До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 українських фільмів, які варто подивитися цього літа

Історичний епос Олеся Саніна "Довбуш", перша українська гангста-реп-драма "Королі репу" і документальна стрічка про катастрофу літака MH17: цього літа не пропустіть найцікавіші стрічки, зняті в Україні.

"За двома зайцями"

Реклама

На початку літа у нас буде змога передивитися на великих екранах культову українську комедію 1961 року, зняту талановитим тандемом режисера Віктора Іванова та оператора Вадима Іллєнка. І хоча стрічку про пригоди київського цирюльника Свирида Голохвастова бачили мільйони глядачів, багато років фільм показували в російськомовному дубляжі; оригінальну українську доріжку було знайдено в Маріуполі та відновлено у 2010-х за сприяння Довженко-Центру.

Режисер стрічки Віктор Іванов, учень Ейзенштейна й Довженка, більшу частину професійного життя присвятив комедійному жанру ("Шельменко-денщик" (1957), "Ключі від неба" (1965), "Веселі Жабокричі" (1973)). "За двома зайцями" завершують його авторську трилогію екранізацій "легкої" української літератури — і це найкультовіша стрічка не тільки в фільмографії режисера, але й в історії українського кіно.

9 червня

"Батько"

Психологічна драма про складні стосунки між батьками та синами – дебютна робота відомого українського актора, справжньої зірки Театру на Лівому березі Олександра Кобзаря (стрічки "Пульс", "Поводир", кінотрилогії "Скажене весілля").

За сюжетом, бізнесмен Влад Артем’єв повертається до рідної домівки де й дізнається про смерть батька, з яким не підтримував зв’язку майже чверть століття. Спогади про минуле заважають Владу рухатися далі, тож він намагається виправити всі свої помилки. Що приховувало за собою тривале мовчання найрідніших чоловіків? Основні місця знімань — Запоріжжя та нині окупований Бердянськ, деякі сцени знімали в Києві та області.

Всеукраїнська прем’єра фільму відбудеться на фестивалі "Миколайчук Open" в Чернівцях 15 червня.

27 липня

"Залізні метелики"

Стрічка документаліста Романа Любого присвячена катастрофі MH17. Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. Стрічка розповідає про деталі трагедії, розслідування якої тривало 8 років. Широкий прокат буде приурочений до дев'ятої річниці катастрофи MH17.

20 липня

"Королі репу"

Гангста-реп-драма "Королі репу" — cтрічка про пригоди 17-річного репера із маленького села, який мріє стати відомим на увесь світ. За сюжетом, 17-річний хлопець на прізвисько Казан (Михайло Дзюба) понад усе мріє стати відомим репером та підкорити серце своєї дівчини. Заради своїх мрій Казан готовий ризикнути, але обставини спрямовують його життя в іншому напрямку, де на нього чекає боротьба за успіх, боротьба за кохання, боротьба за виживання...

У головних ролях — Wellboy, Ірма Вітовська та актор Михайло Дзюба.

3 серпня

"Довбуш"

На День Незалежності у прокат виходить новий історичний епос режисера Олеся Саніна — чи не найочікуваніший український фільм останніх років, робота над яким тривала понад сім років. Події стрічки відбуваються у ХVIII столітті, коли українська нація вкотре зазнає утисків і опиняється під владою Московської держави та Речі Посполитої. Саме тоді на Покутті починає діяти загін опришків під керівництвом Олекси Довбуша, який протистояв жадібним та жорстоким панам і захищав знедолених українців.

У головних ролях — Олексій Гнатковський, Дар’яПлахтій, Сергій Стрельников.

24 серпня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.