Як приготувати спаржу? Рецептами ділиться Таня Гайович, засновниця фудблогу "Дрібка солі" в інстаграмі.
Запечена спаржа з лимонно-вершковим соусом.
Цей соус та хрумка спаржа — неперевершене поєднання.
Інгредієнти
- 0,5 кг спаржі без жорстких стебелець;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- цедра половини лимона;
- кілька гілочок тим'яну;
- сіль, перець.
Приготування
- Найуніверсальніший спосіб приготувати спаржу — це її запекти. Ось як зробити це смачно. Розігріваємо духовку до 230 оС, режим верх-низ. Так, дуже гаряча духовка — секрет смачної спаржі.
- В олію натираємо цедру, додаємо спеції і добре перемішуємо.
- Спаржу миємо і сушимо паперовими рушничками. Розстеляємо на достатньо велике деко — так, щоб стебельця були в один шар. Поливаємо їх олією зі спеціями і добре обмазуємо кожне.
- Викладаємо в один шар і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо 7–10 хвилин, залежно від товщини стебла (що товстіше, то довше).
- Важливо не переготувати спаржу! Вона найсмачніша, коли аль-денте, трошки хрумка — орієнтуйтесь не на ніж, коли пробуєте на м'якість, а на виделку — має легко заходити, з невеликим опором. Зовсім квола спаржа — то дуже сумно.
Тепер соус: не найпростіший, але дуже смачний (найпростіший — йогуртовий, дивіться в наступних рецептах).
Для соусу:
- 3 ст. л. лимонного соку;
- 3 ст. л. бульйону;
- 3 ст. л. жирних вершків (33%);
- 1 ч. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 60 г масла 82%;
- перець за смаком.
Приготування
- В маленький сотейник додаємо лимонний сік та бульйон, випарюємо до половини.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму. Додаємо вершки. Вони згорнуться, це нормально; інтенсивно мішаємо віничком, щоб розбити грудочки
- В три етапи додаємо масло, постійно помішуючи, ніби збиваючи соус. Він буде густішати по мірі випаровування. Збиваємо весь час.
- Знімаємо з плити, додаємо спеції та цукор, куштуємо і регулюємо під свій смак.
Соус готується швидко, і якщо не забувати мішати, все буде ОК. Не бійтесь, до того ж це дуже смачно. Якщо раптом розділиться — інтенсивно перемішайте знову, за потреби підігрійте.
Для подачі поливаємо спаржу соусом, поки гаряча. Дуже смачно з птицею та рибою, а також до тофу.
Маринована спаржа
Ідеальна страва, коли на щось складне немає сил, бажання або часу. Така спаржа залишається хрумкою, набирає смачнезного маринаду і зберігається в ньому до трьох тижнів.
Базовий маринад і метод (на 1 порцію маринаду)
- 300 г оцту (я найчастіше використовую половину хорошого яблучного і половину звичайного, так смачніше);
- 300 г води;
- 1 ч. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- кілька горошинок перцю.
Приготування
- Для цієї банки (1 л) я робила подвійну порцію маринаду (змішати всі інгредієнти і проварити до повного розчинення солі й цукру), прибрала жорсткі стебла з 500 г спаржі, зробила слайси з моркви овочерізкою і додала петрушку.
- Складаємо все у чисту суху нестерилізовану банку зі щільною кришкою, заливаємо гарячим маринадом і залишаємо охолонути не в холодильнику.
Спаржа в тісті з сиром та шинкою
Суперпроста випічка, нереально смачна.
Інгредієнти
- 1 упаковка листково-дріжджового тіста;
- 30 г пармезану;
- 100 г твердого сиру — чеддер, маасдам тощо;
- 8 стебел спаржі;
- 8 шматочків шинки;
- 1 яйце;
- 2 ст. л. кунжуту;
- петрушка за смаком.
Приготування
- Розморожуємо тісто, розрізаємо його на 8 квадратиків; розкачувати не потрібно.
- Натираємо сири на дрібній тертці;
- Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
- На кожен квадратик тіста викладаємо сир, петрушку, спаржу і шинку. Не пакуйте дуже багато, бо не зможете якісно закрити конвертик і він розлізеться при випіканні.
- Загортаємо конвертиком, змащуємо збитим яйцем і посипаємо кунжутом.
- Випікаємо на 200 оС, режим верх-низ, 25 хвилин, перевіряємо готовність слойок знизу (підняти і подивитися, чи пропеклося тісто). Якщо тісто було дуже холодним, то, можливо, доведеться запікати ще 10 хвилин в режимі лише нижнього нагріву.
Бланшована спаржа з йогуртовим соусом
Певно, найпростіший і дуже смачний рецепт.
Бланшування — це простий спосіб термічної обробки, дуже швидкої, щоб максимально зберегти текстуру, користь і колір овочів.
Як бланшувати спаржу
- Беремо велику ємність, набираємо води, солимо за смаком.
- Кип'ятимо воду, прибираємо жорсткі стебла з пів кілограма спаржі.
- Кладемо спаржу у воду, варимо 3–5 хвилин від моменту потрапляння у воду. Вогонь — вище за середній.
- Готуємо велику миску з дуже холодною водою. Якщо є лід — ще краще.
- Дуже швидко поміщаємо спаржу в холодну воду, щоб припинити процес приготування та зберегти її яскравий колір.
- Охолоджуємо, даємо просохнути на паперових рушниках.
Для найпростішого соусу-діпу
- 30 г кропу, дрібно посікти;
- 250 г грецького або турецького йогурту (вони густіші, ніж звичайний білий);
- 1 ч. л. гірчиці середньо-гострої (я люблю зернисту);
- сіль, перець, цедра лимону і часник — за смаком.
Їсти, занурюючи спаржу в соус, — такий формат ідеальний для аперитиву. Або подавати, заливши соусом.
Тости зі скремблом, беконом та спаржею гриль
Інгредієнти
- 2 шматочки хліба;
- скрембл з 3 яєць;
- 2 шматочки бекону або панчетти;
- 6 стебел спаржі;
- половина лимона;
- сіль (я беру мальдонську), перець.
Приготування
- Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
- Готуємо скрембл, паралельно підсмажуємо бекон до хрумкості, щоб він легко ламався.
- Підсушуємо хліб в тостері (опціонально).
- Готовий бекон перекладаємо на паперовий рушник, щоб охолов і не розм'як.
- На пательні, де смажився бекон, на великому вогні грилюємо спаржу. Буде димно, але воно того варте. Смажимо буквально 2–3 хвилини, притискаючи і періодично перегортаючи.
- Вимикаємо вогонь, поливаємо спаржу прямо в сковорідці соком половини лимона, солимо та перчимо за смаком. Знову буде ґвалт і дим, але, повірте, страшно смачно.
- Збираємо тости: скрембл на хлібчик, бекон на скрембл, спаржу на бекон. І якщо ви сьогодні екстра fancy, то можна натерти трішки пармезану, посипати мальдонською сіллю і додати мікрогрін. Смакує і так, і так — нереально!