До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фільм "Сенсація" з Джилліан Андерсон

5 квітня Netflix випускає справжню "Сенсацію" — заснований на реальних подіях фільм, що розповідає про гучне інтерв’ю британського принца Ендрю у програмі BBCNewsnight у 2019 році. У ролі блискучої журналістки Емілі Мейтліс, яка викриває принца у прямому ефірі, Джилліан Андерсон.

"Година перегляду телебачення може змінити все", — каже акторка Біллі Пайпер у ролі продюсеркиBBC Сем Макалістер у трейлері фільму "Сенсація". Стрічка зосереджена на внутрішній кухні каналу BBC та особистості журналістки Емілі Мейтліс (у виконанні Джилліан Андерсон), яка у прямому ефірі розпитувала принца Ендрю (Руфус Сьюелл) про його стосунки з Джеффрі Епштейном, американським магнатом, якого було звинувачено у зґвалтуваннях шістьох жінок. Наслідки цього інтерв'ю були миттєвими: принц Ендрю оголосив, що відмовляється від своїх громадських обов’язків, у наступні дні після трансляції.

Реклама
"Сенсація"

Над фільмом "Сенсація" працювала команда, яка вміє розповідати захопливі історії про верхівку британської аристократії. Його режисер — Філіп Мартін, лауреат "Еммі" та BAFTA за роботу над серіалом "Корона", а над сценарієм працювали Стівен Моффат, лауреат премії BAFTA за телевізійну драму "Гокінг" про Стівена Гокінга. В основі сценарію — мемуари самої CемМакалістер "Scoops: За лаштунками найбільш шокуючого інтерв'ю BBC".

Власне, ці мемуари, а також заснований на них фільм, фокусуються на головній інтризі: як сталося, що принц Ендрю опинився в кріслі BBC та був змушений відповідати на незручні запитання журналістки Емілі Мейтліс. Ключову роль у цьому зіграла Сем Макалістер, продюсерка, яка на BBC відповідала за букінг зіркових гостей для ефіру. Саме їй вдалося отримати те, що вважалося неймовірним. У драмі показано, як Макалістер, Мейтліс і редактор ЕсмеРен (РомолаГарай) відстежують історію принца від початку до кінця, долаючи палацові вето, напружені перемовини з особистим секретарем принца Ендрю Амандою Тірск (Кілі Гоус); а також години досліджень і репетицій, що передують самому інтерв'ю. До речі, відомо, що в реальному житті Сем Макалістер витратили 13 місяців, аби сформувати певні стосунки з особистим секретарем принца Ендрю та нарешті отримати "так".

Біллі Пайпер у ролі Сем Макалістер

"Я хочу занурити аудиторію в захопливу послідовність подій, які призвели до інтерв’ю з принцом Ендрю, — розповісти історію про пошуки відповідей у світі спекуляцій, — сказав режисер фільму Філіп Мартін у коментарі для Netflix. — Це фільм про владу, привілеї та різні погляди, а також про те, як — у блискучих палацах чи високотехнологічних редакціях — ми оцінюємо правду".

Одна з найяскравіших ролей дісталася британській акторці та співачці, зірці серіалу "Доктор Хто" Біллі Пайпер, яка грає ефектну та сильну Сем Макалістер. Туфлі-човники зі зміїної шкіри на шпильці, відверта завзятість — вона яскраво виділяється в колективі BBC, який існує за усталеними та жорсткими правилами. Це впевнена та смілива жінка, мати-одиначка, яка прийшла на BBC у розпал кризи тележурналістики. Сем вірить: вона має отримати це інтерв'ю за всяку ціну.

Не менш яскрава роль дісталася Джилліан Андерсон, яка втілює журналістку Емілі Мейтліс. Вона зірка у Британії, тож це було амбітне акторське завдання. Характерний голос, вирази обличчя, жести рук — усе це знайоме глядачам, які дивилися її на BBC понад десять років, і відтворено з надзвичайною точністю. Макалістер є беззаперечною лідеркою історії, вона підтримує зв’язок із палацом, щоб переконати принца Ендрю дати інтерв’ю, а у Мейтліс друге місце. Вишукана та маленька, вона — саме та людина, яка сповнена рішучості притягнути принца до відповідальності.

У фільмі чудово показано, як журналістка у виконанні Джилліан Андерсон дуже добре підготовлена і в найвідповідальніший день зберігає спокій, легко маневруючи хвилювання принца, щоб докопатися до правди. З усього видно, що вона відчуває величезну відповідальність за те, щоб інтерв’ю було проведено правильно. Якщо вони цього не зроблять, каже її редакторка ЕсмеРен (РомолаГарай), виграє принц, а BBC опиниться в центрі скандалу. "Ні, — відповідає Мейтліс. — Це буду я".

Фільм "Сенсація" виходить на Netflix 5 квітня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.