До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Життя переможе смерть, а світло переможе темряву: старовинна гуцульська паска та великодні традиції

Великдень – свято перемоги життя. За підтримки Medik8 та дистриб’ютора бренду, компанії Starlit Group, Vogue UA зазирнув до дому, де чекають свята, збираються родиною та діляться теплом своїх сердець. Журналістка, координаторка руху HeForShe в Україні Ольга Дячук і митець Роман Хімей запросили нас на гостини до своєї гуцульскої бабусі Параски Дячук, яка розкриває старовинний рецепт своє паски й розповідає про сімейні традиції.

"Як перша паска вдалась, то будеш добра ґаздиня" (господарка), – переказує моя бабуся слова жінки, яка навчила її пекти великодню паску. Моя бабуся, Параска Дячук (у дівоцтві Боднар), не особливо цікавилася приготуванням їжі і не бралася до кухні, аж поки не створила власну сім’ю. За словами бабці, її перший борщ складався з буряка, цибулі і води. Дідо не одразу впізнав у цій субстанції борщ, але добряче посолив, з’їв і не став ґабзувати (по-гуцульськи – "соромити" ) молоду ґаздиню, щоб не відбити у неї охоту до готування.

Бабуся добре пам’ятає, коли і де спекла свою першу паску: це була весна 1959-го, вона рік як вийшла заміж і кілька років як переїхала до Коломиї. Тоді її навчила пекти старенька сусідка, і пасочка вийшла настільки добра, що 22-річна Параска повезла її у рідне село хвалитися батькам.

Випікати паску у 1959 році було не таким вже й безпечним заняттям

До речі, випікати паску у 1959 році було не таким вже й безпечним заняттям. Наприклад, інша сусідка, вчителька пані Марта, відмовилась показувати бабці, як робити паску, позаяк будь-якої миті до неї могли прийти з перевіркою "браві комсомольці". "Тоді страшна йшла русифікація, українських традицій дотримувались хіба нишком", – каже бабця.

Цей рецепт є класичним для нашого регіону, пасочки можуть відрізнятися лише додатками, бути солодшими або ж і зовсім пісними. Перш ніж почати місити тісто, бабуся приговорює приблизно таке: "Боже, дай щастя і доброї долі усім людям, які цю паску будуть їсти".

"Боже, дай щастя і доброї долі усім людям, які цю паску будуть їсти"

Складники:

Для опари: столова ложка борошна без верху + 100 мл теплого молока чи води + 60 гр твердих дріжджів + чайну ложку цукру.

Для самої паски:

Борошно – 1 кг;

Яйця – 4 шт;

Гаряче молоко (або вода) – 300 мл;

Маргарин (або соняшникова олія) – 120 гр;

Цукор – 200 гр;

Сіль – 1,5-2 ч.л.;

Соняшникова олія для змащування форми.

Родзинки, курага, шоколадні дропси й інші приколи – це вже на вашій совісті. Бабуся любить додавати цілі бутони сухої гвоздики.

За бабусиним переписом, спочатку треба приготувати опару (суміш для зростання паски). У мисці змішуємо ложку борошна з цукром, твердими дріжджами і теплим молоком. Усе ретельно вимішуємо і залишаємо в теплому місці приблизно на 10-15 хвилин. Дізнатися у бабусь точні виміри грамів, мілілітрів та хвилин – це місія нездійсненна, все зводиться до "на око".

Тим часом, у велику миску всипаємо кілограм борошна і робимо в ньому ямку: сюди покроково треба додавати інгредієнти та після кожного добре замішувати, щоб не допускати ґудзів (грудочок). Першим вливаємо гаряче молоко, наступний крок – опара, яка на цей час уже мала б вирости ̶і̶ ̶п̶і̶т̶и̶ ̶в̶ ̶ш̶к̶о̶л̶у̶. Потім додаємо розтоплений до рідкої консистенції маргарин, а опісля – 3 збитих жовтки. Всипаємо до тіста цукор і сіль, і знову вимішуємо. Важливо: молоко можна замінити водою, маргарин олією, а кількість цукру можна сміливо збільшувати, якщо любите дуже солодку паску. Бабуся присягалася своєю репутацією, що від цього якість паски не зміниться.

