До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 українські фільми, які не можна пропустити цього літа

Ми зібрали найцікавіші українські фільми, які варто подивитися в кінотеатрах цього літа: від довгоочікуваного фільму жахів "Конотопська відьма" до документальної стрічки про співака Назарія Яремчука.

"БожеВільні"

Реклама

Події фільму режисера Дениса Тарасова відбуваються у 70-ті роки минулого століття у Києві. Головного героя — молодого, творчого, волелюбного Андрія Довженка (Костянтин Темляк), який спілкується українською мовою та слухає "небажану" музику, відправляють до психіатричної лікарні. Там він з’ясовує страшну правду – обвинувачуваним за статтею "антирадянська діяльність" приписують вигаданий в кабінетах КДБ діагноз — "млявоплинна шизофренія". Андрій потрапляє у пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях. Світова премʼєра фільму "БожеВільні" відбулася 13 жовтня на Варшавському кінофестивалі, де стрічка здобула спеціальну відзнаку (special mention) у конкурсній програмі перших і других повнометражних робіт.

У липні фільм покажуть у національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю.

"Сірі бджоли"

Фільм "Сірі бджоли" режисера Дмитра Мойсеєва знято на основі однойменного роману письменника Андрія Куркова. Він розповідає про двох мешканців села у "сірій зоні" поблизу лінії фронту. Двоє чоловіків, ролі яких втілюють блискучі українські актори Віктор Жданов ("Спіймати Кайдаша", "Вулкан") та Володимир Ямненко ("Дике поле"), намагаються налаштувати якийсь побут та вижити у прифронтовому селі. Фільм знімали у Луганській області, а його прем'єра відбулася минулого року в основному конкурсі Міжнародного кінофестивалю в Роттердамі.

У липні фільм покажуть у національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю.

"Яремчук. Незрівнянний світ краси"

Стрічка розповідає про життя та творчість першої української попзірки — музиканта й улюбленця українців Назарія Яремчука. За своє життя Яремчук записав понад 150 пісень, серед них такі легендарні народні, як "Незрівнянний світ краси", "Чуєш, мамо", "Якщо мине любов", "Зачаруй". Був зіркою ансамблю "Смерічка", виступав по всьому світові та співав для ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. До участі у фільмі долучилися учасники культового колективу ВІА "Смерічка", які надали маловідомі факти про Назарія. Його дружина Дарина Яремчук розповіла про їхнє знайомство. Також до фільму увійшли розповіді близьких колег співака, визнаних культурознавців та музичних оглядачів.

Ініціаторкою створення фільму стала донька Назарія, співачка Марія Яремчук, режисер — Артем Григорян.

8 серпня

"Конотопська відьма"

Фільм "Конотопська відьма" режисера Андрія Колесника розповідає про прадавню відьму з Конотопа, яка, закохавшись у звичайного хлопця, зреклася своїх відьомських сил, але після того, як із початком війни російські солдати захоплюють місто і жорстоко вбивають її коханого, вирішує помститися, повертає свої сили і обрушує жахливі кари на окупантів. У "Конотопській відьмі" знялися Тетяна Малкова, Тарас Цимбалюк, Павло Вишняков, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран.

Стрічку створено тандемом продюсерки Ірини Костюк та сценариста Ярослава Войцешека, що працювали разом над гітом "Мавка. Лісова пісня", який зібрав у світовому та українському прокаті понад 20 мільйонів доларів і став найуспішнішим українським фільмом в історії.

22 серпня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.