До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Жирне волосся: секрет дерматолога, щоб мити голову рідше

Що робити та як мити голову, щоб жирне волосся довше залишалося чистим? Ось кілька порад спеціаліста.

Фото: архів VOGUE

"Жирне волосся? Подумайте про застосування саліцилової кислоти в догляді за жирною шкірою голови", — каже 40-річна дерматологиня Шерін Ідріс, серед клієнток якої — Емілі Ратаковскі, Ешлі Грем і Палома Ельсессер. Вона має власний кабінет краси в Нью-Йорку, опікується мільйонним інстаграм-акаунтом та має лінійку засобів з догляду за волоссям. У неї дійсно разюче портфоліо та досвід роботи з філерами, ін’єкціями та лазерами. Втім, Ідріс — із нової когорти зіркових дерматологів, які хочуть бути ближчими до споживача. Тому в своєму інстаграмі вона щодня дає поради, безліч з яких дійсно робочі та цінні.

Реклама

Власникам жирної шкіри голови вона рекомендує застосовувати засоби з саліциловою (а не гліколевою, як радять тіктокери) кислотою. "Саліцилка", як скорочено називають цей інгредієнт користувачі, належить до ВНА-кислот. Її добре знають та люблять власники жирної шкіри та розширених пор: саліцилова кислота чудово взаємодіє зі шкірним салом, розріджує його та допомагає вивільнятися з пор, залишаючи їх чистими.

Балансувальний шампунь для жирної шкіри голови T/Gel, Neutrogena

Ідріс вважає, що принцип її роботи можна застосувати на користь жирній шкірі голови. Саліцилову кислоту в робочій концентрації можна знайти в шампуні американського бренду Neutrogena або спреї для тіла Differin Sal Acid spray (він також підходить для фарбованого волосся). Останній вона радить розпилювати на шкіру голови за годину до миття. І обіцяє, що в довготривалій перспективі це допоможе знизити виробіток себуму.

Спрей для тіла з 2% саліциловою кислотою, Differin

Редакторка моди та краси Vogue CS Сінді Керберова каже, що користується саліциловою кислотою The Ordinary для шкіри голови — це допомагає знизити частоту миття.

Сироватка з 2% саліцилової кислоти, The Ordinary

Підписники Ідріс в коментарях радять британський засіб для шкіри голови: він також містить саліцилову кислоту.

Сироватка із саліциловою кислотою Salicylic Acid Exfoliating Scalp Treatment, The Inkey List

Все це звучить дуже добре — можливо, надто добре, щоб бути правдою? Засновник Khobzei Clinic, лікар-трихолог Кузьма Хобзей, каже, що шампуні з саліциловою кислотою доступні в Україні, але належать вони до класу космецевтики — засобів на перетині косметики та фармацевтичних препаратів. Найчастіше подібні засоби призначають від лупи, від псоріазу тощо.

Шампунь Dercos PSOlution з саліциловою кислотою, Vichy

Втім, лікар вважає, шо варто використовувати їх з обережністю. "Я за skinimalism, — каже Кузьма. — Краще мати один засіб, який виконує свою функцію, аніж два, один з яких не домиває, а інший — пересушує чи агресивно відлущує шкіру". Такий підхід унеможливлює "гойдалки", колі дію (чи бездіяльність) одного засобу потрібно компенсувати іншим. "Не дуже люблю поради в стилі "Помиємо голову, а раз на тиждень зробимо якийсь пілінг". Насправді це мало кому потрібно та рідко обґрунтовано".

Лікар наголошує, що класика маркетингу — переконати людину, що їй потрібна ще одна баночка. "Я за усвідомлене споживання, — підсумовує він. — Якщо людині достатньо однієї чайної ложки шампуню, щоб голова мала гарний вигляд, — не треба переконувати її використовувати 10 чайних ложок різних засобів, які потім потрапляють в стічні води і забруднюють світовий океан".

Він додає, що за наявності підтвердженого діагнозу (наприклад, себорейний дерматит тощо), можна використовувати і пілінги. Але робити це треба після консультації з лікарем чи принаймні зі стилістом-перукарем, який має досвід застосування засобів та здатен надати компетентну вичерпну консультацію.

А тим, хто втомився від щоденного миття "жирної голови", може стати у пригоді цей ролик американського стиліста Кріса Венцеля. Ось короткі тези:

1) не спінюйте шампунь в долонях перед нанесенням — спінюйте його на шкірі голови;

2) починайте миття з потилиці;

3) намилюйте голову двічі та ретельно промивайте саме шкіру;

4) використовуйте професійні шампуні (Кріс обирає Redken, який редакція Vogue обожнює теж).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.