До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Що їсти, щоб покращити здоров'я шкіри

Чи потрібно додатково доглядати за шкірою та волоссям після завершення літа? Дієтолог Луїс Альберто Замора каже "так" — і це означає приділяти особливу увагу раціону. Зрештою, здоров’я шкіри, волосся та нігтів є справжнім віддзеркаленням того, як ми харчуємося.

"Гарна шкіра залежить не лише від beauty-процедур, але й від поживних речовин, якими ми забезпечуємо організм через їжу, — пояснює він. — Креми, олії та інші косметичні засоби діють ззовні і — залежно від молекули — потрапляють у різні шари шкіри". Тому важливо живити наш організм і зсередини.

Реклама

Після сезону активного сонця це особливо актуально. Окрім утворення більшої кількості вільних радикалів через UVA та UVB, прискорюється фотостаріння та нерідко виникає зневоднення.

Ось що треба їсти, аби шкіра була кращою — здоровою і блискучою. Спойлер: це їжа, яка забезпечує шкірі зволоження, насичує антиоксидантами й вітамінами.

Продукти, які зволожують

Замора каже, що класичні продукти для теплої погоди, як-от кавун, ідеальні для підтримання оптимального рівня гідратації. Крім того, у списку огірки, селера, цукіні та шпинат. "Ми схильні думати, що в салаті багато води, але якщо порівнювати його з іншими продуктами, 55-грамова порція салату забезпечує лише п’яту частину склянки води. Для зволоження краще з’їсти помідорів та консервованої білої спаржі".

Вітаміни для відновлення

Дієтолог також зауважує, що шкірі потрібна достатня кількість поживних речовин для відновлення, тому важливо додавати до свого раціону продукти, з високим рівнем вітамінів A, E і B. "Крім того, потрібно збільшити споживання вітаміну С, необхідного для формування колагену, який відповідає за пружність, еластичність та зволоження шкіри".

Цитрусові, зокрема апельсини, лайми, лимони та грейпфрути, — багаті на вітамін С, однак ніщо не зрівняється за його вмістом з червоним перцем. "Це ще один овоч, який має бути в списку необхідних для здоров’я шкіри, особливо якщо ми додаємо його в сирому вигляді в салати або навіть в смузі". Серед фруктів з високим вмістом вітамінів — малина, ківі, гуава, манго, папая. Вони ж можуть бути чудовим перекусом.

Антиоксиданти для захисту від сонця

Замора наголошує: потрібно допомагати шкірі захищатися від наслідків тривалого перебування на сонці, вживаючи багаті антиоксидантами продукти. "Вони ніколи не замінять хорошого санскрина, який фільтрує промені UVA та UVB, але натомість доповнять його утворення в шкірі під дією агресивного сонця".

Потужний продукт, який рекомендує дієтолог, — чорниця, "антиоксидантна бомба": "Вона містить флавоноїди, антоціани, феноли, вітамін Е та вітамін С, які мають антиоксидантну функцію".

Броколі — ще одна корисна їжа, яку варто вживати частіше — особливо приготовану на пару, щоб зберегти більше корисних властивостей. "Броколі багата на лютеїн і зеаксантин, антиоксиданти, пов’язані зі здоров’ям очей. Пам’ятайте, що сонячне світло впливає на очі та зір. Окрім захисту шкіри, броколі має й цю додаткову користь".

Виноград, морква та зелений чай, багаті на катехіни, також допомагають зменшити запалення, що допомагає протистояти впливу сонця. "Ми також можемо отримати ці катехіни з фісташок і авокадо — ідеально для дня на пляжі", — підсумовує дієтолог.

За матеріалами vogue.co.uk
Текст: Mónica Heras

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.