До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Заощадження ресурсів: корисні поради, які допоможуть країні вистояти

Заощадження ресурсів – головний тренд сезону. Проте людям, розпещеним майже нелімітованим споживанням енергоресурсів, може бути складно переналаштуватися. Але вчитися однаково доведеться. "Я виросла в родині, де температура у квартирі мала бути на рівні 25 °Cузимку, а світло горіло в кожній кімнаті, тому що "ми можемо собі це дозволити і не хочемо знижувати рівень свого комфорту", – каже гід, копірайтерка, журналістка, авторка блогу To love AmsterdamОксана Кравцова. – Тепер я вважаю, що зайве витрачання природних ресурсів шкодить планеті, це не сучасно, старомодно". Оксана живе в Нідерландах і ділиться власними лайфгаками, як заощаджувати ресурси, допомагати планеті та власному бюджетові.

Фото: архів Vogue

Я живу в Амстердамі 4,5 роки, і саме тут я поринула в тему сталості (англ. sustainability) з головою, хоча цікавилася цим ще в Україні. Коли почалася повномасштабна війна в Україні, Нідерланди розпочали курс на відмову від російського газу, що вплинуло на ціни. Тоді з’ясувалося, що мої сталі звички ще й дуже ощадні. Я подивилася на це з іншого боку: мінімальне споживання енергетичних ресурсів є моїм вкладом у боротьбу проти ворога, який втрачатиме дохід на продажу газу. Якщо мій комфорт наблизить нас хоча б на соту частку до перемоги, — це найменше, що я можу зробити саме зараз. Якщо таким чином я допоможу ще й планеті, — я буду ще щасливіша. Отже, ділюся своїм особистим досвідом та тішуся сумам на платіжках.

Реклама
Опалення

Якщо опалення у квартирі або будинку не центральне, а працює від газу, доведеться звикати до звичних для жителів Західної та Північної Європи 16–18 °C. Температура у моїй квартирі взимку коливається від 13,5 до 19 °C залежно від мого бажання, і зазвичай це 16–17 °C.

Зігрітися вдома допомагає термобілизна, теплі шкарпетки, нашарування одягу, довгі пухнасті халати або зручні безрозмірні плюшеві домашні сукні. Капці зі штучного хутра або взуття типу UGG на овчині – дуже тепло та зручно, але мені до вподоби зручні кросівки. Добре, якщо під ногами вашого робочого місця або столу, за яким ви їсте, є килимок.

Оскільки газ дорожчий за електроенергію, ще в серпні я придбала електроплед, у якому можна регулювати температуру та ставити таймер, щоб він вимкнувся, коли ви заснете. Одна сторона моєї квартири виходить на південь і має великі вікна майже до підлоги, тому більшість часу я проводжу саме в кімнатах цієї сторони, які дуже гарно прогріваються сонцем. Опалення в дитячій я вмикаю на 15–20 хвилин до того, як дитина йде спати, але часто я беру малечу до себе — в обіймах тепер тепліше фізично й морально. Нині як мешкаю в будинку 1926 року, що не має склопакетів та подвійних рам, тож я спробую заклеїти проміжки між рамами, як у дитинстві на Донбасі.

Вода

Вода в моїй квартирі нагрівається від газу, тож я істотно обмежила її використання. Посуд мию лише холодною — засоби для миття розроблені для того, щоб жир розчинявся без гарячої води. Згідно з розрахунками спеціалістів, якщо приймати душ менш як 10 хвилин, він, безумовно, буде ощаднішим за прийняття ванни. Найдовші душі моя донька приймає в басейні після плавання, а вдома легко може застрибнути на швидкий душ зі мною або відразу після мене на кілька хвилин.

Ми давно звикли вмиватися й робити базові гігієнічні процедури холодною водою. Моя дитина вибрала холодну воду сама кілька років тому, а я перейшла згодом і наразі мені так комфортніше.

Цього року в розпал волонтерства з ранку й до ночі у мене зламався котел — так я відкрила для себе після кількох років членства в спортивному клубі величезний душ у роздягальні. Звісно, я не користуюся ним постійно через брак часу та енергії після тренувань, але це приємний бонус заощадження до абонемента, за який я щомісячно плачу 60 євро в будь-якому разі.

