До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Це все про неї: Клаудії Шиффер – 52 роки

25 серпня виповнюється 52 роки німецькій супермоделі, кіноакторці й послу доброї волі ЮНІСЕФ від Великої Британії, Клаудії Шиффер. Vogue.ua згадує всі досягнення знаменитої німкені й розповідає, як розвивалась її модельна і кінокар’єри.

Клаудія Шиффер
Мода

У досьє іменинниці Клаудії Шиффер — роботи з найбільшими фотографами модної індустрії, такими як Річард Аведон, Патрік Демаршельє, Артур Елгорт, Стівен Кляйн, Пітер Ліндберг, Стівен Мейзел, Герб Рітц, Маріо Тестіно й Еллен фон Унверт. А також обкладинки Vogue, Elle, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Vanity Fair і Time. Карл Лагерфельд навіть після того, як завершився її контракт із Chanel (1990—1997), до самої смерті називав Клаудію своєю музою.

Реклама
Chanel 1992

А все почалося 1987 року, коли директор модельного агентства Metropolitan, Мішель Леватон, помітив ефектну білявку на дискотеці в Дюссельдорфі. У 1990-му він запропонував Шиффер змінити місце проживання й переїхати до Парижа, щоб почати повноцінну кар’єру моделі. Варто сказати, що попри деякий "неформат" — дитячі припухлості, недостатньо густе волосся, ноги форми літерою Х і не рівну ходьбу, агенти моделі ретельно відбирали для неї контракти й твердо вірили в успіх, який почався майже відразу після переїзду до столиці Франції. Уже через кілька місяців німкеня потрапила до Карла Лагерфельда.

Versace 1990

А ще трохи згодом Шиффер підписала контракт з косметичною компанією Revlon. Насправді в 1990 роки не було дівчини, популярнішої за неї. Водночас зростало і її фінансове становище: на початку дев’яностих Шиффер упродовж кількох років була найвисокооплачуванішою моделлю планети.

Revlon 1993

Клаудія Шиффер першою з топмоделей мала честь потрапити на обкладинку журналу The Rolling Stones, також вона стала обличчям модних Домів Chanel, Versace і Valentino. Журнал People вніс її до списку 25 найвродливіших людей планети й саме вона отримала мільйонні контракти з Pepsi, Fanta і Citroen. Ще трохи пізніше уклала контракт зі шведами H&M. Нині, хоч Шиффер давно вже не юна дівчина, її все одно запрошують у рекламні кампанії найзнаменитіші модні Доми: Salvatore Ferragamo, Guess, Yves Saint Laurent, Chanel, Dolce&Gabbana.

<b>шиффер рекл</b>

Кіно

Мало хто знає, але Шиффер, крім модних рекламних контрактів, має велику, як для моделі, фільмографію. Першу епізодичну роль Клаудія отримала 1994 року в гучному фільмі Prêt-à-Porter, але вона була такою малою, а кількість зірок, що знялися в стрічці, такою великою, що ім’я моделі навіть не вказали в титрах.

Кадр з фільму Prêt-à-Porter

Того ж 1994 року на кіноекранах з’явився ще один фільм з епізодичною участю Клаудії — "Багатенький Річі". 1997 року вийшла в прокат американсько-французька стрічка "Затемнення" з участю моделі. І хоча критики громили картину за картиною, у яких знімалася Шиффер, модель твердо вирішила перекваліфікуватися на акторку. 1999 року Клаудія Шиффер знялася у фільмі Джоеля Тобека "Чорне і біле". Акторський склад картини знову був максимально зірковим: Роберт Джон Дауні-молодший, Стейсі Едвардс, Гебі Гоффманн, Джаред Лето, Джо Пантоліано. Того ж року на екранах з’явилися такі картини з участю Шиффер, як "Відчайдушні красуні", "Друзі і коханці". 2001 року глядачі побачили три кінопроєкти з участю топмоделі: "Романтичний злочин", "Погоня", "Зразковий самець". 2002 року — "Дарма і Грег", "У ліжку з дияволом". 2003 року Шиффер знялася в найромантичнішому фільмі десятиліття "Реальна любов". Також з 2003 до 2006 року знімали серіал "Затримка розвитку", у якому Клаудія з’явилася кілька разів в епізодах і знову її прізвище в титрах не вказали. Остання її кіноробота — фільм "Валентіно: Останній імператор" (2008 рік).

Кадр з фільму "Реальна любов"
Особисте життя

Особисте життя моделі не менш успішне, ніж кар’єра. 2001 року Клаудія зустріла продюсера й режисера Метью Вона. 2002 року закохані зіграли весілля. До речі, завдяки дворянському походженню Вона (його батько — граф Джордж Альберт Гарлі де Дрюммонд — був хрещеним сином короля Георга VI) Клаудія Шиффер після заміжжя набула титулу графині Оксфордської. Зараз у Метью і Клаудії троє дітей — доньки Клементина й Козімо та син Каспар. Живе родина здебільшого в Лондоні, періодично навідується до своєї дворівневої квартири в Монако або апартаментів у Нью-Йорку.

