До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових книжок, які варто прочитати — і підтримати Україну

У складні часи люди завжди шукали розраду в книжках: чи то в пошуках відповідей на екзистенційні питання, чи то в пошуках надії. В Україні попри війну потроху відновилася робота видавництв. Ми вибрали кілька книжкових новинок, які варто прочитати у квітні. Це, зокрема, допоможе підтримати видавничий бізнес.

"Нікелеві хлопці", Колсон Вайтхед, #книголав

Безперечно, одна з найочікуваніших книжкових новинок цього року. У 2020 році роман "Нікелеві хлопці" здобув Пулітцерівську премію, став однією з найобговорюваніших книжок у Штатах та дістав схвальні відгуки від, здається, усіх — починаючи від Барака Обами й закінчуючи Елізабет Гілберт. Книга розповідає реальну історію виправної школи Dozier у Флориді. Школа існувала понад 100 років, з 1900 по 2011, а дев’ять років тому її закрили після гучного скандалу щодо застосування насилля в школі. У романі розповідається про двох хлопців, яких несправедливо засудили та відрядили до цього закладу. Темношкірий Елвуд Кертіс заприятелював з Тернером, який теж не винен. Вони підтримують один одного і роздумують про те, як їм тут вижити. Але життя в Академії стає дедалі небезпечнішим.

Реклама

15% від кожного замовлення паперових книжок видавництво перераховує на потреби ЗСУ.

"Вони перемогли", Yakaboo Publishing

11 історій про людей з ранами, видимими і невидимими — такий підзаголовок має ця книга. Її авторка — воєнна журналістка Анастасія Федченко — зібрала історії українців, які змогли пережити війну і які можуть стати натхненням для кожного з нас у ці складні часи. "Герої та героїні цієї книжки зазнали на війні різних втрат: хтось втратив руку чи ногу, обидві ноги чи обидві руки, око, зуби чи пів черепа. Інші — спокій, здатність міцно спати, а часом — і сенс життя. У когось „посипався" хребет, а в когось — нерви", — розповідає авторка. І все ж це життєствердна книжка, бо герої вижили та почали життя заново: бігають марафони, народжують дітей, подорожують. Книжка, яку має прочитати кожен з нас.

"Ці дивовижні українці". Креативна агенція Green Penguin

Що ж, придбати це естетичне й стильно оформлене видання можна щонайменше через назву. Але зміст також вартий уваги: це орієнтована на підлітків книжка про те, з чого складається сучасна Україна. "Тут тисячолітня історія та новітні українські ноу-хау, тут смачнюча бабусина їжа й таємничі прадавні символи, — розповідають автори. — А все це разом складається в один неповторний код-орнамент, що поєднує нас у єдине ціле й робить українську галактику відмінною від інших. А ще мандрівка космічна тому, що українці — просто Космос!"

Автори: Ірина Тараненко, Юлія Курова, Єлизавета Нєвєжина, Альона Шостко

"Подумай знов. Сила розуміння власного незнання"

Багато хто з нас сьогодні більше часу надає самоосвіті — бо, поза іншим, це допомагає хоч на годину абстрагуватися від новин. Якщо шукаєте корисні книги із саморозвитку, то зверніть увагу на нове видання одного з найпопулярніших спеціалістів з менеджменту, консультанта Google та ООН Адама Ґранта. "Подумай знову. Сила розуміння власного незнання" — збірник лайфгаків про те, як правильно мислити. Автор пише про "Мистецтво переосмислення — тобто вміння ставити під сумнів власні думки та відкривати думки інших людей, щоб досягти бездоганності в роботі й мудрості в житті. Ця книжка закликає вас подумати знов, і не вірити всьому, у чому ми так переконані".

"Абрикоси зацвітають уночі", Оля Русіна; Видавництво Старого Лева

Як писати про війну для дітей?.. Відповідь на це непросте запитання знає українська письменниця й журналістка Оля Русіна, номінантка на премію "Книга року BBC — 2012", авторка книжок "Сімейка Маї" (2014), "34 сонячні дні й один похмурий" (2018). У квітні у "Видавництві Старого лева" вийшла її повість про Донбас, яку можна читати всією родиною. Вона розповідає про хлопчика Устима і його собаку Жменьку, які живуть на Донбасі біля окупованих територій. "У цій книжці багато такого, що може здатися казкою, — розповідає авторка. — Але вона про справжніх людей і безпілотників, які досі літа­ють й охороняють українські землі, а ще — мріють. Тому, коли закінчиться війна…"

Книжку можна прочитати онлайн. До речі, ваші кошти допоможуть ВСЛ надавати гуманітарну підтримку українцям — з початку війни видавництво забезпечує книжками дітей-переселенців.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.