До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як мінеральна вода "Крайна" допомагає сьогодні армії та економіці

Поки українські військові захищають країну на передовій, бізнес тримає економічний фронт і паралельно волонтерить. Ми вже розповідали, як допомагає модна індустрія, автомобільні марки та б’юті-спільнота, а сьогоднішні наші герої – закарпатська мінеральна вода "Крайна".

"Крайна" — закарпатський виробник мінеральної води, що працює на українському ринку з 2015 року. Свердловина, завод, складські приміщення й офіс компанії розташовані в Ужгородському районі, тож нерухоме майно компанії з початком війни не постраждало, що дало змогу оперативно реагувати на інші виклики.

Реклама

З перших днів війни компанія поставила в пріоритет безпеку команди. Тож було складено план евакуації працівників разом із сім’ями в спеціально обладнане укриття. Туди відділ забезпечення закупив усе необхідне — продукти, предмети гігієни, інструменти, бензогенератор, ліхтарі, аптечку тощо. Було створено корпоративний канал для комунікацій в умовах відсутності інтернету. Завод "Крайна" розміщується в селі Нижнє Солотвино й умовно відрізаний від цивілізації. Тому на екстрений випадок склади заводу також завантажили всім потрібним для довготривалого вимушеного проживання. Офісні працівники перейшли на віддалений формат роботи.

"Всі знають, що Ужгород стоїть на кордоні з Угорщиною та Словаччиною. 24 лютого на пунктах перепуску утворилися величезні затори. Люди по кілька днів були в дорозі, а потім стояли в чергах на кордоні. Ми звернулися до компанії-партнера "Водяний" надати нам спеціальні харчові ємності, встановили їх на пунктах пропуску й регулярно наповнювали водою, щоб хоч якось полегшити там побутові умови. Воду доставляли в школи, дитячі садочки, їдальні та інші адмінбудівлі, які приймали переселенців. У лютому-березні на паркованні заводу була черга з фур і автоцистерн — компанія не відмовляла нікому, хто був готовий самостійно вивозити воду для гуманітарних потреб", – згадує Ростислав Ярема, співвласник "Крайни". Але як виявилося, то був тільки початок великої гуманітарної справи, яку взяла на себе компанія. Тільки за перші два місяці було відвантажено 26 000 літрів води в пляшках різноманітним військовим і волонтерським організаціям – від Національної гвардії України до дитячої лікарні "Охматдит" та волонтерів, які допомагали мешканцям Миколаєва.

Окремим проєктом стала підтримка 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Разом з "Рухом підтримки закарпатських військових" "Крайна" запустила лінійку води "Сльози окупанта" — 100% коштів з її продажу йде на потреби військових-закарпатців.

"Крайна" допомагала не тільки постачанням води. В перші ж дні компанія закупила дві палети продуктів, які доставила на ужгородський вокзал. Щодня він приймав тисячі переселенців і стикнувся з небувалою гуманітарною кризою. Команда "Крайни" — від технічних працівників заводу до топменеджменту — була і є залученою до різноманітних волонтерських проєктів, а сам офіс став хабом для підприємців і чиновників, що працювали на економічному фронті країни. Бізнес-групи, що постраждали від військових дій російської федерації, могли використовувати офіс "Крайни" як коворкінг. Тут є всі умови для життя — робоча кухня, санвузол, душ, тож в офісі навіть розселяли тих, кому не було де розміститися в Ужгороді. Серед таких "мешканців" навіть був син відомої джазової співачки Елли Фіцджеральд Рей Браун — молодший.

"В нашому офісі в березні-квітні народилося багато нових ідей та антикризових рішень, — ділиться спогадами співвласник бренду Василь Ябрик. — Зокрема, разом з працівниками компанії, партнерами з IT-індустрії та маркетингу ми створили онлайн-платформу Ukrainian Helpers. Кожен, хто хоче допомогти Україні в будь-який спосіб з будь-якої точки світу, легко може це там зробити. Також у стінах офісу "Крайна" ми започаткували проєкт релокації бізнес-груп на територію Закарпаття "На Захід" і проєкт Ukraine Created — онлайн-купівля товарів made in Ukraine для b2c й b2b клієнтів з-за кордону. Всі бізнес-проєкти, до яких я дотичний, так чи інакше допомагають переселенцям і Збройним силам. І це не привід для "піару", це new normal для кожного українця".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.