До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно обрати шампунь: прості поради, що змінять ваше життя

Як правильно обрати шампунь для сухого, жирного, кучерявого волосся? Як часто треба змінювати шампунь? Чи варто уникати сульфатів в складі засобів? Розповідають експерти: лікар-дерматолог, трихолог, спеціаліст з хірургічного відновлення волосся, засновник Khobzei ClinicКузьма Хобзей, засновниця Krasota Clinic Анна Яцевська та стиліст, автор освітнього блогу про здоров'я волосся rg_diary Руслан Гамурар.

Реклама

В чому полягає головна складність у виборі шампуню?

"Проблема в тому, що мало хто розуміє: обирати шампунь треба відповідно до потреб шкіри голови, а не відповідно до стану довжини волосся. Адже функція шампуню — очищення, а з довжиною працюють тільки кондиціонувальні засоби, — каже Руслан Гамурар. — Незважаючи на це, люди роблять головну помилку: купують шампунь для сухого волосся (бо воно дійсно сухе по довжині), замість того, щоб зрозуміти потреби шкіри голови та купити той засіб, який очищуватиме як годиться".

Руслан додає, що назва шампуню – більше про маркетинг та продажі. Тому своїх клієнтів він вчить розуміти склад засобу. "Помилки з вибором шампуню роблять навіть фахівці, які не знають про склад та функцію кожного інгредієнту".

Як розібратися в усіх помітках на етикетках шампунів? – їх просто безліч

"Ідея цих надписів — у тому, щоб полегшити самостійний вибір шампуню для свого типу волосся чи для вирішення своїх завдань", — каже лікар-дерматолог, трихолог, спеціаліст з хірургічного відновлення волосся, засновник Khobzei ClinicКузьма Хобзей.

Так, якщо в людини волосся тонке, то їй буде корисний шампунь, який додасть ефекту ліфтингу чи об'єму. Дитині варто купувати дитячий шампунь — він має жорсткі вимоги до складу та не містить потенційно шкідливих речовин.

Шампунь для об'єму Babassu Wash, Philip Martin's

Головне, — каже Кузьма, — визначити тип свого волосся і відштовхуватися від цього. Якщо людина не може розібратися, яке в неї волосся, або має проблеми з вибором, то варто звернутися до професіоналів — перукаря, стиліста, трихолога тощо.

Шампунь для рідкого та тонкого волосся для об’єму біля основи Weightless Volume Shampoo, REF

"Звісно, важливо зважати на етикетки, але головне — слухати не тільки спеціалістів, а й своє волосся. Так, якщо людина обирає шампунь для жирного волосся, але засіб надто пересушує, то треба слухати організм, а не продовжувати вперто користуватися засобом і далі", — підсумовує лікар.

Шампунь-ванна для зняття вапняного наліту з волосся Decalcifying Repairing Shampoo, Première Kérastase

Як обрати шампунь для жирного волосся

Важливе уточнення: шампунь варто обирати, виходячи зі стану шкіри голови. Навіть якщо волосся сухе по всій довжині, а шкіра голови — жирна, то шампунь все одно має бути з приміткою "Oil Control", "Себорегуляція", "Для жирного волосся", "Oily Scalp" тощо. Категорично не рекомендується використовувати шампуні для зволоження: вони лише погіршать стан шкіри голови, і волосся буде бруднитися вдвічі швидше.

Балансувальний шампунь Clean Reset, Biolage

По-перше, варто визначитися, яку шкіру голови ми можемо вважати жирною, — кажуть в Krasota Clinic. — Це той випадок, коли людина має потребу в очищенні шкіри щодня. Часто шкіра обличчя та голови має однаковий тип.

До цієї проблеми, як і до будь-якої іншої, треба підходити комплексно. Шампунь, як основа догляду за шкірою голови, має бути спеціалізованим та містити себорегулювальні компоненти.

Шампунь для жирного волосся Extreme Caviar, Miriam Quevedo

Як визначитися, яку шкіру голови можна вважати жирною? "Це той випадок, коли ви відчуваєте потребу в очищенні шкіри щодня", — пояснюють в Krasota Clinic. Є ще одна підказка: часто шкіра голови має такий самий тип, як і шкіра обличчя. "Якщо шкіра обличчя схильна до жирності та висипань, то скоріше за все шкіра голови матиме такі самі особливості".

