До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 фільмів, які варто подивитися на Одеському кінофестивалі

З 12 по 20 липня 2024 року в Києві відбудеться Одеський міжнародний кінофестиваль один із найвідоміших кінофестивалів країни, де вже понад 10 років відбуваються головні національні прем'єри та показують світові гіти. Розповідаємо про ті стрічки у програмі, які не можна пропустити.

"Види доброти", режисер Йоргос Лантімос

Реклама

Прем'єра нового фільму Йоргоса Лантімоса відбулася в Каннах, а показ на Одеському кінофестивалі стане першим в Україні. Згідно із синопсисом, це "байка-триптих про трьох героїв: людину без вибору, яка намагається взяти під контроль власне життя; поліцейського, який стривожений тим, що його дружина, яка зникла безвісти в морі, повернулася і виглядає іншою людиною; і жінку, сповнену рішучості знайти певну людину з особливими здібностями, якій судилося стати духовним лідером". У головних ролях — Емма Стоун, Джессі Племонс, Віллем Дефо та Маргарет Квеллі.

"Ув’язнена з Бордо", режисерка Патриція Мазуї

У чудовому іронічному фільмі режисерки Патриції Мезуї Ізабель Юппер грає Альму, багату жінку, яка мешкає одна у великому будинку в Бордо. Вона часто відвідує в тюрмі свого чоловіка, який ув'язнений там за наїзд на людину. У в'язниці Альма знайомиться з Міною, молодою матір'ю (Хафсія Герці), чий чоловік сидить за пограбування. Жінки дуже різні, але мають спільний досвід, адже обидві встигли організували своє життя за відсутності чоловіків — тож між ними зав'язується цікава й незвична дружба.

"Маленькі любові", режисерка Селія Ріко Клавельїно

Події чуттєвого й інтимного фільму іспанської режисерки Селії Ріко Клавельїно відбуваються влітку в сонячній Іспанії та розповідають про двох дуже різних жінок. Тереза та її мати Ані вимушені жити разом, після того як Ані отримала травму і не може ходити. Проте спільне існування не є простим для обох жінок. Світова прем'єра картини "Маленькі любові" відбулася цього року на кінофестивалі в Малазі.

"Сини", режисер Ґустав Мьоллер

Головна героїня німецького фільму "Сини", тюремна охоронниця Єва, стикається з дилемою свого життя, коли молодого чоловіка з її минулого переводять до в’язниці, де вона працює. Не розкриваючи своєї таємниці, вона просить перевести її до його блоку, найсуворішого та найжорстокішого у в'язниці. Так починається тривожний психологічний трилер, у якому почуття справедливості Єви ставить на карту її моральність і майбутнє, адже юнак насправді — це вбивця її сина.

"Мовчання Марії", режисер Давіс Сіманіс

Чорно-біла латвійська стрічка про сталінські репресії, світова прем'єра якої відбулася на Берлінале. У центрі сюжету — історія латвійської акторки Марії Лейко, зірки німого кіно, яка, зокрема, знімалась у Фрідріха Марнау. Ігровий фільм розповідає про частину її життя в москві, куди вона приїхала за немовлям, — її дочка померла при пологах, а маленька онука вижила. Марію змушують залишитися в росії, пояснюючи це тим, що на дитину потрібно зробити документи, щоб вивезти за межі Радянського Союзу. Паралельно акторці пропонують зіграти головну партію в латвійському театрі в Москві, проте невдовзі учасників цього театру репресують. Зірка німого кіно Марія Лейко була страчена в Москві в 1938 році — а щемкий та важливий фільм "Мовчання Марії" підіймає на світовій арені важливу тему сталінських репресій у мистецтві.

"БожеВільні", режисер Денис Тарасов

Події фільму режисера Дениса Тарасова відбуваються у 70-ті роки минулого століття в Києві. Головного героя — молодого, творчого, волелюбного Андрія Довженка (Костянтин Темляк), який спілкується українською мовою та слухає "небажану" музику, — відправляють до психіатричної лікарні. Там він з’ясовує страшну правду — обвинувачуваним за статтею "антирадянська діяльність" приписують вигаданий в кабінетах КДБ діагноз — "млявоплинна шизофренія". Андрій потрапляє у пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях. Світова премʼєра фільму "БожеВільні" відбулася на Варшавському кінофестивалі, де стрічка здобула спеціальну відзнаку.

"Сірі бджоли", режисер Дмитро Мойсеєв

Фільм "Сірі бджоли" режисера Дмитра Мойсеєва знято на основі однойменного роману письменника Андрія Куркова. Він розповідає про двох мешканців села у "сірій зоні" поблизу лінії фронту. Двоє чоловіків, ролі яких втілюють блискучі українські актори Віктор Жданов ("Спіймати Кайдаша", "Вулкан") та Володимир Ямненко ("Дике поле"), намагаються налаштувати якийсь побут та вижити в прифронтовому селі. Фільм знімали в Луганській області, а його прем'єра відбулася минулого року в основному конкурсі Міжнародного кінофестивалю в Роттердамі.

"Дім за склом", режисер Тарас Дронь

Головна героїня фільму Тараса Дроня — успішна архітекторка Вікторія (Ірина Островська), яка переживає трагедію: її донька зникає просто під час святкування випускного, разом із хлопцем, якого звинувачують у торгівлі наркотиками. Аби відвести підозри від доньки, яку поліція звинувачує в допомозі хлопцю, Вікторія розпочинає власне розслідування — і водночас намагається розібратися з минулим.

Світова прем'єра стрічки відбулася 2023 року в межах Варшавського кінофестивалю.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.