До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ботокс для волосся, кератин, відновлення чи реконструкція? — головна процедура, що відновлює волосся

Як відновити пошкоджене волосся, як реанімувати волосся після фарбування чи освітлення, як повернути блиск та життєву силу пасмам, що страждають від гарячих укладань чи погоди?

Одні з найпопулярніших beauty-запитів у гуглі — "ботокс для волосся", "ламінування", "кератин". Ринок переповнений пропозиціями; безліч салонів та спеціалістів обіцяють миттєвий ефект. Надто добре, щоб бути правдою.

Реклама

Так, можливо, кератин та "ботокс для волосся" дають миттєвий глянцевий ефект, проте в цих процедурах застосовуються шкідливі компоненти, від формальдегідів до силіконів, а заради глибокого проникнення їх у волосся використовують гарячі праски. VOGUE попросив трихолога, співзасновника клініки hairHelp, президента Всеукраїнської асоціації трихологів Дениса Прокоповича розповісти, які процедури для відновлення волосся дійсно працюють, а яких треба уникати.

"В основі нашої роботи — лікарський принцип "Не нашкодь", — каже Денис. — Ми свідомо обираємо тільки перевірені органічні, натуральні продукти. Принципово не використовуємо силікони й агресивні температури. Ми за м’який, але водночас більш глибокий і тривалий ефект. Ми не прагнемо миттєвої глянцевості. Ми привчаємо піклуватися про своє волосся, а не погіршувати його стан сумнівними процедурами, що дають короткочасний і нестабільний ефект з відкатом назад".

Всі знають, що волосся це фактично мертва тканина, як відросла частина нігтя. Чи справедливо стверджувати, що щось там в принципі можливо реконструювати?

Так, усе правильно. Видима частина стрижня волосини — дійсно, фактично нежива тканина. Але гарне довге волосся може бути прикрасою, — чому б ні. Ціла індустрія засобів для догляду за волоссям працює на створення лінійок, що підтримують візуальну красу волосся. Бальзами, маски, незмивні флюїди і сироватки, — всі ці засоби спрямовані на відновлення кутикулярного, верхнього шару волосся.

Щоденне укладання, сушіння феном, вплив температур і ультрафіолетового випромінювання, фарбування волосся, все це призводить до того, що волосся починає сіктися, стає сухим і ламким. Все дуже просто: якщо хочеться зберегти довжину волосся і насолоджуватися його станом, просто необхідно додатково за цим доглядати.

Що це за процедура реконструкція волосся?

Процедура полягає в послідовному нанесенні унікальної композиції засобів, що містять олії, кондиціонувальні добавки та інші біологічно активні речовини. Рецептура такого СПА для волосся завжди індивідуальна, залежно від стану стрижня волосини, який оцінює трихолог за допомогою трихоскопу. В її основі лежить дуже глибоке зволоження, живлення та мінералізація шарів волосся.

Мета реконструкції — відновити ліпідний бар’єр і бар’єрну функцію, тобто максимально підігнати лусочки кутикули одна до одної, глибоко наситити й утримати вологу. Внаслідок волосся сяє, стає шовковистим і гладким.

Ціна, безумовно, залежить від довжини волосся; якісно проведена процедура потребує багато часу — від 1,5 до 2 годин.

Не варто плутати реконструкцію, яку проводять саме трихологи в клінічних умовах, та процедури догляду — ревіталізацію, "ботокс", "кератинове лікування" тощо.

У чому різниця між ритуалами догляду в салоні та реконструкцією?

Різниця очевидна. По-перше, цю процедуру мають проводити спеціально навчені реабілітологи або лікарі-трихологи.

Все починається з правильної і точкової діагностики стану стрижня волосини. Виходячи з цього, ми підбираємо оптимальну систему реконструкції. Бо принципово не використовуємо додатковий вплив високих температур, прасок для випрямлення волосся тощо. Звісно, салонні процедури не зайві як експрес-догляд за довжиною волосся. Трихологи ж пропонують філософію глибокого і ретельного відновлення.

Як проходить процедура?

