До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 простих порад, як зберегти життєстійкість в умовах війни

Про життєстійкість, резилієнс, чи то резильєнтність активно заговорили у 2020 році, під час пандемії та локдауну, хоча саме поняття використовується давно. Життєстійкість це не про вміння бути людиною зі сталі та не звертати увагу на біль чи втрати. Йдеться про вміння успішно долати наслідки криз чи травмуючих подій, які ми переживаємо. В умовах війни зберігати життєстійкість стало ще важче але спробуємо розібратись, що може допомогти.

Фото: Bikramjit Bose (Vogue.co.uk)

У нас триває війна і здається, що навколо панує суцільний хаос. Ми всі віримо, що це скоро має скінчитися і настане мир. Та сьогодні прогнози вчених попри всі розбіжності сходяться в одному – в майбутньому світ ставатиме дедалі турбулентнішим. Нас очікують нові виклики та глобальні кризи, і до них краще бути готовими наперед. Але як можна бути готовим до чогось несподіваного і масштабного? Як прокачати життєстійкість, про яку стільки говорять?

Реклама

Поради, як зберегти життєстійкість в умовах війни та кризи, подає кризова психологиня Юля Павлова – фахівчиня з реінтеграції внутрішньо переміщених осіб та комбатантів, яка понад сімнадцять років вивчає стрес і його наслідки.

Що таке життєстійкість

Це такий комплекс навичок, який допомагає людині не лише пережити важкі часи, а навіть зміцнити себе чи здобути нові вміння і звички. Навіть роботодавці сьогодні очікують побачити у резюме кандидатів такі скіли, як гнучкість та емоційний інтелект, які є складовими життєстійкості.

Порада № 1: сила у звичках

Прості ритуали: вести щоденник чи бігати вранці, пити каву на сході сонця чи спілкуватися з рідними у неділю. Це створює відчуття стабільності і надає вашій нервовій системі потрібну рівновагу. Наприклад, у перші місяці повномасштабного вторгнення мене рятувало щоденне годування безпритульних собак. Окрім звички, момент спілкування з тваринами має терапевтичний ефект, тож я суміщала одразу дві корисних справи.

Порада № 2: маленькі кроки швидше ведуть до мети

В умовах криз наша нервова система переходить в режим енергозбереження і тому виконує обмежені обсяги задач, при тому ритм життя навряд чи сповільниться, а в деяких випадках стане більш шаленим. Є спокуса викластися на мільйон відсотків, але зауважте, кризи рідко бувають одноденними, якщо ми не говоримо про якийсь локальний масштаб. Тому нам потрібні маленькі кроки, планування на 1-3 дні, велика кількість короткочасних перерв. Краще зробити звичну справу, яка займала годину, за три, проте завтра не доведеться цілий день дивитися в стелю і клясти себе за лінь.

Порада № 3: фокус на важливому

Одним із компонентів життєстійкості майже всі психологічні та соціологічні школи називають цінності, адже розуміння того, що важливо, заради чого ти живеш далі – це основне пальне для мотивації, дій, просування вперед. Ви віддасте перевагу навчанню чи стосункам, якщо постане вибір? Виберете роботу із кар’єрними перспективами чи високою зарплатою? Є над чим замислитися і що виписати окремим стовпчиком як важливі і цінні речі, щоб продовжувати жити заради них.

Порада № 4: піклування про себе

Це фундаментальна рекомендація для вирішення більшості проблем. Корисна і смачна їжа, гарний і спокійний сон, помірні фізичні навантаження і достатньо рідини – такі банальні речі, якими багато хто нехтує, проте дотримання цих рекомендацій зміцнює нервову систему, робить її менш вразливою та врівноважує, підтримує людину і дозволяє у важкі часи компенсувати певні ділянки. Я, наприклад, не припиняла прогулянок навіть з маскою на обличчі у 2020-му, а коли в лютому неподалік будинку з’явився блокпост, стала ходити туди, гратись зі службовими собаками.

Порада № 5: не замикатись у собі

Завжди є спокуса закритися і пережити все наодинці. Проте масштабні події, кризи, такі, як природні катастрофи, пандемія, війна, краще проживати разом, суспільно, тоді відчувається єднання з великою кількістю людей і ця синергія дійсно підтримує. Ви можете самі обирати, з ким ділитися почуттями, хто вам близький, до кого ви будете звертатися. Тут головне не ізолюватися, як би не хотілося. Це пастка. У перші тижні повномасштабного вторгнення навалилося стільки всього – у Київській області точилися бої, мама потрапила в окупацію, коханий пішов захищати Україну на лінії зіткнення, загинули друзі і добрі знайомі. Хотілося залізти в кубельце і зачаїтися. Проте я знала, так буде гірше. Тому писала багато постів, вела ефіри наживо про психологію війни, спілкувалася з друзями.

Порада № 6: планування

Коли ви бачите перед собою чіткі плани, ваш мозок заспокоюється і починає працювати у звичному режимі. Навіть якщо ви плануєте похід до магазину чи прибирання.

Порада № 7: використовуйте "рятувальне коло"

Вашим рятувальним колом може бути будь-яке дозвілля: я, наприклад, дивлюся кіно, читаю художню літературу, граю у Відьмака чи The Sims. Не гортаю стрічку новин півдня чи цілий день. Спробуйте обов'язково!

Нещодавно психологиня Юля Павлова стала експерткою онлайн-курсу "Життєстійкість молоді в умовах кризи". Пройти освітній курс можна безкоштовно на освітній платформі Prometheus. Курс доступний за посиланням.

Курс "Життєстійкість молоді в умовах криз" створено Радою жінок Донеччини спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, за участі Українського католицького університету та Маріупольського державного університету.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.