До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Це міг бути кожен з нас": після викриття злочинів в Ізюмі українці запустили акцію із синьо-жовтими браслетами

Ізюм, одне з найбільших міст Харківської області, що більш як пів року перебувало під російською окупацією. 10 вересня Ізюм, в якому раніше мешкало понад 40 тисяч людей, а сьогодні залишилося тільки 10 тисяч, звільнили в межах контрнаступальної операції Збройних сил України. 15 вересня стало відомо про те, що біля міста знайшли велике поховання людей – близько 450 могил. Там масово захоронені українці, як військові, так і мирні, які загинули насильницькою смертю під час окупації.

Фото: телеграм-канал Володимира Зеленського

Завдяки роботі українських та світових фотографів за кілька днів кадри ексгумованих тіл з Ізюма облетіли весь світ. Найжахливіший кадр став ще одним символом дикості й жорстокості російських окупантів. Це фото ексгумованого тіла з ознаками катувань: на руці загиблої людини залишився патріотичний синьо-жовтий браслет. Після оприлюднення цієї жахливої світлини українці запустили в соцмережах акцію, до якої згодом долучилися користувачі соцмереж з усього світу.

Реклама

Люди публікують фото власних патріотичних браслетів, доповнюючи їх лаконічним, але пронизливим написом: "Це міг бути кожен з нас. Лише тому, що ми українці". Дописувачі доповнюють пости гештегом #IzyumMassacre (#ІзюмськаРізанина). Ця акція має привернути увагу всього світу до злочинів, що коїть російська армія на українських територіях.


Малюнок: facebook.com/aleksandrgrekhov

На необхідності привернення світової уваги наголосив і президент України Володимир Зеленський. "Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається й до чого призвела російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм... Росія всюди залишає по собі смерть. І має за це відповідати. Світ має притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну". 17 вересня президент повідомив, що отримано нові докази тортур, які застосовували до людей, що там поховані, а у звільнених районах Харківщини знайдено вже понад десять катівень у різних містах і селищах, навіть на звичайному вокзалі Козачої Лопані знайшли приміщення для тортур.

Масові вбивства в Ізюмі – одна з багатьох трагедій цієї війни. За словами Олега Котенка, уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, на жаль, після викриття всіх злочинів кількість загиблих в Ізюмі може перевищити кількість людей, що загинули від рук російських окупантів у Бучі.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.