До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві відбудеться прем'єра опери про підрив Каховської дамби

10 травня в Києві відбудеться прем'єра опери GAIA-24 композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка. Вона присвячена темі підриву Каховської дамби — одному з найбільших екологічних злочинів російської армії. Відеоматеріали, які будуть показані у виставі, створено в жовтні 2023 року на південному та східному узбережжі острова Хортиця.

Візуальні матеріали до опери GAIA-24

Назва опери GAIA-24 апелює до Гайї — так у давньогрецькій міфології називали богиню Землі, — а також до гіпотези Гайї, запропонованої вченими в 1980-х роках, згідно з якою Земля як планета є живим саморегульованим організмом. Ось як описують ідею створення опери її творці, українські композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко:

Реклама

"У жовтні 2022 року в Парижі помер філософ та антрополог, активний популяризатор теорії "Гайї" Бруно Латур. Його останній опублікований текст присвячений війні Росії проти України. Цю війну він порівнює з війною людства проти природи та нашої планети, згадуючи "Царя Едіпа" Софокла та говорячи про "Europe in interregnum" — Європу в часи Міжцарів'я. 6 червня 2023 року російська армія підірвала дамбу Каховського водосховища, вчинивши черговий воєнний злочин та акт екоциду. Через тиждень 18 мільярдів кубічних метрів води витекли в Чорне море. Каховське море, а разом з ним і пейзажі опери Чорнобильдорф, припинили існування (тут йдеться про попередню оперу колективу — Chornobyldorf, що 2021 року увійшла до шістки найкращих опер у світі за версією Music Theatre Now). — Прим. ред.).

CHORNOBYLDORF

Після пересихання Аральського озера, та катастрофи на Чорнобильській АЕС, підрив Каховської дамби став одним із найбільш помітних екологічних злочинів, що вчинили російські колонізаторські режими, додають автори опери. Разом з тим, як і регенерація Чорнобильського лісу, 2000 квадратних кілометрів Дніпровського ґрунту, звільнені від сімдесятирічного полону штучної водойми, поступово повертаються до свого природного стану. Що можна побачити зараз з високих дніпровських круч правого берега, спостерігаючи одночасно театр війни, що палає, та регенерацію козацької амазонії? Повільну перемогу природи, швидку поразку людини.

Роман Григорів та Ілля Разумейко

Вистава створена лабораторією сучасної опери OperaArte у колаборації з Національною спілкою композиторів України та Національним заповідником "Хортиця". Прем'єра "GAIA-24. OperadelMondo" відбудеться 10 травня в Жовтневому палаці. Продюсери постановки — Ольга Дятел та Володимир Бурковець (protoprodukciia).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.