Шампунь Head Spa Shampoo, Dr.Medion

Отже, шампунь як основа догляду за шкірою голови має бути спеціалізованим та містити себорегулювальні компоненти.

"Варто враховувати ще один нюанс, — каже Кузьма Хобзей. — Іноді шампуні для жирного волосся мають у складі чимало поверхнево активних речовин (це важливо, коли є задача підсушити шкіру голови, добре змити все шкірне сало і збільшити інтервал між миттям). Такі шампуні не можна використовувати щодня".

Шампнуь-детокс Scalp.Spa Wash, Kevin.Murphy

"Крім того, варто знати, що шампунь не впливає на сальні залози. Максимум, що він може, — гарно відмити шкіру голови. А роботу сальних залоз регулює гормональний фон людини. Тому покладати великі надії на гігієнічний засіб тут не варто".

Є ще одна категорія шампунів для жирного волосся. Вони підходять для частого миття, оскільки мають в складі менше агресивних речовин. Раджу обирати саме такий, менш агресивний шампунь, адже регулярне миття за жирної шкіри голови — неминуче.

Як обрати шампунь для сухого волосся

Знов-таки, варто пам'ятати, що шампунь обирають відповідно до стану шкіри голови. Якщо вона суха, то підійдуть шампуні для сухого волосся.

Шампунь для сухого волосся, La Biosthetique

"Вони мають менше поверхнево активних речовин, а наявні ПАВ будуть більш делікатними, відмиватимуть шкірне сало не так не так агресивно, і не пересушуватимуть шкіру голови додатково".

Зволожувальний шампунь Shampoo for Moisture and Control. Oribe

Кузьма пояснює: якщо людина використовує велику кількість засобів для укладання (пінки, гелі тощо), то не кожен шампунь впорається. Тому раз на 7—10 днів можна користуватися шампунем для глибокого очищення.

Професійний шампунь Absolut Repair Molecular, L'Oreal Professionnel

Як обрати шампунь для чутливої шкіри голови

"У випадку підвищеної чутливості шкіри голови, склад шампуню як основного етапу очищення, має у своєму складі містити заспокійливі інгредієнти", — вважають у Krasota Clinic.

Шампунь-ревіталізант для чутливої шкіри голови, Curly Shyll

"Чутлива шкіра голови — збірне поняття, — говорить Хобзей. — Треба розуміти, що те, що в масмаркеті називається "чутлива шкіра", в медицині може означати цілу гаму діагнозів. Це як скарга "болить голова": голова може боліти і при високому тиску, і при низькому, і при менінгіті, і при застуді тощо. Тобто це симптом, причому доволі розмитий."

Лікар пояснює, що за чутливістю може ховатися шкіра зі схильністю до алергії, з контактним дерматитом на складові шампуню (деякі ПАВ, віддушки, консерванти тощо). "Коли маємо справу з алергію, то її потрібно діагностувати та визначати алергени, прибрати їх та призначати відповідну терапію", — говорить лікар.

Шкіра також може бути чутливою при деяких видах алопецій. "Тому, якщо є чутливість шкіри, болючість чи регулярний свербіж, і надто якщо це супроводжується випадінням або прорідженням волосся в певних зонах, то треба звертатися до лікаря", — радить трихолог.

Як обрати шампунь, коли волосся фарбоване, сухе, ламке, а шкіра голови – жирна?

"Окрім шампуню, у своєму арсеналі потрібно мати ще й бальзам, кондиціонер або маску, яка компенсуватиме сухість, — каже Кузьма. — Адже завдання шампуню — гігієнічне: змити забруднення зі шкіри голови. А бальзам, кондиціонер чи маску ми використовуємо по стрижню волосся, щоб лусочки, які шампунь "відкриває", "закрити" знову. Коли вони "закриті", волосся здається більш блискучим, краще розчісується, легше укладається і має кращий вигляд.

Шампунь для волосся що зтоншується Density, Semi di Lino, Alfaparf Milano

Тому ніколи не варто вірити в маркетингові слогани на кшталт "шампунь для волосся, жирного від коренів, сухого на кінчиках": одним шампунем цієї проблеми не вирішити.

Який шампунь потрібний кучерявому волоссю?

