КУПИТИ КВИТКИ

ГАМК: добавка, яка допоможе вам впоратися з тривогою та стресом

Коли життя – це суцільна бентега, в нагоді може стати ГАМК (гама-аміномасляна кислота) —добавка, яка здатна заспокоїти розум, не затуманюючи його.

У 1970-х роках психологи Пол Екман і Уоллес В. Фрізен розділили світ базових емоцій – вроджених у всіх культурах – на шість категорій: огида, радість, гнів, страх, подив і сум.

Реклама.

Взаємодіючи одна з одною, ці шість емоцій породжують інші "вторинні" емоції — заздрість, розчарування, ностальгію, прощення, змирення, каяття, надію, сором і тривогу. Остання в цьому списку, тривога, є поєднанням страху та смутку, і це, без сумніву, одна з найпоширеніших емоцій нашого часу. Настільки, що молодих людей називають "тривожним поколінням". Тривогу посилюють всюдисущі смартфони, які часто заважають нам залишатися на зв’язку з реальністю.

Крім того, багато з нас емоційно виснажені і відчувають, що ніколи не зможуть бути достатньо хорошими у світі, який нас постійно засуджує. Невипадково така популярна книга Джонатана Гайдта, соціального психолога, який викладає в Нью-Йоркському університеті, "Тривожне покоління .

Професор Вілмер Зангіраті Урбаназ, викладач інтегрованих натуропатичних методів в Італійській школі натуропатії в Ріміні, пояснює, як можна використовувати ГАМК (гамма-аміномасляну кислоту), щоб повернути нам здоровий емоційний баланс, одночасно контролюючи тривожність.

Що таке ГАМК і як вона може допомогти вам впоратися з тривогою?

"ГАМК є основним гальмівним нейромедіатором у центральній нервовій системі. Наше тіло виробляє її природним шляхом з глутамінової кислоти, і ми також можемо приймати його як добавку. Він відіграє ключову роль у блокуванні активності деяких нейронів, допомагаючи підтримувати баланс між мозком і нервовою системою", — пояснює Зангіраті Урбаназ. "ГАМК допомагає зменшити стани тривоги, сприяє розслабленню та сну, стабілізує настрій, забезпечує підтримку, коли потрібно впоратися з посттравматичними стресовими ситуаціями, та допомагає покращити концентрацію".

Переваги добавок з ГАМК

ГАМК можна отримати синтетичним шляхом або отримати з рослинних джерел, зокрема, завдяки процесам молочнокислої ферментації кукурудзи, рису, сої та цукрових буряків, або шляхом мікробної ферментації з використанням трьох різних лактобактерій: Lactobacillus brevis, Lactobacillus hilgardii та Lactobacillus plantarum, які перетворюють глутамат на гамма-аміномасляну кислоту.

Якщо організм природним чином виробляє гамма-аміномасляну кислоту, чому варто звертатися до добавок? "Коли організм має справу з особливо стресовими ситуаціями, він споживає більше ГАМК, ніж зазвичай, і добавки можуть компенсувати дефіцит, — каже Зангіраті Урбаназ. — Хоча варто зазначити, що немає достатніх клінічних доказів, щоб довести їхню ефективність науково".

"ГАМК може покращити якість сну, зняти напругу та дозволити людині бути усвідомленим, але не надто стимулювати. Це допомагає позбутися хвилювань, щоб працювати й жити краще, оскільки дає змогу бути більш терплячими та поміркованими. У ситуаціях, коли потрібно зіткнутися з чимось, що лякає, GABA не вирішить проблем, але дозволить пережити ці моменти з певним відчуттям спокою", — пояснює Зангіраті Урбаназ. "Ті з нас, хто живе у великих містах, можуть відчувати себе так, ніби перебувають у постійному стані гіперобізнаності. І коли немає можливості втекти, занурившись у природу чи десь ще, що заспокоїть нашу тривогу та відновить відчуття гармонії, прийом ГАМК є хорошим варіантом. Я пропоную людям приймати її, коли вони відчувають найбільший стрес".

Перш ніж купувати добавки ГАМК, варто обговорити це зі своїм лікарем, чи підходять вони при ваших конкретних проблемах зі здоров’ям.

Текст: Alice Rosati
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.