До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Великому кораблю: 5 фактів про "Титанік"

Вигадливо толерується колода: рівно 110 років тому, 15 квітня 1912 року, затонув "Титанік", який на час будівництва був найбільшим пасажирським судном світу. Вочевидь квітневі дні – не найкращі для мореплавства надвеликих суден. До речі, історії кораблів, що зганьбилися на весь світ, можна знайти за посиланням (посилання в цьому разі – це лінк, а не напрямок, про який ви подумали). Проте повернімося все ж до цікавих фактів про цивільне судно.

За першого ж рейсу 15 квітня 1912 року, рівно 110 років тому, "Титанік" пішов під воду через зіткнення з айсбергом в Атлантичному океані. Унаслідок катастрофи 1517 людей загинуло; з них – 693 члени екіпажу. Лайнер увійшов в історію – не в останню чергу завдяки містичним фактам довкола нього.

Реклама
Параметри судна

Довжина Титаніка становила 269,1 м. Для порівняння: Ейфелева вежа, наприклад, має 324 метри заввишки. А руський воєнний корабль – 186,5 м завдовжки. Мав.

Передбачення

За 14 років до катастрофи, в 1898, загибель корабля передбачили в літературі. Роман Моргана Робертса "Марність" (Futility) був присвяченій подорожі велетенського судна з назвою (увага!) "Титан", яке теж, як і Титанік, затонуло через зіткнення з айсбергом (!). Обставини, кількість жертв і майже точні координати катастрофи були описані в романі – і з приголомшливою точністю збіглися з реальними подіями. Навіть брак достатньої кількості рятувальних шлюпок у романі й реальності вражав. Збіг подій досі ніхто не може пояснити.

Місце катастрофи

Титанік, який затонув на глибині майже 2 км, досліджували океанологи. Були навіть побудовані два глибоководні батискафи для вивчення місця катастрофи. Науковці підтвердили, що внаслідок катастрофи корабель розламався навпіл. Хай там як, а дістати уламки Титаніка з дна морського не вдалося. Дослідники вважають, що за пів століття океан поглине рештки судна (нині вони – на глибині 3,7 тис. метрів). А поки місце трагедії охороняється спеціальним законодавством і вважаться меморіальним. Цікаво, що хоч координати катастрофи були відомі, точного розміщення уламків не вдавалося встановити десятиріччями (73 роки).

Числа

37 секунд минуло від моменту, як айсберг помітили, до моменту зіткнення. 2 години 40 хвилин корабель тонув: о 23:39 доповіли про перепону; о 2:20 15 квітня корабель почав занурюватися під воду. Загинуло 1517 осіб, врятувалося 712. До речі, рятувальне судно мало назву "Карпатія".

Вшанування

Трагедія "Титаніка увічнена в багатьох фільмах. Проте "Титанік" Джеймса Кемерона взяв "Оскар", а касові збори за нього вперше в історії перевищили 1 млрд доларів.

Через століття після катастрофи мільярдер Клайв Палмер розповів про бажання створити нову версію "Титаніка". Спершу спуск на воду "Титаніка-II" був запланований на 2016 рік, але нещодавно мільярдер підтвердив, що перший рейс відбудеться у 2022-му. Також змінено маршрут плавання: у XX столітті лайнер здійснював рейс з англійського Саутгемптона до Нью-Йорка, а у XXI столітті судно попрямує з провінції Цзянсу (Китай) до Дубаю (ОАЕ).

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.