До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: кадр, що став символом геноциду в Руанді

7 квітня 1994 року — офіційна дата початку геноциду в Руанді, однієї з найкривавіших сторінок історії кінця XX століття. Офіційно він тривав до 15 липня, а 19 липня фоторепортерка агенції Reuters Корін Дуфка зробила в Руанді кадр, який став одним із символів геноциду в цій африканській країні. На ньому зображений руандійський хлопчик, який із жахом дивиться на тіла вбитих. Пізніше саме її фотографії використали як доказ під час Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді.

Офіційно геноцид у Руанді тривав трохи більш як три місяці — з 7 квітня до 15 липня 1994 року. За цей час представники народності хуту за підтримки армії знищили близько 937 тисяч осіб — представників національної меншини тутсі. Крім того, близько 250 тисяч жінок зґвалтували, а мільйони людей стали біженцями.

Реклама
Корін Дуфка під час роботи в Руанді

Авторка цього кадру Корін Дуфка розпочала власну кар’єру в Reuters у 1989 році. Так склалося, що з першого ж відрядження вона почала знімати міжетнічні конфлікти та громадянські війни. Спершу фоторепортерку відрядили ​​до Сальвадору, в 1992 році вона поїхала висвітлювати події в Сараєво, потім у її кар’єрі був африканський період — Дуфка на власні очі бачила весь біль жителів Руанди, Судану та Сомалі в дев’яностих. Однак у 1998 році вона раптово для багатьох вирішила завершити кар’єру. За її словами, вона зрозуміла, що перестала відчувати емпатію та співчуття до людей, яких знімала. Все перетворилося на роботу, де їй треба зробити кадр та вловити момент. Це сталося після вибуху американського посольства в Найробі, куди вона прибула за кілька годин після трагедії й зрозуміла, що "проґавила момент". Після паузи та відновлення сил Корін Дуфка долучилася до правозахисної діяльності. Вона очолювала програму Human Rights Watch у Західній Африці, а віднедавна пішла з посади і є незалежною консультанткою з правозахисних питань.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.