До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найцікавіших виставок березня у Києві та Одесі

Виставка найкращих зразків світової документальної фотографії, масштабна ретроспектива Олександра Ройтбурда та ювілейний проєкт української керамістки Неллі Ісупової серед найцікавіших експозицій першого місяця весни.

Реклама

Виставка World Press Photo 2023

з 1 до 29 березня, Одеський національний художній музеї

Ця виставка — можливість побачити результати 66-го щорічного конкурсу World Press Photo, найкращі зразки фотожурналістики та документальної фотографії за 2022 рік. Зокрема, на виставці експонують кадр переможця конкурсу, українського фотографа Євгена Малолєтки — світлину "Авіаобстріл пологового будинку в Маріуполі", яку він зняв під час перебування в оточеному місті в березні 2022 року. Загалом в експозиції будуть представлені роботи усіх 24 регіональних переможців з 23 країн світу. Вони відображають важливі події: від документації війни в Україні та історичних протестів в Ірані до реалій Афганістану під контролем Талібану та кліматичної кризи в Марокко, Австралії, Перу і Казахстані.

Подія відбувається за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Партнери виставки — Odesa Photo Days Festival.

"Промінь входить у ґрунт"

до 31 березня, Voloshyn Gallery

Нікіта Кадан, "Вирва", 2024. Надано художником та Voloshyn Gallery

Персональна виставка одного з провідних українських художників Нікіти Кадана, чиї роботи знаходяться у найзначніших колекціях, зокрема в Центрі Помпіду в Парижі, Фонді сучасного мистецтва Тіссен-Борнеміса у Мадриді й Пінакотеці сучасного мистецтва в Мюнхені. Експозиція "Промінь входить у ґрунт" представляє скульптури, малюнки вугіллям, живопис, створені у 2024 році, — рефлексії на події, що сталися 10 жовтня 2022 року в Києві, під час одного із найбільш масованих обстрілів росії, коли одне з влучань відбулося просто біля галереї.

"Простір любові"

з 1 до 31 березня, Національний музей декоративного мистецтва

Велика ретроспективна виставка однієї з найвидатніших керамісток сучасної України Неллі Ісупової, творчий шлях якої кілька десятиліть був пов'язаний з Васильківськім майоліковим заводом, де підтримували та розвивали народну традицію керамічного розпису.

"Творчості Неллі Ісупової властиве філософське ставлення до життя, сприйняття простору в яскравих кольорах. Вона творить свій оригінальний світ образів, наповнений почуттями та яскравими персонажами, — розповідають куратори виставки. — Барвистий простір чудернацьких дерев, екзотичних квітів і фантазійних предметів населяють чарівні птахи, дивакуваті тварини, в ньому живуть добродушні люди і плавають дивні риби". Виставка презентує кераміку з колекції музею та приватної збірки художниці.

"ЛОМИКАМІНЬ. Жіночий спротив у Криму"

до 13 травня, Офіс Кримської платформи

Фото: president.gov.ua

Виставка представляє роботи українських мисткинь, чиї життя чи художня практика тісно пов’язані з Кримом та досвідом життя в окупації. Це Алевтина Кахідзе, Марія Куліковська, Лія Достлєва, Юлія По, Еміне Зіятдінова й активістки руху спротиву "Зла Мавка". Організатори зазначають, що проєкт створено, аби привернути увагу широкої аудиторії до історій жінок, яких незаконно ув’язнили за підтримку України; вшанувати силу волі дружин політв’язнів, а також тих, хто щоденно чинить спротив окупантам, демонструючи боротьбу за свої права та свободи.

"Аритмія"

до 4 березня, Центр сучасного мистецтва M17

Автор — Нікіта Власов

Роботи Нікіти Власова — популярного київського художника-графіка, дизайнера та архітектора — дуже впізнавані: чорно-білі каліграфічні рефлексії про українське сьогодення, намальовані китайською тушшю на папері. Нікіта є одним із засновників громадської організації "Нагірна" — спілки, яка була створена у 2022 році і об'єднала художників, що працюють у майстернях Київського інституту автоматики. Роботи резидентів спільноти зараз демонструють в Центрі сучасного мистецтва М17, зокрема до 4 березня там показують проєкт "Аритмія" Власова, присвячений дослідженню мистецького життя всередині Інституту.

