До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Як Венздей Аддамс і "Ворон" повертають тренд на готичне кіно

22 серпня в український прокат виходить "Ворон" — нова екранізація однойменного культового графічного роману Джеймса О’Барра зі співачкою FKA Twigs та Біллом Скашґордом у головних ролях. Свого часу, у 1980-х, цей чорно-білий комікс про кохання і помсту, що сильніші за смерть, став справді культовим і сильно вплинув зростання популярності готичної естетики, а його екранізація 1994 з Брендоном Лі у головній ролі стала справжньою кінокласикою.

Сьогодні мода на готичне кіно переживає ренесанс — зокрема через гітовий серіал "Венздей" Тіма Бертона. Розповідаємо про те, як готика втілюється у кіно та серіалах, а також про новий фільм "Ворон".

Реклама

Дехто любить темніше

Витоки субкультури готів можна простежити до постпанкової андерграундної музичної сцени Великобританії кінця 1970-х, коли продюсер Мартін Ханнетт описав музику гурту Joy Division як "готичну" у 1979 році. Згодом цей термін поширився на інші гурти з певним меланхолійним звучанням, а також знайшов своє місце у літературі, кіно, моді тощо.

Гурт Joy Division

Хоча розквіт готичної субкультури припав на 1980-1990-ті, але вона — не з тих субкультур, що зникають безслідно. Готика поруч з нами весь час від своєї появи, тільки її популярність то підвищується, то спадає. Цікаво, що у 2009 року у Великій Британії був навіть започаткований Всесвітній День готів, що припадає на 22 травня. Сучасна готика має безліч варіації: це і кіберготи, і стимпанк-готика, це і "готичні лоліти", і варіації з БДСМ-естетикою, і ще багато-багато напрямків і стилів.

Готика на Met Gala 2024

Останніми роками готика вийшла на новий виток популярності. І цьогорічний Бал Інституту костюма музею Метрополітен Met Gala 2024 лише засвідчив це. Одна з головних подій світу моди цьогоріч була присвячена виставці "Сплячі красуні: Пробудження моди", що досліджує поняття відродження та оновлення. Куратори виставки показали мінливість моди через природу (образи садів і квітів), і щоб продовжити цю ідею, організатори Met Gala придумали для заходу дрескод "Сад часу" (Garden of Time). А багато хто з зіркових гостей втілив цей дрескод саме через готичні мотиви.

Зендея на Met Gala 2024

Співведуча Met Gala 2024 Зендея продемонструвала одразу два відповідні образи: спочатку пройшлася червоним хідником у електрично-синій сукні Maison Margiela,доповнивши образ відповідним макіяжем — смокі-айз та темно-ягідною помадою. А згодом з’явилася у чорній сукні Givenchy haute couture 1996 року та головному уборі з колекції Alexander McQueen весни 2007-го: темні кольори, сміливі аксесуари та деконструйовані форми.

Але сучасна готика — це не лише чорний чи інші темні кольори. Наприклад, співачка Charli XCX обрала білу сукні Marni, зроблену зі старих білих футболок. А співачка Лана Дель Рей нагадувала готичну наречену у головному уборі Alexander McQueen із об'ємною золотою вуаллю.

Лана Дель Рей

Чоловіки теж не пасли задніх: варто згадати хоча б Баррі Кеогана у костюмі Burberry коричневого кольору та циліндр, що є втіленням вікторіанської готики.

Стиль "темна академія" в літературі

Цей стиль бере свої витоки в літературі і фактично вже вважається назвою для окремого жанру художніх літературних творів, події якого розгортаються у академічному кампусі. Книги у жанрі "темна академія" часто містять елементи сатири, трагедії та філософії, а заразом популяризують і романтизують гуманітарні науки. Оскільки тут у центрі студентське життя, більшість книг у той чи інший спосіб розкривають тему дорослішання з різних боків — передусім через аспекти сексуальності та самовизначеності. Також у романах жанру "темна академія" часто зустрічається містика або хоча б натяк на надприродне, а головним рушієм для розвитку подій стає загадкове вбивство у кампусі.

Серед найвизначніших книжок, що можна віднести до цього жанру, — "Таємна історія" Донни Тарт, "Якби ми були злодіями" М. Л. Ріо, та навіть серію Джоан Роулінг про Гаррі Поттера; а серед кіно — вже культову стрічку "Спілка мертвих поетів" 1989 року.

"Спілка мертвих поетів"

Але "темна академія" як стиль не знайшла б такого сильного візуального вираження, коли б не соцмережі: спочатку Instagram, де цей тренд почався ще 2017 року, а тепер і у тіктоку, де станом на зараз, наприклад, відео з гештегом #darkakademiavibes набрали понад 120 млн переглядів, а #darkacademiafashion — понад 90 млн.

