До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 важливих фільмів про Голокост, які має подивитися кожен

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість"

Резолюція ООН від 2005 року

27 січня — важлива дата для всього світу: День пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день 1945 року були звільнені в'язні найбільшого у світі нацистського табору в Освенцимі. Загалом за часи Другої світової війни було знищено близько 6 мільйонів євреїв, півтора мільйона з них були діти. У нашій добірці — кілька важливих стрічок про події тих часів, які вкотре нагадують про уроки однієї з найжахливіших трагедій в історії людства.

"Вибір Софі", 1982

Реклама

Культова на сьогодні стрічка, за яку юна Меріл Стріп отримала свій перший "Оскар" у категорії "Найкраща жіноча роль у головній ролі" (але не перший в її кар'єрі, адже 1979 року вона здобула статуетку як найкраща акторка другого плану за фільм "Крамер проти Крамера"). Меріл Стріп грає роль молодої польської іммігрантки Софі, яка живе в Нью-Йорку разом із коханим, американським євреєм Натаном. Софі пережила Аушвіц, куди її відправили разом з її двома маленькими дітьми, і намагається прийняти своє минуле, але воно переслідує жінку, адже в концтаборі німецький офіцер примусив Софі зробити вибір та вирішити, хто з її дітей виживе.

"Піаніст", 2003

Стрічка Романа Поланскі заснована на згадках відомого польського піаніста Владислава Шпільмана, який пережив Голокост, та зображує стан польських євреїв, коли нацисти вдерлися в їхню країну. Історії Голокосту завжди крають серце, і "Піаніст" — один із фільмів, якому блискуче та щемко вдається вловити та передати атмосферу тих трагічних подій. Броуді в ролі Шпільмана неймовірно переконливий. Вважається, що саме Шпільман — це найкраща робота актора. Підтвердження тому — премія "Оскар" за найкращу чоловічу роль.

"Іда", 2013

"Іда" (2013) — неймовірної краси кіно про черницю Анну, яка намагається віднайти правду про своє минуле та своїх батьків-євреїв, убитих під час війни німцями. Події відбуваються в 1960-ті й розкривають багато неприємних проблем, зокрема повоєнні репресії, колабораціонізм. В основі стрічки — особиста історія режисера Павла Павліковського: в дитинстві він дізнався, що його бабуся з батькового боку була єврейкою й загинула в одному з концтаборів. У 2015 році "Іда" стала першою польською стрічкою, яка отримала "Оскара" як найкращий фільм іноземною мовою.

"Дружина доглядача зоопарку", 2017

Події фільму розгортаються під час окупації Польщі і розповідають про подружжя Яна та Антоніни Жабинських, зоологів, які були доглядачами Варшавського зоопарку та змогли врятувати від нацистів сотні євреїв. Вони ховали людей у порожніх клітках для тварин, наразивши себе на небезпеку, бо ризикували своїм життям. Згодом Ян та Антоніна Жабинські отримали титул Праведників світу за свій вчинок. Головну жіночу роль зіграла ДжессікаЧестейн.

"Заперечення", 2016

Яскрава акторська робота Рейчел Вайс, яка зіграла реальну людину, відому письменницю та дослідницю Голокосту ДеборуЛіпштадт, американку єврейського походження, чия родина врятувалася під час Другої світової війни. У своїй книзі Дебора пише про письменника Девіда Ірвінга, який був відомий тим, що заперечував Голокост. Після публікації книжки Ірвінг подав позов до суду, звинувачуючи Дебору в наклепі, а та у відповідь почала збір доказів того, що Ірвінг бреше, і вирушила в Освенцим. Цікаво, що частина кадрів знята в Аушвіці, а реальна ДебораЛіпштадт високо оцінила роботу Рейчел Вайс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.