КУПИТИ КВИТКИ

Як приготувати спаржу, щоб любити її завжди: 5 найкращих рецептів

Як приготувати спаржу? Рецептами ділиться Таня Гайович, засновниця фудблогу "Дрібка солі" в інстаграмі.

Запечена спаржа з лимонно-вершковим соусом.

Цей соус та хрумка спаржа — неперевершене поєднання.

Реклама.

Інгредієнти

  • 0,5 кг спаржі без жорстких стебелець;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • цедра половини лимона;
  • кілька гілочок тим'яну;
  • сіль, перець.

Приготування

  1. Найуніверсальніший спосіб приготувати спаржу — це її запекти. Ось як зробити це смачно. Розігріваємо духовку до 230 оС, режим верх-низ. Так, дуже гаряча духовка — секрет смачної спаржі.
  2. В олію натираємо цедру, додаємо спеції і добре перемішуємо.
  3. Спаржу миємо і сушимо паперовими рушничками. Розстеляємо на достатньо велике деко — так, щоб стебельця були в один шар. Поливаємо їх олією зі спеціями і добре обмазуємо кожне.
  4. Викладаємо в один шар і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо 7–10 хвилин, залежно від товщини стебла (що товстіше, то довше).
  5. Важливо не переготувати спаржу! Вона найсмачніша, коли аль-денте, трошки хрумка — орієнтуйтесь не на ніж, коли пробуєте на м'якість, а на виделку — має легко заходити, з невеликим опором. Зовсім квола спаржа — то дуже сумно.

Тепер соус: не найпростіший, але дуже смачний (найпростіший — йогуртовий, дивіться в наступних рецептах).

Для соусу:

  • 3 ст. л. лимонного соку;
  • 3 ст. л. бульйону;
  • 3 ст. л. жирних вершків (33%);
  • 1 ч. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 60 г масла 82%;
  • перець за смаком.

Приготування

  1. В маленький сотейник додаємо лимонний сік та бульйон, випарюємо до половини.
  2. Зменшуємо вогонь до мінімуму. Додаємо вершки. Вони згорнуться, це нормально; інтенсивно мішаємо віничком, щоб розбити грудочки
  3. В три етапи додаємо масло, постійно помішуючи, ніби збиваючи соус. Він буде густішати по мірі випаровування. Збиваємо весь час.
  4. Знімаємо з плити, додаємо спеції та цукор, куштуємо і регулюємо під свій смак.

Соус готується швидко, і якщо не забувати мішати, все буде ОК. Не бійтесь, до того ж це дуже смачно. Якщо раптом розділиться — інтенсивно перемішайте знову, за потреби підігрійте.

Для подачі поливаємо спаржу соусом, поки гаряча. Дуже смачно з птицею та рибою, а також до тофу.

Маринована спаржа

Ідеальна страва, коли на щось складне немає сил, бажання або часу. Така спаржа залишається хрумкою, набирає смачнезного маринаду і зберігається в ньому до трьох тижнів.

Базовий маринад і метод (на 1 порцію маринаду)

  • 300 г оцту (я найчастіше використовую половину хорошого яблучного і половину звичайного, так смачніше);
  • 300 г води;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • кілька горошинок перцю.

Приготування

  1. Для цієї банки (1 л) я робила подвійну порцію маринаду (змішати всі інгредієнти і проварити до повного розчинення солі й цукру), прибрала жорсткі стебла з 500 г спаржі, зробила слайси з моркви овочерізкою і додала петрушку.
  2. Складаємо все у чисту суху нестерилізовану банку зі щільною кришкою, заливаємо гарячим маринадом і залишаємо охолонути не в холодильнику.

Спаржа в тісті з сиром та шинкою

Суперпроста випічка, нереально смачна.

Інгредієнти

  • 1 упаковка листково-дріжджового тіста;
  • 30 г пармезану;
  • 100 г твердого сиру — чеддер, маасдам тощо;
  • 8 стебел спаржі;
  • 8 шматочків шинки;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. кунжуту;
  • петрушка за смаком.

Приготування

  1. Розморожуємо тісто, розрізаємо його на 8 квадратиків; розкачувати не потрібно.
  2. Натираємо сири на дрібній тертці;
  3. Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
  4. На кожен квадратик тіста викладаємо сир, петрушку, спаржу і шинку. Не пакуйте дуже багато, бо не зможете якісно закрити конвертик і він розлізеться при випіканні.
  5. Загортаємо конвертиком, змащуємо збитим яйцем і посипаємо кунжутом.
  6. Випікаємо на 200 оС, режим верх-низ, 25 хвилин, перевіряємо готовність слойок знизу (підняти і подивитися, чи пропеклося тісто). Якщо тісто було дуже холодним, то, можливо, доведеться запікати ще 10 хвилин в режимі лише нижнього нагріву.

Бланшована спаржа з йогуртовим соусом

Певно, найпростіший і дуже смачний рецепт.

Бланшування — це простий спосіб термічної обробки, дуже швидкої, щоб максимально зберегти текстуру, користь і колір овочів.

Як бланшувати спаржу

  1. Беремо велику ємність, набираємо води, солимо за смаком.
  2. Кип'ятимо воду, прибираємо жорсткі стебла з пів кілограма спаржі.
  3. Кладемо спаржу у воду, варимо 3–5 хвилин від моменту потрапляння у воду. Вогонь — вище за середній.
  4. Готуємо велику миску з дуже холодною водою. Якщо є лід — ще краще.
  5. Дуже швидко поміщаємо спаржу в холодну воду, щоб припинити процес приготування та зберегти її яскравий колір.
  6. Охолоджуємо, даємо просохнути на паперових рушниках.

Для найпростішого соусу-діпу

  • 30 г кропу, дрібно посікти;
  • 250 г грецького або турецького йогурту (вони густіші, ніж звичайний білий);
  • 1 ч. л. гірчиці середньо-гострої (я люблю зернисту);
  • сіль, перець, цедра лимону і часник — за смаком.

Їсти, занурюючи спаржу в соус, — такий формат ідеальний для аперитиву. Або подавати, заливши соусом.

Тости зі скремблом, беконом та спаржею гриль

Інгредієнти

  • 2 шматочки хліба;
  • скрембл з 3 яєць;
  • 2 шматочки бекону або панчетти;
  • 6 стебел спаржі;
  • половина лимона;
  • сіль (я беру мальдонську), перець.

Приготування

  1. Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
  2. Готуємо скрембл, паралельно підсмажуємо бекон до хрумкості, щоб він легко ламався.
  3. Підсушуємо хліб в тостері (опціонально).
  4. Готовий бекон перекладаємо на паперовий рушник, щоб охолов і не розм'як.
  5. На пательні, де смажився бекон, на великому вогні грилюємо спаржу. Буде димно, але воно того варте. Смажимо буквально 2–3 хвилини, притискаючи і періодично перегортаючи.
  6. Вимикаємо вогонь, поливаємо спаржу прямо в сковорідці соком половини лимона, солимо та перчимо за смаком. Знову буде ґвалт і дим, але, повірте, страшно смачно.
  7. Збираємо тости: скрембл на хлібчик, бекон на скрембл, спаржу на бекон. І якщо ви сьогодні екстра fancy, то можна натерти трішки пармезану, посипати мальдонською сіллю і додати мікрогрін. Смакує і так, і так нереально!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.