"Кучері зазвичай характерні для сухішого, схильного до заплутування волосся", — каже Кузьма, — Він пояснює, що кучеряве та хвилясте волосся є таким від природи. "Кучерявість обумовлюється структурою білка кератину, з якого воно складається, — її спеціальні зв'язки і роблять молекулу більш закрученою. Кучері можна розпрямити, але шампунем та маскою тут точно не обійдеться. Потрібні маски для волосся, незмивний догляд тощо". Детально про догляд за кучерями ми писали тут.

Шампунь для кучерявого волосся Curly Сare Mr.Scrubber

Важливо пам'ятати: якщо волосся жирне у коренів та кучеряве, схильне до сухості по довжині, то підійдуть шампуні для жирного, а догляд — для сухого волосся.

Лайфгаки

"В ефективності догляду велику роль грає кількість шампуню, яку використовує людина, та специфіка миття, — пояснює Кузьма. — Так, людина з жирною шкірою голови може взяти шампунь для сухого волосся, але в більшій кількості: умовно, не одну чайну ложку, а три; змивати не одразу, а потримавши хвилину-дві; намилювати голову не один раз, а два. Врешті можна отримати гарний ефект".

Так само іноді людям з сухою шкірою голови можна використовувати шампунь для жирного волосся. "Завдяки великій концентрації ПАВ, іноді доволі агресивних, та складу, в якому можуть бути кислоти, такий шампунь може пересушити шкіру. Але якщо взяти його небагато, розбавити водою, швидко змити піну та не намилювати голову двічі, то це теж спрацює. Тому я часто рекомендую пацієнтам не робити передчасних висновків, а проекспериментувати — навіть з наявними шампунями.

Шампуні можна змінювати: наприклад, при поєднанні довгого фарбованого волосся та жирної шкіри голови чи схильності до лупи. Тут як у жарті: "Не можеш знайти собі половинку — треба знайти дві четвертинки", — сміється трихолог.

Чи завжди безпечніше обирати дорожчий шампунь?

"Колись у мене була клієнтка з тонким освітленим в блонд волоссям (що передбачає дуже ретельно підібраний, делікатний догляд), — згадує Руслан Гамурар. — В іншому салоні їй порадили люкс-засоби для догляду ціною в $500. Long story short, в результаті їй довелося остригти "боб", бо волосся стало незворотньо зневодненим, сухим, ламким".

Руслан вважає, що це показова історія, яка свідчить: висока ціна засобу не означає його універсальності, а снобізм стосовно засобів у догляді за волоссям — недоречний. Хоч би як дивно це звучало, але вартий уваги склад я часто знаходжу в італійських засобах middle сегменту і навіть мас-маркеті. Шок, сенсація: Pantene Aqua Light чудово підходить жінкам, які мають схильну до жирності шкіру голови.

Шампунь для волосся, схильного до жирності, Aqua Light, Pantene

Спеціальні шампуні

Кузьма Хобзей наголошує: "Ті, хто має специфічні проблеми (наприклад, псоріаз шкіри голови — це 3% людей в загальній популяції, або себорейний дерматит — 10%), мають іноді використовувати шампуні з протигрибковою або відлущувальною дією, щоб нормалізувати вигляд і стан шкіри голови і впливати на ті механізми, які лежать в основі розвитку їхніх хвороб". Такі засоби підбирає трихолог.

Кератолітичний шампунь для шкіри голови з проявами лущення та свербіння PSOlution Dercos, Vichy

Скільки шампунів потрібно мати?

"Мені імпонує принцип здорового мінімалізму, — говорить Хобзей. — Не потрібно мати 10 засобів по догляду за шкірою голови, а надто — якщо немає на це якоїсь критичної необхідності". Якщо це чоловік з короткою стрижкою, з нормальною шкірою голови, без специфічних захворювань шкіри голови і алергії, то можна обходитися одним шампунем.

Шампунь, що піклується про мікробіом шкіри голови, Essentiel, Payot

"Я бачу багато пацієнтів з алергією, яка починалась банально: вони мали якийсь один шампунь, потім у салоні порадили додатковий догляд. Мовляв, один шампунь — це несерйозно, ХХІ століття, треба мати і шампуні, кондиціонер, і маску, і пілінг для шкіри голови, і незмивні засоби тощо.

