До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 творів української літератури, які має прочитати кожен

Література може багато розповісти про націю та її характер. Для тих, хто під час війни шукає заспокоєння в книгах, ми склали список найвідоміших творів української літератури. Щось ми читали в школі та університеті, щось проґавили – але тепер ці книги принесуть особливі емоції та стануть підтримкою в темні часи.

"Енеїда", Іван Котляревський, 1798

Еней був парубок моторний І хлопець хоть куди козак...

Реклама

Мабуть, початок поеми "Енеїда" пам’ятає кожен, хто хоч раз у житті читав цю книжку – настільки яскраво вона написана й легко запам’ятовується. Котляревського називають батьком української літератури: його "Енеїда" – перший твір, написаний сучасною українською мовою. "Енеїда" – це інтерпретація поеми римського поета Вергілія, що розповідає про пригоди героя Троянської війни Енея. Головна цінність "Енеїди" в тому, що вона написана живою, яскравою розмовною мовою, якою спілкувалися тогочасні українці. Саме із цією книгою пов’язують не тільки зародження української літератури, а й українського національного відродження.

"Кайдашева сім’я", Іван Нечуй-Левицький, 1879

Один з найвідоміших творів української літератури, який і сьогодні залишається натхненням для сучасних режисерів та авторів (наприклад, для серіалу "Спіймати Кайдаша", в якому повість Нечуя-Левицького яскраво інтерпретувала Наталка Ворожбит). У центрі цієї трагікомічної й дуже реалістичної повісті – стосунки в родині Кайдашів, що живуть у селі Семигори на Київщини. Батько Кайдаш, його дружина Маруся, їхні діти Карпо й Лаврін – яскраві персонажі, які уособлюють певні вади, та водночас, саме завдяки своїм живим характерам, вони харизматичні й привабливі .

"Лісова пісня", Леся Українка, 1912

Дивовижна, дуже сучасна й новаторська для свого часу драма Лесі Українки, яку вона створила в 1911-му під час перебування в Кутаїсі. Письменниця написала твір буквально за два тижні. Натхненням для нього стала її рідна Волинь, тамтешні народні пісні, обряди та міфи. "Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними, – описує Леся Українка в листах свій поштовх до написання „Лісової пісні". – А то ще я й здавна тую Мавку „в умі держала", ще аж із того часу, як ти в Жабориці мені щось про мавок розказувала, як ми йшли якимсь лісом з маленькими, але дуже рясними деревами". Наскрізь символічний, філософський твір про кохання звичайного хлопця та лісової Мавки поставив Лесю Українку в ряд з такими світовими авторами, як Генріх Ібсен.

Valse mélancholique, Ольга Кобилянська, 1898

Ольга Кобилянська — не просто талановита авторка, а й піонерка феміністичного руху. У 1894 році вона стала однією з ініціаторок створення "Товариства руських жінок". Кобилянська говорила про важке становище жінок середнього класу, активно виступала за рівноправність між чоловіками й жінками і за право жінок на гідне життя. Свої ідеї вона втілювала безпосередньо у творах. Її героїні — сильні духом, з характером, готові кинути виклик суспільству. Героїні повісті "Вальс меланхолійний" — троє талановитих жінок (вчителька, художниця та піаністка), які випередили свій час та намагаються знайти своє місце у світі.

"Вишневі усмішки, Остап Вишня, 1924—1928

Якщо ви періодично втрачаєте віру й вам здається, що майбутнього нема, то найкращі ліки проти цього — це книги Остапа Вишні. Українського письменника переслідували та відсилали до сталінських таборів, але попри це він зберіг неймовірну життєрадісність, почуття гумору та любов до людей. З 1924 року Вишня почав випускати "Вишневі усмішки" — збірки коротких творів, народних "анекдотів" про життя та людей. Вони написані самобутньою мовою, просякнуті гумором і життєвою мудрістю. Візьміть із собою в укриття та читайте вголос сусідам — бо життя має тривати.

"Тіні забутих предків", Михайло Коцюбинський,1911

Традиції та характер гуцулів, таємнича природа українських Карпат, романтизм українців, їхнє поетичне сприйняття світу ніхто не описав все це так влучно, як Михайло Коцюбинський. "Тіні забутих предків" його найвідоміший твір, що знають і читають у всьому світі. Повість створена під враженням від подорожей Гуцульщиною і неймовірно надихає поїхати в Карпати, щойно ми переможемо і війна скінчиться.

"Я Романтика", Микола Хвильовий, 1924


Твори письменника, поета Миколи Хвильового, борця за українську мову й культуру і автора вже культової фрази "Геть від Москви" обов’язкові для прочитання для будь-якого українця. "Я романтика" один із програмних його творів, психологічна й відверта повість, яка засуджує більшовицький режим і говорить про один з вічних світових конфліктів боротьбу добра і зла.

"Місто", Валер’ян Підмогильний, 1928

Ще один "обов’язковий" автор у нашому списку — це представник Розстріляного відродження Валер’ян Підмогильний. Він увійшов в історію української літератури як письменник-новатор, який одним із перших почав писати урбаністичні твори. Серед них найвідоміший — це, безперечно, роман "Місто", перший урбаністичний український роман. Його герої — українська молодь, яка на початку 1920-х років їде з села до міста, щоб підкорити його.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.