Наша клініка розробила низку програм з відновлення та реабілітації волосся. Вони підбираються індивідуально після проведення діагностики стану волосся та шкіри голови. Ми співпрацюємо лише з перевіреними міжнародними трихологічними брендами, що випускають засоби для догляду за волоссям найвищої якості: Muran, Tokio Inkarami, Oway, Orising, Medavita, Mediceuticals.

Процедура реконструкції відбувається в кілька етапів.

Все починається з миття волосся спеціальним шампунем. Часто ми рекомендуємо, якщо в цьому є необхідність, попередньо провести пілінг шкіри голови. Після цього реабілітологи готують суміш для основної процедури, обираючи необхідні інгредієнти.

Ми є мультибрендовою клінікою, тому за необхідності можемо додавати в рецептуру ті інгредієнти, які потрібні в кожному окремому випадку. Наприклад, це може бути гідролізований кератин, амінокислоти та цераміди, ціні олії, фітоекстракти тощо. Ці всі інгредієнти працюють с довжиною стрижня, додають шовковистість, зволожують та регенерують шари волосся. Але їхня концентрація буде залежить від ступеню пошкодження.

Після цього пасмо за пасмом склад наноситься по довжині волосяного стрижня.

Обов’язкова експозиція, — ми тримаємо склад певний час, відповідно до інструкцій виробників. Іноді використовуємо легку термошапку.

І після основного ритуалу слідує завершальний — сушіння і "закриття" кутикули незмивними засобами. За дві години можна вставати з крісла та насолоджуватися абсолютно приголомшливим ефектом — це шовковисте, блискуче, наповнене волосся, яке легко розчісується та випромінює здоров’я й силу.

Кому необхідна реконструкція?

Процедура показана насамперед усім тим, у кого волосся піддається негативному впливу зовнішніх факторів. Передусім, це часте фарбування. Нині зима, і перепади температур, холодне повітря на вулиці й занадто опалювальні приміщення, а також постійне тертя волосся об головні убори, призводять до сильної сухості, зневоднення й електризації стрижня.

Також я б порекомендував цю процедуру, коли є явні помилки у виборі засобів для догляду за волоссям, часте використання засобів для укладання, і тим, у кого від природи тонке волосся, — реконструкція надасть йому щільності.

Найчастіше реконструкцію ми радимо власницям довгого волосся. Але на практиці вона чудово працює на середній довжині та навіть з короткими стрижками. Процедура універсальна. Ось приклад: юна дівчина, яка кидає виклик стереотипам, шукає свій образ, забарвлює пасма в різні кольори, часом досить агресивні. Звісно, волосся страждатиме через експерименти. Або інший приклад: жінка, яка постійно зафарбовує сивину та/або часто використовує лак для волосся. Кожна із цих жінок може мати показання для реконструкції, і стан волосся кожної гарантовано покращиться.

Як часто треба робити реконструкцію?

Необхідний курс процедур визначає лікар-трихолог або трихолог-реабілітолог. Усе залежить від ступеню пошкодження та прогнозованого результату. Зазвичай ми радимо від 3 до 5 процедур з інтервалом в 14—21 день. Потім можемо перейти до профілактичних візитів на ритуал відновлення один раз на місяць-півтора.

Продовжити ефект процедури допомагає спеціальний домашній догляд. Це можуть бути спеціальні шампуні, маски, флюїди, термозахист. Адже залишаючи клініку, ви повертаєтеся до повсякденних рутинних ритуалів миття і догляду, і тут важливо підтримати і зберегти досягнуте.

Якщо волосся дійсно пошкоджене, можливо, краще його обрізати і не страждати?

Як варіант. Якщо волосся надто пошкоджене на самих кінчиках, коли останні, вибачте, мають вигляд розмочаленого пензлика, звісно, слід прибрати найбільш пошкоджену частину. Але вже потім краще запобігти поверненню проблеми, пройшовши курс процедур реконструкції. Прибирати щомісяця сантиметр-півтора теж не варіант, — так можна знищити всю довжину.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.