До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Лана Дель Рей не завинила нікому бути худою: дайте їй спокій

Лана Дель Рей не завинила нікому бути худою: дайте їй спокій, — з таким емоційним закликом звертається до авдиторії Glamour колумністка видання Клої Лоус. — "Фанати" співачки стверджують, що підтримують її, — проте в молодшій, стрункішій версії.

Реклама

Черговий день — черговий ексцес на перетині фан-культури, ідеалів краси та fat-фобії.

З моменту виходу дебютного синглу Video Games у 2011 році Лана Дель Рей має одну з найбільш заангажованих і завзятих армій фанатів. Людям подобається не лише її музика, але й те, який вигляд вона має. Як у більшості випадків, зачарованість колись закінчується, ідеали руйнуються, постаменти падають. Проблема лише в тому, що очікування, які покладалися на співачку, були нереалістичними та недосяжними.

Якщо ввести "Лана Дель Рей" у пошуковому рядку TikTok, то третій рядок видачі буде запропонований такий: "набір ваги". Відео "трансформації" її тіла можна знайти зі словами Will you still love when I'm no longer young and beautiful? ("Чи будеш ти кохати мене, коли я більше не буду молода і красива?") з коментарями "Що з нею сталося?"

Крім відвертого бодішеймінгу є і витонченіша тенденція. "Фанати", які, здавалося б, досі підтримують співачку та її нову музику, викладають захоплені відео. У чому підступ? Усім кліпам близько десяти років. Деякі користувачі вважають, що це ненормально. У відео, яке набрало 408 тисяч лайків, йдеться: "Терпіти не можу фанатів, які кажуть, що не вдаються до бодішеймінгу, але відмовляються публікувати фотографії Лани після того, як вона набрала вагу, і це так засмучує".

З віком людини змінюється й її тіло. Це факт. Але ми очікуємо, що жінки, особливо популярні, виглядатимуть однаково у 18 і в 30. Очікується, що вони будуть захищені від реалій життя (хвороб, віку, пологів) і дивним чином залишаться замороженими в часі.

І випадок з Ланою тут не є якимось унікальним. Суспільство в цілому схильне романтизувати підліткові тіла, уславляти їх над дорослими — сексуалізуючи молодість і демонізуючи старіння. Стандарт краси — це той, який не враховує антропологію та сам природний процес дорослішання.

Селена Гомес стала ще однією жертвою цього тиску та шеймінгу. Вона навіть відчула потребу вдатися до коментарів, де пояснювала побічні ефекти своїх ліків від вовчака. "Шанувальники" Селени створювали сумнівні відео на її підтримку. І, як і у Лани, всі образи були "з минулого життя". Люди заявляють, що підтримують її, але насправді підтримують лише одну її версію.

Як людина, яка також страждає на хронічну хворобу, я обурююся на ставлення до Селени. Вигляд мого тіла та обличчя може коливатися залежно від ліків, що я вживаю, а ще я знаю, що таке — страждати від набряків обличчя. Переглядаючи нещодавні відео Селени в TikTok, де серед пошукових запитів є такі: "У Селени набрякло обличчя?" або сотні коментарів щодо її "кепських філлерів", я приміряю це на власний досвід.

Найсумніше те, як ми засвоюємо ці женоненависницькі ідеали краси. Ви колись переглядали фотографії багаторічної давності і бажали, щоб ваше тіло досі виглядало так само? — Я роблю це регулярно. Бачу фотографію сімнадцятирічної себе — і замість того, щоб згадувати весело проведений час чи ностальгувати, думаю: "Я була така худа!" або "Хотіла б я так виглядати зараз". Відчуття, ніби мій мозок повторює за тролями, які запитують: "О боже, що це з нею сталося?" Цих обмежувальних та патріархальних наративів можна позбутися, але це важка робота над собою. Установки, що засвоювалися протягом усього життя, не зникають в одну мить.

Мені б хотілося, щоб таких матеріалів геть не існувало, щоб усі просто дозволяли жінкам бути, щоб усі наполегливо працювали та врешті покінчили з культом дієт та ідеалів краси. Лана Дель Рей заслуговує на те, щоб жити власним життям, не отримуючи коментарів щодо власного тіла. Вона заслуговує, щоб її версія 2023 року була обожнювана так само, як і версія 2011. Ми всі заслуговуємо на це.

Текст: Chloe Laws

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.