До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стрімкіша за хвилі: Дарина Клименко — про своє захоплення кайтсерфінгом

З настанням літа фото модних дівчат з’являються в нових — водних — декораціях. У мінісерії матеріалів vogue.ua героїні розповідають про своє захоплення водними різновидами спорту. Продовжує проєкт Дарина Клименко з розповіддю про своє зачарування кайтсерфінгом

Фото: архів Vogue

"Захопившись кайтсерфінгом, забуваєш, що таке подорожувати без нічого. Минулої осені в Лісабоні я відчула на собі, як це — тягти 100 кг спорядження вузькими вуличками, намагаючись знайти свій готель. Але воно того варте: наступні 14 днів я каталася в найчарівніших бухтах Португалії, яких, найімовірніше, ніколи не побачила б, якби не кайтинг.

Реклама

А почалося все з того, що одного разу мені захотілося змінити життя, — і з компанією кайтерів я вирушила вчитися кататися на Азовське море. Тоді й уявити не могла, як перевернеться мій світ, — тепер замість колекції туфель у мене в шафі колекція гідрокостюмів. Втім перші спроби мені зовсім не сподобалися. Шия терпла, дихання постійно перехоплювало. Але коли нарешті вдалося успішно проїхати кілька метрів по воді, зрозуміла: це — любов.

Дарина Клименко

Ми жартуємо, що є true кайтери та "кайтери вихідного дня". Останні виїжджають кілька разів на сезон і тільки в гарну погоду, а справжніх фанатів можна зустріти на воді в будь-який час, аж до листопада. Кайтсерфінг не подібний до жодного іншого різновиду спорту. Перше, що помічаєш, — це як змінюється рельєф ніг. Не знаю жодної кайтерки з негарними ногами, всі як одна. Якщо й далі вдосконалюєшся в спорті й починаєш стрибати, опановуєш нові трюки, то на додаток здорово прокачується прес.

Дарина Клименко

У перші сезони всі тішаться з гарної засмаги, але шкіру потрібно захищати. Мій вибір — санскрин зі SPF 50 або спеціальні серферські цинкові креми. У них ступінь захисту ще вищий, а покриття бувають кольорові. Таке розфарбування на обличчі має досить кумедний вигляд.

Навчитися кататися може і дитина, і тендітна дівчина, і кремезний чоловік. Для початку все потрібне спорядження видадуть у кайтшколі. Знадобляться тільки капці з неопрену й гідрокостюм, якщо не хочеться вдягати "шкільний". А потім почнеться: вдома оселяться кайти різних розмірів, дошки для різних стилів катання й гідроодяг для будь-якої погоди.

Дарина Клименко

Вчитися потрібно тільки в перевіреного тренера, а не за роликами на YouTube. Кайтсерфінг — порівняно безпечний спорт, але тільки за однієї умови: треба відразу добре опанувати базу. На старті варто брати не менш як 12 годин занять. І перший рік краще виїздити з компанією досвідченіших кайтерів. Вони і підкажуть, і підстрахують.

Дарина Клименко

У Києві всі катаються на Київському морі — підхожа для кайтсерфінгу погода (вітер від 5 метрів за секунду) влітку тут трапляється два-три рази на тиждень. Але приємніше вчитися, звісно, на морі справжньому. Мої улюблені напрямки для кайтингу — Марокко, Португалія, В’єтнам і Єгипет. Вітрові умови там дають змогу кататися в сезон ледве не щодня. Дуже люблю Азовське море за мілководдя й флет (так кайтери називають рівне плесо): тренування там анітрохи не гірші, ніж за кордоном.

Напрямків у кайтсерфінгу безліч — можна вчитися фристайлу (розучувати стрибки й трюки), можна кататися хвилею на серфдошці. Можна влаштовувати даунвінди (тривалі заїзди вниз за вітром). Торік я зробила такий уздовж Арабатської стрілки — проїхала за годину приблизно 23 км.

У кайтсерфінгу кожен знаходить те, що йому потрібно. Хтось — спокій і самоту. Комусь кайт додає впевненості в собі. Я, опановуючи нові трюки, зрозуміла, що в житті немає нічого неможливого, і те, що вчора здавалося нездійсненним, сьогодні може стати реальністю".

Довідка Vogue

Кайтсерфінг (від англійського kite — повітряний змій і board — дошка) ще називають кайтингом. Сенс у тому, щоб ковзати на дошці, керуючи кайтом. Це екстремальний різновид спорту, тому навчання з тренером — обов’язкове.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.