До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Вроцлаві відбулася вистава "Запорожець за Дунаєм"

Уперше українська опера "Запорожець за Дунаєм" в афіші Європейського театру. З нагоди Дня Незалежності України Вроцлавська опера разом з українськими артистами представила виставу "Запорожець за Дунаєм" Семена Гулака-Артемовського у постановці Йоланти Денейко та Олени Савчук. До вистави залучили діток, які тимчасово знайшли притулок у Польщі через війну, яку розв’язала російська федерація.

Реклама

"Саме ці діти сьогодні є послами української культури в той час, коли їхня Батьківщина бореться за свободу", — сказав директор Оперного театру Томаш Янчак, звертаючись до гостей.

"Артемовський і його "Запорожець" досі актуальний, навіть пронизливо-реальний і зворушливий. Таким "Запоріжжям" для багатьох українців стали польські будинки. Вони шукають контакту зі своєю культурою, традиціями та мовою. Музика є клеєм цих світів. Завдяки цьому польський глядач може пізнати українську чутливість, а українцям це нагадує про дім, за яким вони так сумують. Мистецтво виступає тут як засіб, який об’єднує, інтегрує та дарує емоції, які часто неможливо передати словами", — поділився артистичний директор Міхал Знанецький.

Фонд Марії Дідковської "Відкрита музика міста" став партнером прем’єри та допоміг з оцифруванням партитури, котра тепер має сучасний вигляд. А це — важливий крок, без якого українські твори не могли звучати на європейській сцені.

Для глядачів також підготувала відеозвернення перша леді України Олена Зеленська. А оркестр грав під батутою диригента Андрія Савчука.

"Для того, щоб іноземні оркестри могли виконувати українські твори, потрібно мати оцифровані партитури, яких, на жаль, у нас немає… Якщо точніше, не було, адже за справу взялася команда фонду "Відкрита музика міста". Ми хочемо зберегти музичний спадок і культурний зв’язок поколінь. Оцифрована партитура "Запорожця за Дунаєм" — це наша маленька перемога", — поділилася засновниця фонду "Відкрита музика міста" Марія Дідковська.

Почесний патронат над виставою "Запорожець за Дунаєм", яка відбулася 24 серпня, узяв пан Василь Зварич — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща.

Фото: Тереза Гротовська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.