До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто вступити до книжкового клубу

Нещодавно я уявила момент у своєму майбутньому, коли я заповню полиці приватної бібліотеки в моєму будинку усіма книгами, які коли-небудь любила. Там буде все: від книжок, які я купила через гарні обкладинки, до тих, які своїм змістом кардинально змінили моє життя, і я розкладу їх на своїх акуратних полицях. Поруч із ними біля широкого вікна стоятиме крісло, гідне того, щоб провести в ньому весь день із книжкою.

Реклама

Я не завжди була такою. Поки я росла, ніколи не мала вдосталь терпіння читати і часто покладалася на друзів та інтернет, щоб дізнатися щось про твори. Але потім почався бум паранормальних романів, і я провела на цій хвилі весь підлітковий вік, і відтоді рідко цікавилася іншою літературою. Так було ще приблизно рік тому (або шість книг тому), коли друг запросив мене приєднатися до мого першого книжкового клубу. Я була новачком у цьому місті та шукала друзів, тож запрошення здавалося знаком, який я не могла проігнорувати.

Я прийшла на зустріч без будь-якої підготовки, оскільки не читала жодної книги понад шість місяців. Коли ми почали обговорювати оповідання та їсти закуски, я дізнавалася про інших членів книжкового клубу та їхні внутрішні світи. Я швидко зрозуміла, що читати книгу необов’язково, але відчула відданість справі, завершивши всі шість вибраних романів і успішно випробувавши води кількох нових жанрів. Виявилося, що існує світ (або світи) за межами мімікрії "Сутінків". І все ж, коли прийшов час вибирати наступну книгу, я завагалася. Мої очі відкрилися, але я ще не знала, який я читач.

Я продовжила свої пошуки за межами книжкового клубу і мене захопив BookTok: книжкова культура, на мій подив, процвітала. Здавалося, що кожна it-girl їздила Нью-Йорком з літературним шедевром під пахвою. Після того, як Кендалл Дженнер помітили за читанням Literally Show Me a Healthy Person біля басейну в Каннах, книгу розкупили на Amazon. Деякі знаменитості почали використовувати цей культурний капітал, відкриваючи власні книжкові онлайн-клуби. Візьмемо Belletrist Емми Робертс, Service95 Дуа Ліпи або книжковий клуб Каї Гербер в інстаграмі, який вона відкрила під час карантину. Здавалося, що дівчата в моєму книжковому клубі про все це здебільшого не в курсі.

Насправді саме це незнання вплинуло на міфологію книжкових клубів, з якою я їх давно асоціювала. На відміну від клубів для художників чи спортсменів, книжкові клуби, як відомо, важко знайти та приєднатися до них. Часто вони доступні лише за особистим запрошенням. І вся їхня діяльність ґрунтується радше на особистому смаку, ніж попкультурі. Ця майже старомодна традиція особистої зустрічі гарантує, що ви познайомитеся з новими людьми, дивними книгами та дивовижними домівками різних людей.

Я не знаю, коли це сталося, але тепер книги стали моєю мовою любові. Я підтримую зв’язок із найближчими друзями та членами родини, розділеними по містах і країнах, через рекомендації книг. Ще один друг і я взяли за правило обмінюватися книгами на Різдво, оскільки ми маємо найбільш споріднені смаки, що призводить до багатьох довгих і жвавих дискусій. Чесно кажучи, я не ознайомилася з усіма книгами та жанрами, про які дізналася цього року, але можливість поділитися ними з кимось — новими чи старими друзями — робить читання ще приємнішим заняттям. Книжковий клуб дав мені стимул читати та простір, щоб насолоджуватися книгами. І принаймні ще кілька книжок для моєї уявної бібліотеки.

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.