КУПИТИ КВИТКИ

11 переваг м’ятного чаю для здоров’я, про які ви не знали

Користь для здоров’я марокканського м’ятного чаю приголомшлива: від покращення травлення до заспокійливого ефекту. Він також може зміцнити імунну систему та позбавити головного болю.

У Північній Африці, особливо в Марокко, м'ятний чай відіграє ключову роль у повсякденному житті. Його готують у витончених срібних чайниках і розливають у маленькі келихи в хореографічно вивіреному ритуалі привітання та поваги, який має глибоке коріння в місцевому суспільстві та культурі. У деяких інших країнах м'ятний чай вважається трав'яним напоєм для травлення, типовим бабусиним засобом після великої трапези. Хоч там як, переваги м’ятного чаю виходять за рамки його так званої соціальної ролі.

Реклама.

Погляд на походження м'ятного чаю

М’ятний чай, який легко знайти в супермаркеті, готують із висушеного листя одного з понад 25 видів сімейства м’яти. М’ята перцева найчастіше використовується для чаю, хоча звичайна м’ята також популярна. М’яту, багату дубильними речовинами та флавоноїдами, культивують заради ефірної олії, а свіже листя сушать, щоб потім використовувати як приправу для їжі та для приготування чаю.

Користь м’ятного чаю для здоров’я

  • Це антибактеріальна та протизапальна рослина, яка допомагає боротися із застудою та іншими респіраторними захворюваннями.
  • М’ятний та деякі інші трав’яні чаї можуть полегшити біль у горлі та кашель.
  • Це протинабряковий засіб. Вдихання запахів ментолу може очистити дихальні шляхи.
  • Це дижестив. Доведено, що ментол розслаблює стінки кишечника та сприяє правильному травленню.
  • Він стимулює вироблення жовчі та допомагає перетравлювати жири, що робить його особливо корисним після великої трапези.
  • Згідно зі статтею 2023 року в журналі Current Pharmaceutical Design , м’ятний час може бути корисним у лікуванні синдрому подразненого кишечника.
  • Ментол у листі м’яти може полегшити головний біль.
  • Дослідження, опубліковане в Journal of Pharmacy and Pharmacology, показує, що м’ята може мати заспокійливий ефект і зменшувати стрес.
  • Також вона здатна стимулювати когнітивні функції та допомагати з концентрацією, хоча потрібні додаткові дослідження.
  • Попереднє дослідження 2022 року, опубліковане в BMC Biology, показало, що м’ятний час може мати противірусні властивості, зокрема, від Covid-19, хоча необхідні додаткові дослідження.
  • Він містить нуль калорій і може допомогти знизити апетит, що робить його корисним для контролю ваги.

Речі, про які варто знати

Надмірне споживання м'ятного чаю може спричинити алергічні реакції у деяких людей, і його не рекомендують людям, що страждають на гастроезофагеальний рефлюкс. Деякі експерти не радять вживати м'ятний чай під час вагітності.

Як приготувати м'ятний чай по-марокканськи

Інгредієнти:

  • 4 склянки води
  • Щедра жменя свіжої м'яти. Сорт нана, різновид м’яти, яка використовується в марокканській кухні для ароматизації табуле, салатів, морозива та десертів, – хороший вибір (якщо є де його придбати)
  • Столова ложка зеленого чаю. Якщо є можливість, використовуйте гранульований китайський чай. Він має виразний, злегка димчастий смак
  • 2 столові ложки цукру (додавайте цукор відповідно до ваших особистих уподобань, хоча традиційний марокканський м'ятний чай дуже солодкий).
  • Чайник

Приготування:

  • Доведіть воду до кипіння.
  • Промийте та нагрійте металевий чайник гарячою водою.
  • Помістіть зелений чай у чайник, додайте пару столових ложок окропу, дайте листям настоятися кілька хвилин, а потім видаліть воду. Повторіть цей процес кілька разів.
  • Додайте решту води в чайник, поставте його на плиту і знову доведіть воду до кипіння.
  • Додайте листя свіжої м’яти та цукор, якщо треба, і дайте суміші просочитися протягом трьох-п’яти хвилин.
  • Якщо ви хочете подати його в традиційному марокканському стилі, наливайте його з деякої відстані над маленькою склянкою.

Простіший, але менш традиційний спосіб приготування м’ятного чаю

Помістіть чайну ложку сухого листя м’яти або пакетик м’ятного чаю у велику чашку і залийте гарячою водою. Дайте настоятися приблизно п’ять хвилин. Якщо ви використовували листя, злийте рідину через чайне ситечко. За бажанням додайте мед або інший натуральний підсолоджувач.

Текст: Alessandra Signorelli
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.