До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Музей Vasa: історія ще одного корабля, який знає весь світ

Вже кілька днів з новинної стрічки не сходять повідомлення про потоплений ракетний крейсер "Москва", який став мішенню українських ракет "Нептун". У ці ж дні світ говорить і про аварію лайнера "Титанік", який затонув 110 років тому. А ми тим часом згадуємо історію шведського корабля Vasa, яка засвідчує – у будь-якій незрозумілій ситуації завжди можна зробити музей.

Черги до стокгольмського The Vasa Museum є в будні та вихідні, зранку й увечері – це один з найпопулярніших музеїв шведської столиці. Його головний експонат – дерев’яний 64-гарматний корабель Vasa, оглядати який можна з кількох поверхів музею.

Реклама

Vasa побудували на замовлення короля Густава II Адольфа, вклали в проєкт багато грошей, оздобили різьбленими скульптурами королівської родини та найпотужнішими гарматами того часу. Vasa мав стати флагманом шведського флоту та згодом вирушити на Польщу, аби показати, хто в Балтійському морі головний. У свій перший рейс галеон Королівського флоту вирушив 10 серпня 1628 року о 4:30 ранку від причалу палацу Трьох корон. Погода була сонячна та спокійна. Подивитися на подію зібралися сотні людей і королівська родина. Але не пройшовши й милі, наймогутніший корабель того часу нахилився і вже о 16.45 затонув з напнутими парусами.

Будівництво Vasa – це історія жадібності в гонитві за бажанням бути найкращим. У ті часи ще не було точного розуміння, як втримати великий корабель на плаву. Король Густав II Адольф хотів, аби судно, якому він дав родинне ім’я, було струнким і високим. Будували Vasa понад два роки: за цей час перший кораблебудівник, який розробляв проєкт, помер, а другий, якому передали будівництво, дотримувався затвердженого плану, у який король постійно вносив правки (а сперечатися з ним було неможливо). Так у надбудовах корабля з’явилися додаткові гармати, які згодом і спричинили втрату балансу та несподіване затоплення судна. Проте якби не цей випадок, Vasa міг би стати найнебезпечнішим кораблем того часу.

Під водою Vasa пролежав 333 роки, а 1961 року його підняли на поверхню, щоб перетворити сором на гордість нації. Нині це найкращий у світі відреставрований корабель XVII століття, де збереглося 98 % оригінальних деталей, які годинами можна роздивлятися в музеї.

Адреса музею: Швеція, м. Стокгольм, острів Юргорден, вул. Галерварвсвеген (Galärvarvsvägen), 14; www.vasamuseet.se

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.