Але треба розуміти, що кожен додатковий засіб — це додаткові хімічні речовини (зокрема консерванти, віддушки тощо), з якими контактує організм. У людини зі схильністю до алергії на них може виникнути імунна реакція. І ось тоді починаються справжні проблеми, а вибір шампуню звужується до одного, найщаднішого".

Чи варто купувати собі шампуні з професійних лінійок?

Анна Яцевська, Krasota Clinic, нагадує, що 70 відсотків успіху — це домашній догляд, інші 30% — все ж таки професійний. "Він може бути лікувальним, а може бути спрямованим на досягнення візуального результату (розгладження, збільшення об’єму, блиск тощо)".

"Щоб обрати доглядову лінійку правильно, спочатку потрібно визначитись із тим, який результат ви хочете отримати. Тим, хто має проблеми зі шкірою голови (лупа, випадіння волосся, себорея тощо), варто обрати професійні трихологічні бренди, наприклад, Mediceuticals, Orising, DSD De Luxe. Якщо волосся пошкоджене і потребує інтенсивного догляду по всій довжині, обирайте професійні лінійки, спрямовані на відновлення, такі як Olaplex, Tokio Inkarami, Lebel, — радить Анна.

Відлущувальний шампунь проти сухості та свербіжу шкіри голови Scalp Therapies Mediceuticals, X-Derma

Якщо потрібно одночасно підтримати здоров’я волосся та візуально покращити його стан, то стане у пригоді базовий догляд, наприклад, Oribe, J Beverly Hills, Kevin Murphy, Davroe, Curly Shyll, Nashi Argan. Ці засоби не тільки мають естетичне пакування, але й дбайливо доглядають за волоссям.

Чи дійсно голова звикає до шампуню? Чи доцільно змінювати свої улюблені засоби?

Так, шкіра голови, дійсно звикає до складу шампуню. Тому наші спеціалісти рекомендують змінювати шампунь раз на 2 місяці, — кажуть у Krasota Clinic.

Зволожувальний шампунь, Davroe

Чи небезпечні сульфати в складі шампунів?

Якщо коротко, і так , і ні.

"Треба розуміти, що, з одного боку, ПАВ — основа шампуню, яка забезпечує його властивості та відповідає за його функцію: розчиняти жир, змивати шкірне сало та зовнішні забруднення зі шкіри голови, — пояснює Кузьма Хобзей. — Шампунь без ПАВ не має сенсу — він не буде виконувати свою функцію.

Але поверхнево активні речовини бувають різними. Одні є більш агресивними (наприклад, лаурилсульфат натрію; інші — більш м'які, сучасні, які виконують свої функції більш делікатно і менше пересушують шкіру голови, рідше викликають алергію.

Шампунь проти випадання волосся для сухої та нормальної шкіри голови Caffeine Biome Shampoo, MOREMO

Втім, алергія може трапитися і на лаурилсульфат, і на лауретсульфат, і на кокамідопропілбетаїн, — більш делікатні ПАВ. Тому треба розуміти, безсульфатний шампунь — це панацея, хоч він і є концептуально більш сучасним.

Разом з тим, старий добрий лаурилсульфат натрію не зашкодить, якщо це якісна сировина в адекватній кількості, в правильній рецептурі, де є пом'якшувальні ПАВ (наприклад гліцерин, сечовина тощо). Якщо в людини апріорі немає на нього алергії — то і сенсу демонізувати цей компонент немає".

Особисто я не рекомендую грати в хіміків-технологів. А ще більше — слухати аматорів, які читають формули складу і віщують, що добре, а що погано. Адже і рецептура, і кількість, і пропорція — все має значення.

А ще раджу пам'ятати: шампунь — не та річ, яку люди споживають внутрішньо, — тому драматично впливати на стан організму він не буде.

Чи небезпечні силікони в складі шампуню?

Руслан Гамурар вважає, що не варто бути надто категоричними щодо будь-яких інгредієнтів і не демонізувати той чи інший компонент: "Ліки чи отрута — залежить виключно від дозування та методів використання. Так, всі грішать на силікони. А я кажу, що блондинкам, у яких волосся повністю пошкоджено по довжині, без силіконів в засобах не обійтись, окрім випадків, коли планується радикальна стрижка".

Шампунь для зволоження сухого та фарбованого волосся Food For Soft, Matrix

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.