Наступний крок – ставимо миску з тістом у тепле місце (воно може бути на кухонній антресолі, біля батареї або увімкненої плити). Тісто має приблизно удвічі збільшитися в об’ємі, тоді його треба "збити" (прибити зверху руками) і дати ще раз підрости. Загалом увесь процес може тривати від години до трьох, залежно від температури місця, де зберігається суміш.

Коли тісто підросло вдруге, переносимо його у заздалегідь змащену олією форму для випікання. Проте, не забудьте відщипнути частину тіста для прикрашання. Бабуся каже, що в її дитинстві паски прикрашали лише візерунками та фігурками з того ж тіста, і це було завдання для молодших членів сім’ї.

Я люблю дивитися, як вона розтачує смужки тіста, з яких потім буде хрест, а ось вона робить надрізи на смужці і закручує її у чічку ("квітка" по-гуцульськи). Я уявляю, як ці самі рухи вона робила 80 років тому в сільській хаті, у Галичині, яка тоді була частиною іншої країни. Як вона, ще маленька, намагалась повторити візерунки за своєю старшою сестрою Марією, яку уже зовсім скоро німці заберуть із собою, відступаючи, і яку моя бабуся побачить наступного разу уже в дорослому віці. Мені здається, ці квіточки, хрести, візерунки і закарлючки на пасках можуть дуже багато про що нам розповісти. Майже як наскельні малюнки, вони несуть в собі історію поколінь.

Ці квіточки, хрести, візерунки можуть багато розповісти. Як наскельні малюнки, вони несуть в собі історію поколінь

Але повернімося до рецепту. Збиваємо яйце і гарненько змащуємо наші візерунки, далі прикрашену паску переносимо до заздалегідь розігрітої на 180 градусів духовки і залишаємо там на 45хв –1 годину (як у всіх рецептах, все залежить від вашого апарату). Коли наша пасочка візуально підрум’яниться, вибираємо і даємо охолонути.

Готова паска традиційно піддається нищівній критиці від самої бабусі, як і належить порядній галицькій господині (варіанти: "погано виросла", "недобре помастила зверху яйцем", "напевно дала мало цукру", "не знаю, чи гості захочуть це їсти" тощо). Вам цю традицію необов’язково переймати.

А справді, приказка про першу паску працює: такої доброї ґаздині, як Параска Дячук з роду Боднар, ще треба пошукати. Історія моєї бабці доводить, що кулінарний шлях від бурякової юшки а-ля борщ до пухкої м’якенької паски не такий вже й важкий. І це ви ще не чули про її фірмовий мадярський пляцок чи пампушки з трояндовим варенням!

Подяка VOGUE UA

"Великдень – свято перемоги життя, – каже засновниця Starlit Group Тетяна Таран. – Цьогоріч воно набуло особливого значення для кожного з нас. Ми боремося за свою ідентичність, незалежність, за своє майбутнє і навіть минуле, за право жити у своїй країні, за право бути українцем. Як би важко нам не було б переживати найбуремніші часи в сучасній історії держави, треба пам’ятати, що світло завжди перемагає темряву, а життя неодмінно переможе смерть. Тримаймося і віримо, що все буде Україна!".

З перших днів війни компанія Starlit Group підтримує українських захисників та волонтерів – людей, завдяки яким ми зустрічаємо кожен новий ранок живими. Компанія продовжує працювати, щоб підтримувати партнерів, економіку та власну команду.

Реклама

Більшість брендів, які компанія представляє в Україні, сповідують принципи чистої краси, протидіють жорстокості та піклуються про планету, тож екоініціативи й допомога вразливим категоріям суспільства (а в умовах війни вразливими стали всі ми) — невід'ємна частина професійної діяльності Starlit.

Напередодні свята нам хочеться потішити й вас: з 22 до 25 квітня на весь асортимент Medik8 діятиме знижка 15%. Вам потрібно оформити замовлення на сайті та ввести промокод EASTER2022. Також придбати улюблені засоби за особливо приємною ціною можна у наших офіційних партнерів – вашим косметологам зараз теж дуже потрібна підтримка. Частину з отриманих від продажів коштів ми передамо благодійним організаціям, які допомагають постраждалим через війну українцям, а також фонду, що опікується жінками з раком молочної залози.

Team Credits:

Starring: Paraska Diachuk

Words: Ольга Дячук, онука Параски Дячук

Video: Roman Himey, онук Параски Дячук

Producer: Marina Sandugey-Shyshkina

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.