До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як цигарковий папір: що куріння робить зі шкірою

Які б нові маркетингові стратегії не винаходили тютюнові бренди – від модернізації бездимних сигарет до масового охоплення інфлюенсерів, мода на куріння поступово зникає. За останні вісім років, за інформацією МОЗ України, людей з цигарками на вулицях стало значно менше – всього 23%. І це хороша новина, адже, на думку Тетяни Святенко, професора, доктора медичних наук, дерматовенеролога вищої категорії, віце-президента Української асоціації лікарів-дерматовенерологів, ніщо так швидко і незворотно не старить ззовні, як звичка вдихати в себе тютюновий дим.

Photo: Catherine Louis

Гадаю, мода на куріння минає з різних причин. По-перше, завдяки зіркам. Багато з них розлучилися з тютюном і переключилися на корисні звички, як-от спортивні навантаження. По-друге, в тренді панують ековідповідальність і захист природи, а разом з тютюновим димом у повітря потрапляє близько трьох тисяч тонн формальдегіду і сорок тисяч тонн нікотину. Нерозумно плювати в колодязь, з якого п'єш, і це очевидно. Ну, і по-третє, культ нікотину впевнено замінює культ молодості, який, на жаль, швидко покидає обличчя курців. Як медик і учений поясню, чому.

Напевно більшість бачила добірку світлин близнюків у мережі, один з яких курить, а інший – ні. Таке враження, що однолітків розділяє десятиліття. Якщо вирахувати їхній біологічний вік, приблизно так і буде. "Обличчя курця" або "сигаретна шкіра" (терміни, введені в 90-х), формуються не за один день, але їх поява – всього лише справа часу. Харчування і кисень надходять у шкіру по кровоносних судинах. Цей процес, як правило, нічим не затьмарений у некурця, але коли легені наповнюються тютюновим димом з усіма його продуктами горіння, дихання і живлення шкіри стають проблематичними. Цигарковий дим, він же монооксид вуглецю, чадний газ або СО при вдиху з'єднується з гемоглобіном і перетворюється на карбоксигемоглобін. Надлишок у крові цієї токсичної речовини (а при постійних перекурах це неминуче) провокує кисневе голодування – гіпоксію. Коли людина замість ковтка чистого повітря отримує хімічний коктейль: продукт згоряння тютюну з аміаком, синильною і карболовою кислотами, бутаном, формальдегідом, пиридином та іншою гидотою у складі, шкіра почувається, м'яко кажучи, некомфортно. І поступово перетворюється на "сигаретну": лущиться, жовтіє, висушується, пори на ній закупорюються, утворюються комедони. І чим більше цигарок викурюють за день, тим старшим і нещаснішим стає відображення в дзеркалі.

Причинно-наслідковий зв'язок – очевидний. Відомо, що кожна викурена цигарка нейтралізує у тілі близько 35 мг вітаміну С або аскорбінової кислоти, а вона не виробляється всередині організму і повинна надходити ззовні. Одне із завдань вітаміну С – зміцнення позицій колагену, речовини, відповідальної за пружність шкіри. При його дефіциті колаген руйнується, обличчя ризикує завчасно покритися сіткою зморшок. Нескладний підрахунок: у 100 грамах апельсина міститься приблизно 60 мг вітаміну С, тому якщо людина викурює по 10 цигарок на день, п'ять апельсинів – її щоденний аскорбіновий мінімум. І це за умови, що вітамін засвоюється без проблем. І хто стільки подужає? Далі: в організмі курця зростає концентрація ферменту ММП (металопротеїнази матриксу) – безжального кілера еластину. А без еластину, як і без колагену, шкіра старіє в прискореному темпі. Звичка жмуритися після затяжки, аби дим не потрапляв до очей, незабаром розкреслює ділянку навколо очей сіткою гусячих лапок, а напружені губи, що утримують цигарку, додають складок у зоні навколо рота. І це тільки верхівка айсберга. Під водою є багато ще чого, наприклад, той факт, що замісна гормональна терапія в постменопаузі, спрямована ще й на покращення стану шкіри жінки, курцям омолоджувального ефекту не дає. І нарешті сонячні промені в поєднанні з сигаретним димом зістарюють обличчя набагато сильніше, ніж кожен з перерахованих факторів окремо. Всім, хто до сих пір не кинув, є, над чим замислитися.

Але якби від звички диміти страждала одна лише врода і естетика. Культ нікотину притягує до своїх адептів одну з форм раку шкіри – плоскоклітинну карциному і хронічні запальні захворювання шкіри, наприклад, псоріаз. Звичайно, більшість курців розуміють, що це аутоагресія, але продовжують у тому ж дусі. Чому – залишається тільки гадати. Іноді за курінням ховається прагнення керувати своїм часом: кожному з нас, незалежно від віку і соціального статусу, важливе відчуття ритмічності життя і передбачуваності майбутнього. Зв'язок тягнеться з раннього дитинства, коли день немовляти структурували повторювані фрагменти годування і сну, в перервах між якими воно почувалося комфортно і безпечно. Для курця ритмічна звичка перекурів створює ілюзію контролю над своїм життям і часом, додає відчуття безпеки, розслаблює, зосереджує на своїх внутрішніх відчуттях. Однак схожу заспокійливу ритмічність дають і корисні ритуали: регулярні перерви на чаювання або прогулянки.

Легкий спосіб кинути курити навряд чи існує, але зробити це важливо і потрібно. Якщо не самотужки, то з допомогою фахівця-нарколога, який зможе підібрати оптимальний варіант нікотинозамісної терапії та/або альтернативні продукти, що виключають вплив тютюнового диму. Час грає проти курців: чим вищий стаж куріння, тим складніше повернути гарні тон і колір обличчя.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.