До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Джилліан Андерсон — про роботу над фільмом "Сенсація"

На Netflix вийшов довгоочікуваний фільм "Сенсація" — заснована на реальних подіях картина, що розповідає про гучне інтерв’ю британського принца Ендрю у програмі BBC Newsnight 2019 року. Акторка Джилліан Андерсон зіграла зіркову журналістку Емілі Мейтліс, яка викриває принца у прямому ефірі. Вона розповіла про роботу над стрічкою.

Про що фільм

"Сенсація" розповідає про внутрішню кухню каналу BBC та підготовку до "інтерв'ю століття", коли журналістка Емілі Мейтліс (у виконанні Джилліан Андерсон) у прямому ефірі розпитувала принца Ендрю (Руфус Сьюелл) про його взаємини з Джеффрі Епштейном, американським магнатом, якого було звинувачено у зґвалтуваннях шістьох жінок. Наслідки цього інтерв'ю були миттєвими: принц Ендрю оголосив, що відмовляється від своїх громадських обов’язків, у наступні дні після трансляції.

Реклама

Режисер фільму — Філіп Мартін, лауреат "Еммі" та BAFTA за роботу над серіалом "Корона", а над сценарієм працював Стівен Моффат, лауреат премії BAFTA за телевізійну драму "Гокінг" про Стівена Гокінга. В основі сценарію — мемуари продюсерки BBC Cем Макалістер "Scoops: За лаштунками найбільш шокуючого інтерв'ю BBC".

Про героїню Джилліан Андерсон

У "Сенсації" — дві головні героїні: вищезгадана Сем Макалістер, яка на BBC відповідала за запрошення в ефір найвпливовіших гостей, та Емілі Мейтліс, відома британська журналістка, яка до 2021 року була ведучою програми новин BBC Two Newsnight і відома, зокрема, гучним інтерв'ю з принцем Ендрю у 2019 році, гострими розмовами з Біллом Клінтоном та іншими світовими політиками. Першу грає акторка та співачка Біллі Пайпер, а другу — Джилліан Андерсон. І якщо Сем Маккалістер — очевидна зірка та лідерка цієї історії, адже вона витратила 13 місяців життя, аби побудувати взаємини з особистим секретарем принца Ендрю та вмовити палац прийняти пропозицію дати це інтерв'ю, то телеведуча Емілі Мейнтліс — друга важлива героїня цієї історії.

Маленька, вишукана, спокійна, вона тихо ходить офісами BBC зі своїм домашнім улюбленцем, левреткою Муді, і сповнена рішучості притягнути принца до відповідальності. У фільмі ми бачимо, як вона занурюється в підготовку до інтерв'ю і в найважливіший день зберігає спокій, щоб докопатися до правди, залишаючи принца повністю викритим у процесі. З усього видно, що вона відчуває величезну відповідальність за те, щоб інтерв’ю було проведено правильно. Адже якщо не вдасться докопатися до суті, каже її редакторка Есме Рен (Ромола Гараї), це буде не принц, а сам BBC, який обговорюватиме вся Британія. "Ні, — відповідає Мейтліс. — Це буду я".

Чому спочатку Джилліан Андерсон відмовилася від знімань у "Сенсації"

За словами Джилліан Андерсон, у 2019 році, коли вийшло це гучне інтерв'ю, вона свідомо не дивилася програму, бо знала, що ця розмова справляє враження справжньої катастрофи. Вона подивилася його, вже коли підписала контракт на роботу в "Сенсації". " Під час розмови Мейтліс та принца здається, що вони говорять двома різними мовами. Є такий розрив. І це змушує вас ставити запитання на кшталт: як це взагалі сталося? як їм вдалося? І саме про це наш фільм — про жінок, яким це вдалося".

Коли Джилліан Андерсон отримала пропозицію щодо знімань у "Сенсації", вона відмовилася від участі, оскільки ця робота здавалася їй надто складною. "Я не хотіла відмовлятися від цього, тому що мені дуже сподобався сценарій, але водночас я подумала: навіщо піддавати себе потенційному покаранню? — згадує вона, усміхаючись. Але тоді я зустрілася у Zoom з Пітером Моффатом, сценаристом, і Філіпом Мартіном, режисером, і пояснила їм усі причини, чому я не хочу цього робити. І вони сказали: "Ну, ви знаєте: насправді це означає, що ви маєте це зробити, так? Саме тому, що це так страшно". І Андерсон погодилася.

Про підготовку до ролі

Розпочинаючи роботу над образом Емілі Менйтліс, Джилліан Андерсон прочитала її мемуари про те, як це — виконувати свою роботу, коли ти одна з найвідоміших журналісток у світі. "Але я не просто прочитала мемуари, а прослухала їх у вигляді аудіокниги, яку читає сама Мейнтліс. Вона дуже іронічна й кумедна. Я також досліджувала її програми на YouTube. Дуже цікаво спостерігати за тим, що вона робить під час інтерв’ю, поки співрозмовник говорить — який у неї вираз обличчя, яка міміка, жести. Це особливо цікаво в цьому інтерв’ю. Я робила так само, коли готувалася до ролі Маргарет Тетчер, — тоді якраз вийшов шестисерійний документальний фільм BBC, коли я шукала підхід до ролі".

Слухаючи мемуари героїні, Андерсон дивувалася, як багато роботи стоїть за підготовкою до таких масштабних інтерв'ю, і що навіть існують репетиції перед телевізійними інтерв'ю. "Емілі зробила неймовірну роботу. Я знаю, що їй було важливо зрозуміти, ким був принц Ендрю, як він, ймовірно, відреагує на певні типи запитань і як не змусити його втекти. Їм потрібно було сподобатися йому і змусити його почуватися невимушено, або принаймні дати йому відчути, що він не має її боятися. Тобто це не просто журналістика чи робота в кадрі, це схоже на танець".

Про костюми у фільмі

У кадрі Емілі Мейнтліс має дуже промовистий вигляд: короткий боб, жакет у мілітарі-стилі. Зібрана, налаштована по-бойовому. Саме ці деталі допомогли Андерсен перетворитися на Емілі.

"Мілітарі-жакети — це частина її образу. У неї два, можливо, навіть три різної довжини. І тому можна автоматично припустити, що Емілі обрала б один з них для інтерв'ю, це доречно, зокрема, і тому принц Ендрю служив у британському флоті. Але цікаво, як був застібнутий, аж під шию. Отже, це броня? Крім того, цікавий її вибір одягти штани для цього інтерв'ю, адже вона дуже часто носить доволі короткі спідниці. Усі ці дрібниці були дуже промовистими".

Фільм "Сенсація" вийшов на Netflix 5 квітня.

За матеріалами Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.