До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювалися костюми для фільму "Суперники"

"Суперники" — нова робота відомого режисера Луки Гуаданьїно, яка розповідає про пристрасний любовний трикутник, закручений навколо героїні Зендеї, успішної тенісистки Таші Дункан. Але цікавий фільм не тільки сюжетом й акторським складом, а ще й костюмами, створеними креативним директором Loewe Джонатаном Андерсоном.

"Суперники" — перша робота Джонатана Андерсона в кіно, але точно не остання. Вже відомо, що дизайнер Loewe працює над наступним фільмом Луки Гуаданьїно, який називається Queer та заснований на однойменному романі Вільяма С. Берроуза, одного з улюблених письменників Гуаданьїно.

Реклама

Важливо і те, що "Суперники" — не перший фільм, у якому Гуаданьїно долучає до роботи над своєю картиною модельєра — наприклад, він працював з Рафом Сімонсом, коли той був у Jil Sander, над короткометражкою I Am Love з Тільдою Свінтон. Але від колаборації Гуданьїно і Андерсона у "Суперниках" не варто очікувати чогось екстравагантного, як було, наприклад, у фільмі "Бідолашні створіння" Йоргоса Лантімоса. Це зовсім інший підхід до костюмів: прямолінійність та "нормальність" одягу робить його майже непомітним, але насправді він говорить дуже багато про кожного героя.

Фільм розповідає про стосунки трьох молодих людей: колись успішної тенісистки Таші Дункан, яка після травми стала тренеркою, її чоловіка, тенісиста Арта (Майк Файст), та їхнього друга, а тепер суперника Арта у наступному матчі Патріка (Джош ОʼКоннор). Трійку об'єднує минуле, у якому Арт та Патрік були найкращими друзями та росли разом, а потім зустріли Таші та закохалися в неї. Таші зрештою обрала Арта, з яким одружилася, народила від нього доньку, проте тепер минулі почуття повертаються...

Щодо костюмів, то, звичайно, у картині є кілька "пасхалок" Loewe. Серед них: численні шкіряні сумочки Таші (більшість із яких поточного сезону, хоча дія фільму розгортається у 2019 році), блакитна жакардова сукня, яку вона носить у ретроспективній сцені, що є референсом до осінньої колекції Джонатана Андерсона 2020 року, і бавовняна сукня-сорочка, у яку вона вбрана під час ключового тенісного матчу фільму. Але найважливіший одяг у "Суперниках" є анонімним, і Андерсон у цікавий спосіб використовує його, щоб завершити портрет кожного персонажа.

Важливу роль у фільмі відіграє сіра футболка з написом I TOLD YA. У картині футболку носять і Таші Дункан, і Патрік Цвейг напередодні ключового моменту. Було б легко сприйняти слоган і витлумачити його якомога буквальніше: Таші, тенісний вундеркінд, є живим втіленням цієї фрази. Але в Андерсона є кілька шарів.

Зендея в Нью-Йорку, квітень 2024

Футболка стала популярною у 1990-х роках, коли Джон Ф. Кеннеді-молодший, син колишнього президента Сполучених Штатів, одягав білу футболку з таким самим написом. Тож у фільмі ця футболка є, по-перше, референсом до стилю Джона Ф. Кеннеді-молодшого, яким надихався Андерсон при створенні образу Патріка: буденним, невимушеним і одночасно привабливим. Футболка має вигляд звичайної речі з незвичайним змістом, і це цілком в дусі Джонатана Андерсона: що нормальніше, то краще.

Джош О’Коннор на британській прем’єрі фільму

Андерсон як дизайнер має унікальне бачення повсякденного одягу, і це робить його ідеальним автором костюмів для такого фільму, як цей. Його чоловіча колекція Loewe осінь 2024 року присвячена інтернет-бойфрендам, рефлексіям щодо популярності культури оголених людей, спільноти OnlyFans; також іронічно натякає на наше надзвичайно активне онлайн-життя. Зокрема, цікаво, наскільки з гумором та водночас сексуально у своїй новій колекції Андерсон представляє найзвичайніший одяг, як-от сірі спортивні штани та білі спортивні шкарпетки. Одяг у "Суперниках" використовується подібним чином: деталі та ярлики на одязі, коли ми їх помічаємо, говорять про кожного персонажа.

Джош О’Коннор та Майк Файст у фільмі "Суперники"

"Коли герої Патріка та Арта були молодшими, ще у середній школі, то мали доволі очікуваний вигляд: оксфордські сорочки — це саме те, що носили хороші та амбітні хлопці наприкінці 2000-х років, — розповідає Андерсон. — З розвитком історії перспектива змінюється: Патрік стає настільки впевненим у собі, навіть незважаючи на свою ослаблену позицію в світі тенісу, що його одяг набуває більш розслабленого вигляду, тоді як Таші стає дуже амбітною, тому її зовнішній вигляд стає, навпаки, дорослим та респектабельним".

Ескіз Андерсона до сукні-сорочки Таші. Фото: Loewe

Таші поєднує бавовняну сукню-сорочку Loewe з еспадрильями Chanel, коли стає старшою, і носить ювелірні прикраси Cartier (попри те що Зендея в житті є амбасадоркою Bulgari). Вона наносить коштовний крем Augustinus Barder на своє тіло і має багато кашеміру. Це Таші, яка намагається домінувати над усіма іншими: вона краща тенісистка, вона заможніша, вона зріліша, і вона хотіла б, щоб ви це знали. А коли вона була молода, то брала участь у рекламних кампаніях adidas, які, як ми знаємо, часто долучають до своїх знімань спортивних вундеркіндів, тобто зірок.

Проте цікаво, що кожен чоловік, закоханий у Таші, хоче від неї різного, і це легко помітити по їхньому одягу. Арт хороший хлопець, він слухає Таші і робить те, що вона хоче. Він одягнений у гарний одяг: білі сорочки поло Uniqlo та темно-синя куртка на застібках. Патрік, однак, зухвалий та трохи недбалий, і те, що він хоче від Таші, — це суперництво та гра. Він має вигляд чоловіка, який не прагне стати дорослим та свідомо їздить на старій автівці, хоча має гроші.

Джош О’Коннор в ролі Патріка

Одяг героїв у фільмі, хоч і звичайний, насправді сповнений сексуальної напруги, як і вся стрічка. Камера Гуаданьїно еротично демонструє тіла своїх зірок, підкреслюючи їхні м’язи і кожну краплю поту. Таші не носить бюстгальтер, коли вбрана у свої кашемірові светри, а Арт увесь час перевдягається у свіжу футболку поло між кожним сетом, демонструючи м'язи. Щодо Патріка, то він носить крихітні спортивні шорти і справляє водночас брутальне й невинне враження.

Що ж, "Суперники" — це любовний лист Джонатана Андерсона до звичайного одягу, і після цього фільму ми, скоріше за все, більше ніколи не будемо сприймати пару спортивних шортів просто як звичайні шорти.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.