До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Осінь – час засобів з ретинолом

Ретинол – це найвідоміший, добре вивчений та дієвий інгредієнт в догляді за шкірою, який пришвидшує оновлення клітин, долає акне, омолоджує шкіру та додає їй сяйливого, здорового вигляду.

Головна заповідь щодо ретиноїдів

Засоби, що містять ретинол або інші ретиноїди, – справді ефективні й дають помітний результат. Але не варто призначати їх собі самостійно, озброївшись "знаннями з інтернету". Жодна рекомендація блогера, жоден матеріал, включно із цим, не має стати сигналом до купівлі. Ретиноїди призначає лікар – це золотий стандарт косметології. Звісно, консультація може тривати у форматі онлайн. Ретиноїди категорично заборонені вагітним. Є й інші протипоказання. Довіряйте вашому дерматологові.

Реклама
Що таке ретинол

Всі вже встигли вивчити, що ретинол – це одна з численних форм вітаміну А. Ретинол настільки популярний, що цю назву використовують як наймення, майже як "ксерокс" та "джип". Правильніше використовувати назву "ретиноїди" – до того ж форм вітаміну А – безліч, а ретинол – лише одна з них.

Instytutum A-Superpacked X-Strength Retinol Serum
Форми ретиноїдів

Щоб ретиноїд (похідна вітаміну А) запрацював на шкірі й почав робити добрі справи, за які його цінують (а це протидія акне, боротьба з гіперпігментацією, зморшками, тьмяністю та старінням шкіри тощо), він має трансформуватися до ретиноєвої кислоти. Працює просте правило: що ближче ретиноїд у ланцюжку трансформацій до ретиноєвої кислоти, то швидше та ефективніше він працюватиме.

Колагенотвірний крем з інкапсульованим ретинолом Nimni Cream (нічний), HydroPeptide

Ретинолу Ацетат

Його призначають для омолодження, боротьби з гіперпігментацією, зрідка – в разі лікування акне. Інгредієнт потребує введення за ретиноєвими сходинками, адже він спричинює ретиноєвий дерматит та тимчасову сухість шкіри.

Ретинолу Пальмітат

У концентраціях 0,3–0,5% він повільно потрапляє до шкіри й не "провалюється" нижче від рогового шару. Він також не спричинює подразнення й добре працює з розширеними порами, закритими комедонами, стовщеним роговим шаром (це він надає нездорового вигляду шкірі), допомагає природному злущенню – а отже оновленню шкіри.

Чистий Ретинол

Засоби, що містять чистий ретинол, активні й потужні. Всупереч стереотипам, часто їх можна застосовувати навіть на тонкій та ніжній шкірі навколо очей.

Патчі під очі з чистим ретинолом Benefiance WrinkleResist24, Shiseido
Нічний омолоджувальний крем Activ-plus night cream, SkinClinic
Сироватка з ретинолом, Moon Rune

Ретинальдегід (альдегід ретиноєвої кислоти)
Ретинальдегід – це проміжна ланка між ретинолом та ретиноєвою кислотою. Особливість ретинальдегіду – в тому, що він має антибактеріальні властивості, а також майже не подразнює шкіри, тому його призначають у разі розацеа й куперозу. Він ефективний для лікування акне, пігментації, зморщок тощо.

Medik8 Crystal Retinal 6

Ретиноєва кислота
Найпотужніший ретиноїд – не без побічних ефектів, звісно: подразнює шкіру. Зазвичай його використовують професіонали – у вигляді пілінгу.

Концентрат з 1,5%-м ретинолом і силібіном (високоефективною натуральною альтернативою ретиноєвій Skin Regimen 1,5 Retinol Booster, Comfort Zoneкислоті)

Диферін (Адапален)

Ретиноїд нового покоління, особливо ефективний у лікуванні акне та постакне. Його нерідко призначають як перший засіб у разі акне, а також тим, хто має чутливу шкіру.

