До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Головні питання про збільшення губ: відповідає експерт

Про те, які філери вважаються найбезпечнішими, які діють найдовше, як уникнути гіперкорекції та чи можна за допомогою ін'єкцій трохи підняти кутики рота, як у Кайлі Дженер та Гейлі Бібер, розповідає пластичний хірург, автор методики Natural lips, сертифікований тренер з ін’єкційних методик TOTIS Pharma Максим Бігун

"Гонитва за великими об’ємами відходить у минуле, і все частіше я чую від пацієнтів запит на природність, легке збільшення, — каже Максим. — Часто просять зробити губи пласкими, але водночас більш природними, і така тенденція тішить, адже я сам надаю перевагу природній естетиці та натуральному вигляду".

Реклама

Який препарат краще вибрати для корекції та чим відрізняються види гіалуронової кислоти?

Якість препарату — це приорітет. Від нього залежить результат процедури.

Препарати гіалуронової кислоти відрізняються ступенем очищення, а також методом "зшивки" молекул. Зшивальні агенти (наприклад, BDDE) потрібні для того, щоб створювати міжмолекулярні зв'язки в розчині гіалуронової кислоти. Адже полімер гіалуронової кислоти, який використовується для виробництва філерів, зазвичай постачається виробником у формі порошку, а при змішуванні з водою утворює вільну (немодифіковану) гіалуронову кислоту. Якби вводити в якості філера такий розчин, результат процедури тримався би максимум тиждень, адже організм швидко руйнує вільні ланцюги гіалуронової кислоти.

Аби зробити дію препаратів стійкою, у виробництві використовуються молекули-зшивки (їх ще називають крослінкери). Вони з'єднують між собою ланцюги ГК та вбудовуються в них. При цьому розчин перетворюється на гель, який довше зберігається у шкірі.

Філери мають бути очищеними від ендотоксинів і чужорідних білків та підходити навіть для чутливої шкіри. Саме від цих факторів залежить набряклість, тривалість ефекту від процедури, ймовірність міграції та багато інших особливостей.

Так ось, ці зшивальні агенти не повинні залишатися у вільному вигляді у філері гіалуронової кислоти. Що менше їх, то чистішим, а отже більш безпечним буде препарат. Він не викликатиме ускладнень та відстрочених небажаних ефектів.

Види самої ГК поділяються за розмірами молекул. У своїй роботі я в 90—95% надаю перевагу австрійським філерам Saypha від світового виробника Сroma, які сертифіковані в Україні, є безпечними у використанні та виготовлені за інноваційною запатентованою технологією MACRO: matrix crosslinking, завдяки якій препарат при введенні "вбудовується" у структуру дерми.

Яка гіалуронова кислота вважається найбезпечнішою?

Безперечно, та, що найбільш очищена від білкових та інших домішок — це мінімізує ризик імунної відповіді, як-от значний набряк, алергічна реакція негайної або відстроченої дії.

Які філери мають пролонговану дію?

Концентрація ГК в препараті, а також метод "зшивки" — наразі BDDE є найдосліджуванішим зшиваючим агентом і забезпечує оптимальну тривалість знаходження філеру в тканинах. Щільні препарати завжди дають довготриваліший ефект.

На тривалість ефекту великою мірою впливає організм пацієнта, швидкість метаболізму та інші фактори. Середні значення для "м'яких" препаратів Saypha Filler з лідокаїном чи без складають 9—12 місяців, для більш щільних препаратів, наприклад, Volume Plus з лідокаїном, — до 12—18 місяців.

Яка доза філера є оптимальною, щоб уникнути гіперкорекції?

Якщо ми говоримо про аугментацію або збільшення губ, то це діапазон від 0,5 до 1 мл за одну процедуру. Менше 0,5 мл препарату вводити немає сенсу: після того, як зійде набряк, результат буде мінімальний, і пацієнт захоче повторити процедуру. Більше 1 мл вводити теж не варто, тому що філеру буде "тісно" у тканинах вуст, і це може спричинити його міграцію за межі губ або втрату красивої їх форми. Працюючи в даному діапазоні і орієнтуючись на результат, а не на об’єм, ми досягнемо найкращого результату.

Як здійснюється корекція?

Є різні форми губ і бажання пацієнтів — саме від цих факторів я відштовхуюсь та обираю необхідну техніку введення, але завжди надаю перевагу менш травматичній (7-10 проколів по контуру або в червону кайму). Це дозволяє відразу після процедури отримати природний, естетичний результат без вираженого набряку і гематом.