Кухня

Тут усе просто: найощадніша плита — індукційна. Для себе питання використання енергії й газу на кухні я вирішила просто — не готую страв, які потребують тривалого перебування на плиті. Українцям з нашою любов’ю до чаклування на кухні може бути болісно, але, лише отримавши рахунок за електроенергію, розумієш, чому тарілка борщу в ЄС коштує 10—13 євро. Так поступово доходиш думки, що пакет готових оладків із супермаркету за 2 євро на кілька сніданків набагато ощадніший за домашні.

Візьміть на замітку термоси, щоб не кип’ятити чайник кілька разів на день. Набирайте в чайник стільки води, скільки вам треба.

Якщо електроенергія дешевша за газ, має сенс кип’ятити воду для спагетті в електрочайнику. Але якщо газ дешевший, розмір каструлі вибрано правильно за розміром конфорки, а ви не нехтуєте кришкою, то гріти воду може бути ощадніше на плиті. Нагріти тарілку зупи краще в мікрохвильовці, а не на плиті. Я не можу відмовити собі лише в одному guilty pleasure — випіканні пирогів і тортів. Але якщо не дозволяти собі маленьких радощів, то навіщо взагалі жити?

Електроприлади

Експерти кажуть, що зниження температури прання з 40 до 20 °C погіршує якість прання, а от до 30 — ні. Вибирайте рідкі пральні засоби для зниження температури прання та заощадження до 40%, порівнюючи із 40-градусним пранням. Окрім того, я ніколи не ганяю в пральній машині 1—2 речі: ощадніше купити базові речі для щоденного вжитку в кількох екземплярах (наприклад, спортивні легінси, білизну, футболки). Також я ніколи не користуюся праскою, бо сучасні тканини майже не потребують прасування.

У мене немає телевізора, фен я використовую 2— 3 рази на місяць, а замість пилососа радше вибираю олдскульну щітку. Так, пилосос заощаджує час, але якщо я маю прибирати, я завжди запитую себе: на що я витрачу виграний час? На жаль, найчастіше це прокрастинація в соціальних мережах чи читання новин, а не робота, тому я беруся за віник.

До речі, мій маленький пилосос працює також без розетки, від акумулятора, що дуже зручно, коли немає електроенергії, наприклад. Велику колонку для музики я вмикаю зрідка — невелика заряджається від USB дуже швидко й тримає заряд кілька годин.

Мені дуже подобаються гірлянди — вони створюють затишок, святковий настрій та працюють від батарейок, які потім ми здаємо в школі доньки, щоб допомогти нашій школі виграти в конкурсі за звання найкращої sustainable-школи міста.

Свічки вдома ми також любимо, але під настрій. Завдяки великим вікнам ми не вмикаємо світла дуже довго. Діти лягають спати в Нідерландах між 19:00 та 20:30, тому після 20:00 мені потрібна одна лампочка — там, де я перебуваю.

Навчити дітей вимикати світло, виходячи з кімнати, дуже просто: я розповідала про вплив на планету, ми подивилися документальні фільми, додала інформацію про вартість нехтування вимиканням — і ось я маю 7-річку, яка ніколи не залишає ввімкнутим світло в туалеті або кухні. LED-лампи знижують рахунок за освітлення на 69%, порівнюючи зі звичайними лампами.

На 23% можна знизити використання електроенергії, якщо вимикати прилади після їхнього використання та не тримати в режимі очікування. Усі ті зарядні пристрої до електричних зубних щіток, навушників, телефонів тощо. Узяла за правило тримати в розетках лише холодильник і модем. Дістаю з розетки навіть дріт від електроплити та чайника.

Вигода

Неможливо порахувати безпосередню користь від заощадження в грошах, адже я не знаю, скільки б я споживала, не заощаджуючи. Є цифри використання – від 37 кіловатів на місяць улітку до 94 кіловат у грудні та січні. Це мої цифри. Вони десь у 2,5–3 рази нижчі за середнє споживання інших домогосподарств з однією людиною (у мене – дві).

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.