Загалом, "темна академія" у моді тяжіє до студентського стилю 1930-1940-х: одягу, який носили студенти Оксфорду, Кембриджу, американських вишів Ліги Плюща тощо. Це відповідні кардигани, блейзери, сукні-сорочки, плед-спідниці, черевики-оксфорди; у кольорах переважають чорний, холодний білий, бежевий, коричневий, темно-зелений, темно-синій, у матеріалах — твід, а "гендерна визначеність" предметів гардеробу є умовною.

Барбікор vs. аддамскор

1 млрд годин перегляду — стільки отримав серіал гуру готики Тіма Бертона "Венздей" вже за перші три тижні після своєї прем’єри на Netflix 23 листопада 2022 року. І далі проєкт все набирав і набирав популярності, а образ головної героїні Венздей Аддамс у виконанні Дженни Ортеги став взірцем готичного стилю.

Венздей Аддамс

Згодом в якийсь момент фактично відбулося зіткнення двох полярних естетик, популярність яких була спричинена кіно і серіалом. Йдеться про ультимативно рожевий барбікор, інспірований фільмом "Барбі" (2023). І про його темний готичний антипод — аддамскор, де класична готика поєднана зі згаданою вище "темною академією".

Що ж, як показав час, аддамскор залишається актуальним: зараз вже мало хто згадує про "епідемію рожевого", тоді як готику все частіше й частіше можна побачити у стрітфешн-образах і на подіумі. Згадаймо хоча бколекцію Christian Dior весна-літо 2024, чи не кожен образ якої прекрасно підійшов би для Венздей, коли вона стане на пару років старшою.

Про "Ворон"

"Ворон" — історія про закоханих хлопця і дівчину, яких вбивають бандити, після чого хлопець повертається з мертвих, аби помститися, — це справжня готична ікона. Витончений чорно-білий графічний роман Джеймса О’Барра у 1980-х розійшовся світом накладом у понад 750 тис. примірників. А перша екранізація "Ворона" (1994) зібрала $94 млн — у понад чотири рази більше, ніж її бюджет у $23 млн.

"Ворон", 1994

У першій екранізації Ворона зіграв син актора Брюса Лі Брендон Лі, який загинув на зніманнях через нещасний випадок зі зброєю. Ця трагедія додала проєкту містичності, що, разом із похмурим візуальним рядом і таким самим саундтреком, до якого були залучені зірки "темної" і важкої сцени — The Cure, Nine Inch Nails, Rage Against The Machine, Stone Temple Pilots, Pantera тощо, — зробила зі стрічки справжній предмет культу.

І режисер нової екранізації "Ворона" Руперт Сандерс ("Білосніжка та Мисливець", "Привид у броні", серіал "Фундація"), який тоді був підлітком, теж свого часу піддався темній магії. "Я виріс, слухаючи Joy Division і The Cure, і "Ворон" для мене трохи схожий на пісню The Cure — це краса меланхолії", — каже він.

Білл Скашґорд і FKA Twigs у новому "Вороні"

Але часи змінюються — і готика змінюється разом із ними. Можна бути впевненими, що новий фільм, де зіграли зірки нового покоління — Білл Скашґорд ("Воно") і співачка FKA Twigs — дасть тренду на готику ще один поштовх. До речі, візуально новий "Ворон" також іронічно обігрує згаданий вище батл барбікор vs. аддамскор: головні герої, Ерик та Шеллі, вперше зустрічаються у виправному закладі, де всі вдягнені у веселі рожеві спортивні костюми. Та згодом і настрій, і вбрання у стрічці докорінно змінюються.

Білл Скашґорд у фільмі "Ворон"

Новий "Ворон" хоча й зберігає класичні готичні елементи — довгий чорний шкіряний плащ головного героя, татуювання, важкі черевики тощо, — але несподівано додає готичного трактування спортивним елементам в одязі, чого раніше не було. Багато в чому це обумовлюється великою кількістю карколомних екшен-сцен у фільмі. Утім, це лише відбиває головну ідею нової екранізації: максимально адаптувати "Ворона" для нового покоління. І, як кажуть критики, котрим вже подивилися робочі матеріали стрічки, творцям фільму це однозначно вдалося: на нас чекає "Ворон" для покоління "Джона Віка". І ще, певно, також чекає новий виток популярності готичного стилю, ба більше — а може, і його новий різновид.

Білл Скашґорд у фільмі "Ворон"

Фільм "Ворон" виходить в український прокат 22 серпня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.