Філери — це боляче?

Так, не можна говорити, що це безболісно. Але абсолютно терпимо. Грають роль різні фактори: підготовка до процедури – вибір відповідного дня циклу, відмова від кави та чаю перед процедурою, психологічне налаштування, використання місцевих анестетиків та філерів з лідокаїном. Багато залежить від чутливості пацієнта: хтось під час процедури міцно стискає в руках резиновий м'ячик-"антистрес", а хтось – робить селфі.

Чому за кордоном знеболюють губи при введенні філера, а у нас — ні?

Це міф. У нас теж знеболюють. До того ж є різні методи знеболення: філер з анестетиком, крем з анестетиком або ж ін’єкційна анестезія. За бажанням пацієнта і за відсутності протипоказань виконується один або кілька методів.

Але правду кажучи, сам часто роблю без анестезії. Таким чином комфортніше працювати, менший набряк і менше гематом.

В лінійці австрійських філерів Saypha є препарати з лідокаїном для комфорту пацієнта.

Коли ефект від ін'єкцій стає помітним?

Відразу після ін'єкцій губи мають набряклий та об’ємний вигляд, що іноді лякає пацієнтів, які роблять процедуру вперше. Протягом 3—5 днів основний набряк сходить, і пацієнти часто просять зробити корекцію, додати препарату, бо вже звикли до такого об’єму. Кінцевий результат ми отримуємо за 10—15 днів.

Якщо ефект збільшення не потрібен, а мета людини — зволожити шкіру губ?

У таких випадках варто надавати перевагу м'яким філерам та мінімальному об’єму введення — тоді можна отримати ефект інтенсивного зволоження.

Zimmermann ss2023/IMAX

Чи можна за допомогою ін'єкцій припідняти кутики рота, як у Кайлі Дженер та Гейлі Бібер?

Іноді. Залежить від форми губ, а також від стану навколишніх тканин. За наявності вираженого птозу м’яких тканин обличчя такий ефект ін’єкційно отримати важко.

Чи можна за допомогою філерів зробити красивий, опуклий, добре окреслений контур губ?

Частіше так, але іноді контур червоної кайми "розмитий", в таких випадках рекомендується перманентний татуаж.

Чи можна усунути асиметрію вуст?

Так, частіше за все можна; якщо ж асиметрія значно виражена, тоді її можна принаймні візуально зменшити за допомогою ін’єкцій.

Чи можна ділити один шприц препарату на двох з подружкою або мамою? Чи можливо залишки препарату, якщо такі будуть, ввести, наприклад, в горизонтальну зморшку на лобі?

Ні за яких обставинах кваліфікований спеціаліст не буде ділити шприц на двох. Навіть якщо пацієнти дуже довіряють одне одному, навіть близнюкам тощо. Існує золоте правило: один шприц — один пацієнт.

Залишок препарату можна ввести в іншу ділянку і таким чином покращити її.

Як зрозуміти, що щось пішло не так при введенні філера?

Дотримання техніки введення препарату, правил асептики/антисептики мінімізує ризик ускладнень, але анатомічні особливості можуть спровокувати розвиток негативних явищ (алергії, ішемії, міграції).

Щоб їх нівелювати, потрібно добре знати анатомію та фізіологію, використовувати лише якісну сертифіковану продукцію, постійно оновлювати свої знання. Лікар має пам’ятати, що під рукою має бути "рятівне коло" – фермент гіалуронідаза. За необхідності можна просити допомогу у колег, ми завжди відкриті.

Якщо клієнту або клієнтці здається, що результат вийшов занадто очевидним, що робити?

Обов’язково варто дочекатися кінцевого результату — 10—15 днів, після того ухвалити рішення: "виводити" філер за допомогою гіалуронідази, зменшувати об’єм завдяки топілази, або ж зачекати самостійного зменшення об'єму губ.

Які протипоказання для філерів?

Це загальноклінічні протипокази до ін'єкцій — загострення хронічних захворювань, ГРВІ, онкологічні захворювання, психічні розлади, вагітність та лактація, аутоімунні захворювання, імунодефіцитні стани, рани та виразки у зоні введення.

Як правильно обрати лікаря?

Раджу стежити за лікарем у соціальних мережах, дивитись відео його робіт, запитувати у знайомих, які робили процедуру у лікаря, до якого ви хотіли б звернутися, прийти на консультацію. Ідеально — проконсультуватись у кількох спеціалістів і обрати свого.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.