Ізотретиноїн

Це надпотужна форма ретиноїдів, яку призначає тільки лікар для лікування важких форм акне, – ви можете знати препарат за комерційною назвою "Роакутан". Дози розраховують окремо; побічні ефекти – на жаль, надпотужні. Періодично в пресі зявляються матеріали про зв’язок прийому роакутану та самогубств. Проте ефективність ізотретиноїну в разі важкого акне – феноменальна.

Тазаротен (відомий під маркою Tazorac)

Найсильніший ретиноїд (що спричинює й найсильніше подразнення шкіри). Його вводять за ретиноєвими сходинками та призначають переважно людям зі щільною, жирною шкірою.

Селетиноїд G

Цей ретиноїд 4-го покоління називають молекулою, яка змінила погляд на лікування шкіри. Власник розробки – корейський конгломерат AmorePacific, до складу якого входять Sulwhasoo, Laneige, Mamonde, Etude тощо. Отже, і натрапити на нього можна переважно в складі азійських засобів.

Трифаротин

Ще одна розробка останніх років (схвалений FDA і 2019), авторства компанії Galderma. Згідно з дослідженнями, трифаротен має майже всі лікувальні властивості класичних ретиноїдів (знімає запалення, бореться з комедонами, усуває пігментні плями) та водночас менше подразнює шкіру. Його можна використати на великих зонах шкіри – наприклад, на спині чи грудях.

У разі вживання внутрішньо він токсично й смертельно впливає на плід (водночас не шкодить мамі). Шкоду в косметичних засобах не підтверджено, але внаслідок заборони на вживання внутрішньо, заборонений місцево.

Ретинол краще використовувати у вечірньому догляді, оскільки він деактивується при сонячному світлі. З цього правила є винятки: rRetinoate Medik8.

Medik8 rRetinoate
Кілька нюансів щодо ретиноїдів

В усіх випадках застосовується правило: паралельно з ретиноїдами використовувати протисонцевий крем з високим ступенем SPF. Навіть у холодні пори року. Навіть упродовж місяця після завершення курсу ретиноїдів.

Важливо застосовувати засоби з ретиноїдами лише на сухій шкірі. "Дерматологи не рекомендують наносити ретиноїди на вологу шкіру, – каже Ганна Сталенна, лікарка-дерматологиня, косметологиня, національна тренерка Medik8, – адже в такий спосіб їхня проникність для шкіри підвищується, і вони можуть зумовлювати подразнення шкіри. Відповідно росте ризик ретиноїдного дерматиту (почервонінь і подразнень)".

Крім того, важливо знайомити епідерміс з ретиноїдами поступово: починати з малих концентрацій, поступово нарощуючи інтенсивність і частоту нанесень."Починати ретиноєвий догляд треба з одного разу на тиждень, – каже Ганна Сталенна. – Уважно стежте за реакцією шкіри і, якщо все добре, пізніше можна використовувати ретинол уже двічі на тиждень на регулярній основі". Після нанесення на шкіру ретиноїди продовжують свою роботу 72 години.

Ретиноєві сходинки

Є так звані сходинки ретинолу, які дають змогу поступово знайомити шкіру з цим ефективним компонентом і поєднувати чудові результати з безпечністю – цей принцип застосовують до будь-яких форм засобів, що містять вітамін А. "В асортименті Medik8 є 5 концентрацій ретинальдегіду (найпотужніша форма ретинолу) – від 0,01% до 0,2%, щоб задовольнити будь-які потреби кожної шкіри, – додає Ганна Сталенна. – З якої ж почати? – Якщо у вас дуже чутлива шкіра, згодиться Crystal Retinal 1; якщо шкіра не чутлива, проте не знайома з ретинолом – Crystal Retinal 3. Якщо ви давно й активно користуєтеся ретинолом, можливо, шкіра добре відреагує на Crystal Retinal 6". Логіка зрозуміла. Поспіх – не найкращий товариш ретинолу: вводьте його в догляд за шкірою повільно, але регулярно. Перші два тижні користування – двічі на сім днів, наступні два тижні – через день, далі – щодня. Це дасть змогу уникнути небажаних реакцій на кшталт лущень чи почервонінь.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.