"Теорема влади"

з 8 березня до 14 липня, PinchukArtCentre

Автор — Олександр Ройтбурд

Велика ретроспектива Олександра Ройтбурда в київському PinchukArtCentre має на меті показати особистість художника об’ємно — як одного з найважливіших представників сучасного українського мистецтва, блискучого куратора і дослідника, та, звісно, продуктивного культурного менеджера. Куратор проєкту, арткритик і дослідник Костянтин Дорошенко, пропонує побачити художника через призму сприйняття ним взаємодії культури, соціуму та влади. В експозиції будуть представлені роботи із приватних колекцій, документи та артефакти.

"Яблуко та голка"

до 13 березня, Eye Sea Gallery (Київ)

Автор — Ніна Мурашкіна

Новий проєкт яскравої та самобутньої мисткині Ніни Мурашкіної досліджує поняття чуттєвості та психології сексуальності, що є ключовими у її практиці. На виставці "Яблуко та голка" можна буде побачити живопис, колажі, ready-made-об’єкти та інсталяції, головною героїнею яких здебільшого є сама мисткиня. У цьому проєкті Ніна Мурашкіна, яка народилася та виросла в Донецьку, рефлексує про своє дитинство та юність, зокрема про "контраст між сірою буденністю шахтарського міста на зламі епох та власним екзальтованим родинним оточенням".

The Collectyv

з 2 до 30 березня, Національний художній музей України

Автор — Олексій Кондаков

The Collectyv — нова серія благодійних виставок, головною ідеєю яких є привернення уваги до молодих незалежних митців. Перша об'єднала художників, які звертаються до традицій експресивної абстракції. На виставці представлять роботи Ірини Максимової, Івана Грабка, Діани Рубан, Олексія Кондакова, Даніка Манжоса, Артема Прута, KINDERSEELE, Олександра Крижановського, Наталії Брічук, Дмитра Козинця, Сергія Греха, Дзвіні Подляшецької, Артура Музо, Вови Кено, Лери Деркач та Алекси Агієнко.

З 20 березня до 3 квітня 2024 року на платформі Artsy відбудеться онлайн-аукціон робіт, представлених на виставці. 50% з продажу творів буде спрямовано на підтримку програми "Спільнота" від фонду "Рідні", який опікується освітою дітей та підлітків із вразливих категорій.

"Колекція. Олександр Ройтбурд"

з 9 березня до 21 квітня, Dymchuk Gallery

Виставка "Колекція. Олександр Ройтбурд" відкриває серію подій, присвячених 10-й річниці галереї Dymchuk Gallery. "Dymchuk Gallery має одеське коріння. Почати серію з виставки робіт Олександра Ройтбурда нам здається більш ніж органічним: переважну частину життя Олександр присвятив розвитку мистецької інфраструктури в Одесі та загалом в Україні; ще на початку 2000-х українські колекціонери під впливом Ройтбурда відкривали перші незалежні галереї сучасного мистецтва; а останні роки життя він віддав боротьбі за існування Одеського художнього музею, який врешті-решт отримав статус національного".

На виставці представлені живописні роботи з різних серій, які демонструвалися в масштабних виставкових проєктах, зокрема "Одеська школа: традиції і актуальність" в столичному Мистецькому Арсеналі та "Арт-Донбасі"в Донецьку 2013 року.

"Ательє мрій"

до 6 березня, Національний центр "Український Дім"

Виставка "Ательє мрій" присвячена стійкості українських дітей під час війни. В залах Українського Дому представлені спільні експонати дітей та професійних митців і мисткинь — Маші Реви, Ксенії Білик, Юрія Болси, Антона Логова, — які у спільному просторі об’єднала кураторка та засновниця ГО "Порт Культури" Катя Тейлор. Серед експонатів — масштабна 25-метрова інсталяція художниці Ксенії Білик "Цвіт дитинства", яка складається із власноруч вирізаних 12 тисяч квітів із зображеннями дітей, і зворушлива робота "Вам лист", створена художницею Машею Ревою разом з дітьми з Харкова та Дніпра.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.