяки зниженню чутливості до ультрафіолету ризик утворення плям під час лікування низький, зовнішні засоби з транексамовою кислотою можна використовувати всесезонно, навіть улітку в комбінації із сонцезахисними засобами.

Косметологія ·

Ще в розділі Б'юті-гід

Популярне