Книга
Фото з книжки "Шиффер про Клаудію Шиффер" (Claudia Schiffer by Schiffer)

2017 року видавництво Rizzoli представило книжку "Шиффер про Клаудію Шиффер" (Claudia Schiffer by Schiffer), у якій Клаудія розповідає про свою модельну кар’єру. "Усі думають, це так просто — "вибрати картинку", — скаржиться Клаудія в інтерв’ю Тіму Бланксу. — Але це неймовірно складно, тому що їх дуже багато. У мене стільки дощок і улюблених світлин на Pinterest! Про всіх людей, які працювали на зніманні (фотограф, стиліст або візажист), судять за моєю світлиною. Картинки, які я виберу, — це робота команди, всіх тих, хто залишився за кадром. Вони теж частина історії". Однак не можна сказати, що Шиффер має репутацію скаржниці. За всю кар’єру вона згадує лише дві неприємності, і обидві на борту — качку у двигуні з подальшим екстреним приземленням і двері, що раптово відкрилися під час польоту. Що стосується звичних радостей моделей — від багатьох вона далека: "Мені не подобається смак алкоголю, тому я не п’ю. Персиковий сік набагато смачніший. А свій перший ковток вина я зробила у двадцять років".

Фото з книжки "Шиффер про Клаудію Шиффер" (Claudia Schiffer by Schiffer)

"Якщо думати про все, що відбувається в цьому божевільному світі, можна й року не протриматися. Має бути хтось на іншій планеті, хто спускається на Землю і наглядає за тобою. Багато моделей кажуть: „Цей бізнес такий жорсткий, я не витримую". Так, це жорсткий бізнес, дуже жорсткий, особливо якщо ти чутливий. Тут потрібно відрощувати товсту шкіру. Заходиш у студію і чуєш, що люди говорять у тебе за спиною. Вони навіть не намагаються бути ввічливими, їм абсолютно начхати, що ти їх чуєш. Вони вказують на всі твої вади. Тебе букірують, а в останній момент змінюють рішення, і твоя робота дістається подрузі", — резюмує Клаудія.

Фото з книжки "Шиффер про Клаудію Шиффер" (Claudia Schiffer by Schiffer)

"З якоїсь дивної причини я завжди була певна, що все буде добре. Дівчата в 1990-ті були суперницями. Ми дружили й веселилися, але завжди поставало питання: „Як отримати роботу? Що зробити, щоб всіх перемогти?" І це не так вже й погано. У підсумку ми всі досягли успіху", — розповідає Клаудія.

Фото з книги "Шиффер про Клаудію Шиффер" (Claudia Schiffer by Schiffer)

Книга Клаудії вийшла дуже особистою. Передмову написала близька подруга моделі, фотографиня Еллен фон Унверт, а для оформлення використали роботи Річарда Аведона, Патріка Демаршельє, Артура Елгорта, Стівена Кляйна, Пітера Ліндберга, Стівена Майзела, Герба Ритца і Маріо Тестіно, який зробив обкладинку. В особистій історії моделі зібрано спогади Анни Вінтур, Доменіко Дольче і Стефано Габбани, Валентино, Карла Лагерфельда, Донателли Версаче і, звісно, супермоделей 1990-х: Сінді Кроуфорд, Наомі Кемпбелл, Єви Герцигової й Гелени Крістенсен.

Бізнес

У серпні 2015 року супермодель представила колекцію кашеміру для американського бренду Tse. Всього до неї ввійшли 18 виробів, які німкеня називає позачасовими. "Я спеціально не хотіла створювати ультрамодного одягу, за яким можна буде легко вгадати сезон. Я сама ношу речі довго й хочу, щоб одяг, який я створила, також слугував роками, — розповідає Шиффер. — Я маю сумку Chanel, якій 20 років, джинси Stella McCartney чотирирічної давності, і вони не втратять своєї актуальності ще довго".

Колекція кашеміру для американського бренду Tse

2016 року модель повторила дизайнерський досвід із Tse й випустила ще одну кашемірову колекцію, а ще через рік Клаудія Шиффер оголосила про запуск власного косметичного бренду. Її лінія декоративної косметики отримала назву Claudia Schiffer Make Up й створена у співпраці з маркою Artdeco. У ніжні коробочки кольору курної троянди "перевдягнули" помади, лаки для нігтів, рум’яна, тіні для повік, консилери, пудри й тональні засоби.

Колекція макіяжу Claudia Schiffer Make Up

Того ж 2017 року німкеня випустила капсульну колекцію взуття для Aquazzura. Ініціатором співпраці став креативний директор Aquazzura, Едгардо Озоріа: "У Клаудії прекрасний смак, вона добре орієнтується в модних тенденціях, але водночас знає, яке взуття потрібне реальним жінкам сьогодні".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.