До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Злет, падіння та воскресіння Брендана Фрейзера

Бренесанс — це неймовірна історія повернення Брендана Фрейзера на пік слави. Сталося це завдяки ролі Чарлі — 600-фунтового гея, який докладає останніх зусиль, щоб налагодити стосунки зі своєю дочкою. 53-річний актор не грав головні ролі у великому кіно протягом 12 років. Його відсутність на великому екрані пояснюють сумішшю особистих проблем, труднощів зі здоров’ям і звинуваченням у нападі проти колишнього керівника Асоціації іноземної преси Голлівуду.

Брендан Фрейзер у фільмі
Брендан Фрейзер у фільмі "Кит", 2022

Реклама

За весь цей час можна було забути, як яскраво колись горіла зірка Фрейзера. Протягом добрих 15 років або близько того він був найпопулярнішим актором в індустрії. Брендан воював з арміями мерців у "Мумії". Він вправно гойдався на ліанах у "Джорджі із джунглів". Він мандрував навколо світу з Багзом Банні та Даффі Даком у фільмі "Луні Тюнз: Знову в дії". Він уклав угоду з Елізабет Герлі в ролі Диявола в "Засліпленому бажаннями". Він навіть приймав душ із Меттом Деймоном у фільмі "Шкільні зв’язки". Ці картини принесли Фрейзеру славу, багатство та повагу в Голлівуді, піднявши його на вершину списку "А" у 1990-х і на початку двотисячних. Однак жодна з цих ролей не кваліфікувалася на "Оскар". Його, звичайно, завжди запрошували на церемонію, але як ведучого, а не номінанта.

Метт Деймон і Брендан Фрейзер у фільмі
Метт Деймон і Брендан Фрейзер у фільмі "Шкільні зв'язки", 1992

Успіх Фрейзера постійно зростав, фільм за фільмом. 1997-й став епохальним роком для актора, який здобув широку популярність після головної ролі у романтичній комедії "Останній подих", а також у пригодницькому фільмі "Джордж із джунглів". Обидва проєкти підтвердили акторські здібності Фрейзера, його комедійний потенціал та збільшили шанси на те, що велика студія довірить йому франшизу. Незадовго до початку нового тисячоліття це стало реальністю — Universal Pictures залучила Фрейзера до масштабного пригодницького блокбастера "Мумія", який швидко став флагманською франшизою актора.

Попри успіх обох фільмів — зокрема, "Мумія повертається" заробила 435 мільйонів доларів у світовому прокаті — кар’єра Фрейзера значно сповільнилася наприкінці 2000-х у зв’язку з провалом і відсутністю комерційного шуму навколо стрічки "Мумія: Гробниця Імператора драконів". Усього через два роки вихід сімейної комедії "Помста пухнастих" проявить те, наскільки актор утратив зв’язок із реальністю, застрягши у своїй формулі успіху 1990-х років. Він намагався бути зіркою екшенів минулого, не розвиваючи своїх сильних сторін.

Брендан Фрейзер у фільмі
Брендан Фрейзер у фільмі "Мумія", 1999

Тяжіння до статусу суперзірки блокбастерів також завдало Фрейзеру фізичної шкоди. Роки важких трюків призвели до зношування його тіла — актору двічі робили ламінектомію. Провал франшизи "Мумія" сприяв тому, що Фрейзер втратив головну роль у серії "Подорож до центру Землі". Його замінив високий м’язистий герой Двейна Джонсона. До кінця 2010-х років актор став оболонкою колишньої зірки, зведеної до акторської невідомості та другорядних ролей у випадкових фільмах із усього Голлівуду.

Певний час Фрейзер також відчував дискримінацію в індустрії після того, як став жертвою сексуального насильства. Актор стверджував, що на нього напав Філіп Берк, колишній президент Асоціації іноземної преси Голлівуду. Звинувачуючи тогочасного кіномагната, актор зіткнувся з потужною негативною реакцією та вважав, що через ці коментарі його занесли до чорного списку. Водночас Фрейзер пройшов через серйозні особисті труднощі, зокрема депресію, розлучення з дружиною Ефтон Сміт, смерть матері.

Брендан Фрейзер у фільмі
Брендан Фрейзер у фільмі "Без різких рухів", 2021

У 2021 році розпочалася "епоха Відродження" актора. Джеремі Карвер і HBO першими побачили потенціал у забутій кінозірці і вибрали його на роль у серіалі DC "Фатальний патруль". Цей проєкт дав кар'єрі актора необхідний поштовх — режисер Стівен Содерберг запросив його до кримінальної драми "Без різких рухів". Зрештою популярність Фрейзера зросла так само швидко, як і наприкінці 1990-х, коли відомий американський режисер Даррен Аронофскі обрав його на головну роль у своїй драмі "Кит".

Успіх фільму на кінофестивалях по всьому світу призвів до того, що Фрейзер отримав свою першу премію "Оскар". Він зігрів серця кіноманів і критиків своїм поверненням на передову сучасного кінематографа. Історія Фрейзера символізує американську мрію, боротьбу з негараздами, ЗМІ та особистою трагедією. Брендан Фрейзер пройшов значний ребрендинг, виринув з глибин невідомості та став одним із найактуальніших героїв у галузі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.