До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві відкривається виставка про жіночий спротив у Криму

26 лютого в Києві почне роботу виставка "ЛОМИКАМІНЬ. Жіночий спротив у Криму", яка представляє роботи українських мисткинь, чиї життя чи художня практика тісно пов’язані з Кримом та досвідом життя в окупації. Це Алевтина Кахідзе, Марія Куліковська, Лія Достлєва, Юлія По, Еміне Зіятдінова й активістки руху спротиву "Зла Мавка".

Перформанс Марії Куліковської "Плот "Крим"

Організатори зазначають, що проєкт створено, аби привернути увагу широкої аудиторії до історій жінок, яких незаконно ув’язнили за підтримку України; вшанувати силу волі дружин політв’язнів, а також тих, хто щоденно чинить спротив окупантам, демонструючи боротьбу за свої права та свободи.

Реклама

Для більшості з цих художниць мотив втрати дому є визначним у творчості — наприклад, як для мисткині родом з Керчі Марії Куліковської, яка 2014 року була змушена залишити рідний півострів через тимчасову окупацію з боку Росії та переїхати до Києва, а в 2022 році, разом із п'ятимісячною донькою, втікала уже від обстрілів Києва. Наше інтерв'ю з Марією в межах проєкту "Друга втеча" можна послухати за посиланням.

Виставка відбудеться в Офісі Кримської платформи, її кураторка — Тетяна Філевська. Ініціаторка проєкту — Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в АР Крим. Виставка відкривається в День спротиву російській окупації Криму, що Україна відзначає 26 лютого.

Фото: Olga Beznos

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.