До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Краса не потребує жертв: новий підхід до прийняття себе

Замість боротися із собою та власними вадами (часто вигаданими), ліпше змінити підхід. Адже краса не завжди створюється важкою роботою. Іноді важливо не що ви робите, а як.

Фото: архів Vogue

Текст: Аля Селезньова

Реклама

"Наші тіла існують зокрема й на основі наших думок про них. До певної міри ми на вигляд такі, як думаємо про себе", — каже міжнародна фасилітаторка американської школи Access Consciousness Даша Бурова. Access Consciousness — школа, яка пропонує набір технік і запитань, що дають змогу легко помічати вплив чужих переконань. На практиці — це можливість вийти з полону нав’язаних настанов, відстежувати обмежувальні ментальні конструкції.

Для початку встаньте перед дзеркалом і вивчіть свої "казки" про тіло. Називайте все, що думаєте, і спостерігайте за відчуттями, — радить Даша. Ця вправа дасть змогу відділити слова, думки, переконання від самого тіла, яке фактично не є ані повним, ані незручним, якщо його таким не називати.

Досить просто спостерігати й проговорювати власні думки про себе — цього досить, щоб поглянути на свою красу інакше. Наприклад: "У мене повні руки? — Цікавий погляд", замість "Жахливі руки". Відчуйте різницю цих речень. Перше просто не сприймається серйозно, друге звучить як констатація факту. Почніть помічати нав’язливі думки там, де раніше бачили проблему, — і зробити з мухи слона буде вже не просто. Не треба змінювати переконань про себе, досить просто називати їх "поглядами", щоб змінити картину сприйняття. За допомогою вислову "цікавий погляд" ви ставите їх під сумнів.

Покладіть руки на обличчя й відчуйте, якою енергією і теплом вони наповнені. Цей короткий експеримент, запроваджений до б’юті-ритуалів, допоможе м’яко, але відчутно, змінити психологічний стан і відчути своє тіло в миті. Це не та горезвісна усвідомленість, шукати якої потрібно в Індії, ретриті або в Інтернеті — проста звичка насолоди від свого тіла змінює ставлення до нього. Робіть це регулярно й перевірте на особистому досвіді — засуджувати своє тіло стане складніше.

Навіть коли ми не подобаємося собі в дзеркалі, можна вибирати свій настрій. Що вибрати: п’ять хвилин масажу гуа-ша з турботою про себе чи п’ять хвилин істерики перед дзеркалом? Ревний масаж сухою щіткою чи приємне розтирання? Стерти целюліт з лиця землі чи надати шкірі тонусу? — Стан і мотив мають значення.

Зверніть увагу й на свою категоричність до будь-яких змін. Проблеми зі шкірою, волоссям, здоров’ям іноді є просто швидкоплинним етапом розвитку організму — доти, доки ми не робимо їх неврозом. "Мені не спадає в голову непритомніти від кожного впалого листа на доріжці в саду — адже навколо стільки краси, — каже Дар’я. — У тіла, так само як і в природи, є циклічність, періоди розквіту й в’янення. У всіх бувають висипи, синці під очима й невдалі стрижки, — але це не скасовує глобальної краси й досконалості людини, так само як опале листя не здатне зробити сад негарним. Тому й варто ставитися до тіла, як до саду. Прийняти його мінливість означає змінити погляд на проблему і її важливість. А скорботний вигляд з будь-якого приводу личить тільки героям картин Брейгеля і Босха".

"У мене було багато фотосесій, які супроводжувалися коментарями фотографів про невдалі й вдалі ракурси, друге підборіддя й загалом скидалися на не завжди вдалі пошуки робочої сторони, — згадує Даша. — Перегляд знімків завжди походив на інспекцію, яка приходить із запитанням "Що тут не так?". І не було досвіду цілісного сприйняття себе на фото. Так заведено, що ми спершу дивимося на себе критично, нібито це і є мета перегляду фото. Хто з нас пробував сприймати світлину цілком, а не вишуковувати вади? Лише недавно я зрозуміла, що інструменти АCCESS працюють: на своїх останніх фото я побачила просту й цілісну красу, якої не помічала раніше".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.