КУПИТИ КВИТКИ

Весняний авітаміноз: 6 ознак, що вам не вистачає вітамінів

Після зими запаси вітамінів в нашому організмі суттєво виснажуються. Незбалансоване харчування, дефіцит свіжих овочів та фруктів, нестача сонячного світла та фізичної активності — все це стає підґрунтям для розвитку гіповітамінозу. Про те, які ознаки свідчать про весняний гіповітаміноз, які продукти вживати, щоб зупинити випадіння волосся та покращити стан шкіри, розповідає лікарка естетичної медицини Марія Трифонова

    Реклама.

    З нестачею яких саме мікро- та макронутрієнтів повʼязаний весняний авітаміноз?

    Вітаміни C та Е, потужні антиоксиданти. Їх нестача призводить до сухості шкіри, лущення, тьмяності та появи дрібних зморщок;

    Вітаміни групи B, зокрема, В7 (біотин) — ці вітаміни важливі для метаболізму та виробництва енергії, необхідних для здоров'я шкіри, волосся й нігтів. Їх дефіцит призводить до сухості, тьмяності шкіри, випадання волосся та ламкості нігтів. Біотин важливий для виробництва кератину, білку, який є основним будівельним матеріалом для волосся та нігтів;

    Цинк. Цей мінерал важливий для вироблення колагену, який підтримує еластичність шкіри, волосся й нігтів. Дефіцит цинку може призвести до сухості, тріщин, тьмяності шкіри, ламкості волосся та повільного росту нігтів;

    Селен. Цей мінерал є антиоксидантом, який допомагає захистити шкіру від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Він також відіграє важливу роль у функції імунної системи. Дефіцит селену може призвести до сухості, подразнення шкіри та випадіння волосся.

    Які органи в першу чергу страждають від нестачі потрібних вітамінів та мінералів?

    Навесні, коли організм виснажений після зими, найбільше страждає імунна система: авітаміноз призводить до того, що організм стає більш сприйнятливим до інфекцій.

    Нервова система теж страждає: виникає хронічна втома, дратівливість, порушення сну та головні болі.

    Кістки та м'язи стають крихкими, а хрящі втрачають еластичність. Шкіра може ставати сухою, лущитися, набувати тьмяного вигляду, а волосся — ламається та випадає.

    На додачу, дефіцит вітамінів може порушити мікробіом кишківника та процес травлення, викликати діарею або закреп.

    Ось шість ознак того, що вам не вистачає вітамінів:

    • Загальна слабкість та швидка стомлюваність, сонливість, апатія;
    • Незадовільний стан шкіри: сухість, втрата тонусу, блідість, лущення або запалення, тріщини у куточках губ;
    • Тьмяність, лупа, втрата об’єму волосся, повільний його ріст та випадання;
    • Порушення з боку імунної системи: часті застуди та інфекції;
    • Зниження працездатності: погіршення пам'яті, уваги, концентрації;
    • Перепади настрою: емоційна нестійкість у вигляді підвищеної дратівливості.

    Чи зберігають фрукти та овочі свої вітамінні якості до весни?

    Більшість з них — втрачають левову частку корисного. Це відбувається через декілька причин: втрату вологи, окислення у фруктах та овочах, розпад та вимивання з них деяких вітамінів.

    Звісно, необхідно вживати свіжі, сезонні фрукти та овочі. Альтернативою можуть бути заморожені та консервовані фрукти й овочі. Але в них вітамінів та мінералів значно менше, ніж в свіжих сезонних.

    Які продукти додати в раціон навесні тваринні чи рослинні?

    І ті, й інші.

    Яловичина, свинина, курка, індичка, кролик та яйця —- можуть стати гарними джерелами білка, заліза, цинку та вітамінів групи B.

    Жирна риба — лосось, скумбрія, оселедець, сардини — багаті на вітаміни D, A, E, а також омега-3 жирні кислоти.

    З рослинних продуктів дуже корисні листова зелень, цитрусові, яблука та банани. Крупи — гречка, вівсянка й коричневий рис — це джерела клітковини, вітамінів групи B та мінералів.

    Квасоля, сочевиця та горох — це і білок, і клітковина, і вітаміни групи B.

    А горіхи та насіння багаті на вітаміни E, групи B, магній, цинк, омега-3 жирні кислоти.

    Цитрусові та ківі містять вітамін С, банани — калій, манго — вітамін А, броколі багата на кальцій, калій та вітамін С, шпинат — на залізо та магній, авокадо — гарне джерело здорових жирів, лосось, тунець, креветки та устриці — на омега-3 жирні кислоти та вітамін В12.

    Але треба розуміти, що повністю ліквідувати весняну нестачу вітамінів та мінералів шляхом споживання цих продуктів практично неможливо. Привезені, а не локальні фрукти та овочі можуть замістити дефіцит лише частково — дефіцит все одно залишиться.

    Чи варто звертатися до лікаря щодо весняного авітамінозу та загальної втоми?

    Обов'язково треба звернутися до лікаря, якщо:

    Сильно випадає волосся, з’явилось свербіння шкіри голови, лупа;

    Шкіра стала дуже сухою, є запалення, свербіж, тріщини та почервоніння, зміна кольору — пігментні плями або сильна блідість;

    Нігті ламаються та розшаровуються, змінили колір, на них з’явились білі плями, нігті деформувались.

    Які лабораторні дослідження проводять, щоб визначити стан?

    В першу чергу, загальний аналіз крові. Наприклад, недостатня кількість гемоглобіну може бути ознакою, що в організмі є дефіцит вітаміну В12, заліза та фолієвої кислоти, а високий рівень лейкоцитів дає можливість замислитись про дефіцит вітаміну С.

    Трихограма та аналіз на мікроелементи волосся використовуються для знаходження дефіциту певних речовин та можливих причин порідіння.

    Наслідки авітамінозу на шкірі гарно помітні завдяки знімкам 3D-камери по сканування стану шкіри.

    Чому навесні шкіра виглядає блідою і як це виправити?

    Взимку шкіра втрачає вологу через холодне повітря на вулиці та сухе — у приміщеннях. Також в холодний сезон ми проводимо мало часу на свіжому повітрі, нам не вистачає сонця, ендорфінів, ми частіше їмо жирну та ситну їжу. Все це не може не впливати на наше здоров’я.

    Особливо сильно на стан та вигляд шкіри впливає стрес, який триває щодня, а також нестача вітамінів.

    Існує декілька способів надати шкірі більш пружного та променистого вигляду. Це формула:

    • Зволоження (внутрішнє та зовнішнє)
    • Відлущування
    • Маски для обличчя
    • Здорове харчування
    • Фізична активність
    • Якісний достатній сон
    • Приймання комплексів вітамінів для краси.

    Як боротися з сезонним випадінням волосся?

    Сезонне (не надмірне) випадіння волосся навесні — дуже поширене і в принципі нормальне явище.

    Річ у тому, що, по-перше, взимку рівень естрогену зазвичай підвищується, і це певним чином підтримує ріст волосся. Навесні ж рівень гормонів може трохи падати, і волосся, яке перебувало в фазі росту, випадає.

    Але все ж головна причина весняного випадіння волосся – нестача вітамінів та мікроелементів. Наш організм не вважає волосся, шкіру та нігті чимось, вкрай необхідним для виживання, тому поживні речовини направляє до них по залишковому принципу. Якщо у людини суттєвий загальний авітаміноз, організм віддає всі вітаміни та мінерали життєво важливим органам, тоді як шкірі, волоссю та нігтям майже нічого не дістається.

    Чи допомагають харчові добавки компенсувати весняну недостачу вітамінів та мінералів?

    Якщо ви вживаєте різноманітну та здорову їжу, ймовірно, отримуєте достатньо вітамінів та мінералів. Однак, особисто я не знаю, як вам це вдається, бо ніхто в сучасних умовах не може проживати ідеально здорове життя. Стрес, погана екологія, велика кількість роботи, і мала — відпочинку, погані звички, вживання вирощених в тепличних умовах продуктів та нестача сну суттєво підвищують потреби нашого організму у вітамінах та мінералах. Ще більше зростання цих потреб відбувається, якщо у вас високий рівень фізичної активності або є хронічні хвороби.

    Компенсувати все це якраз і можуть якісні комплекси вітамінів. Головне — підбирати ці комплекси для конкретних потреб.

    Щоб підтримати організм навесні та допомогти своїй шкірі, волоссю та нігтям – я раджу приймати вітамінно-мінеральний комплекс Orthomol Beauty. У його складі 2,5 грами колагену, на одне приймання. Це найпоширеніший білок, з якого побудована більшість клітин нашого організму. Саме завдяки колагену шкіра, волосся та нігті зберігають молодість та красу! Компонент представлений у формі гідролізату колагену — тобто із найвищим ступенем засвоювання.

    Крім того, у складі комплексу Orthomol Beauty містяться вітамін E, вітамін C, біотин, цинк та селен. Ефективність комплексу підвищують речовини молодості та краси — гіалуронова кислота, коензим Q10, та гідрокситірозол з оливи. При виробництві комплексу використані тільки якісні та натуральні природні компоненти та рослинні екстракти.

    А цілеспрямована допомога саме волоссю — це комплекс Orthomol Hair Intense. Він містить вітаміни групи В, цинк, мідь та селен. У формулі комплексу — запатентована сполука KeraLiacin з екстракту проса та пшениці. Завдяки міліацину відновлюється структура волосся зсередини. А амінокислоти L-цистеїн та L-метіонін – важливі учасники в процесі утворення кератину — будівельного матеріалу для волосся, які також сприяють виведенню з організму токсинів.

    Чи варто пропивати курс вітамінних комплексів щовесни?

    Сказати, що це обов’язково, я не можу. Однак вважаю, потрібно, бо як вже казала, умови, в яких опиняється наш організм навесні, такі, що без правильної нутрієнтної підтримки неможливо. Краще не залишати наші органи та системи без необхідного, і попереджати проблеми, ніж потім з ними боротися і жалкувати про незроблене.

    Не слідуй за модою — відчувай її

    Підписатися

    Ще в розділі

    Популярне на VOGUE

    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.