11 продуктів, які сприяють здоров’ю печінки
Печінка — життєво важливий орган, відповідальний за виведення токсинів із організму. Ось перелік найкращих продуктів, які допоможуть підтримати її в доброму стані.
Продукти, що сприяють здоров’ю печінки, є не тільки важливою частиною раціону, але й легкодоступні та прості в приготуванні. Але чому саме їм варто приділити увагу? Печінка — один із ключових органів нашого тіла, і турбота про неї має стати пріоритетом, вважає Лія Кауфман, дієтологиня з нью-йоркського медичного центру NYU Langone Health. "Печінка виконує багато функцій, зокрема очищає організм, виводячи продукти обміну речовин у вигляді жовчі. Тому її здоров’я — критично важливе", — пояснює вона.
Погане функціонування печінки може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям у майбутньому. Щоб цього не сталося, Кауфман радить уникати надмірного споживання алкоголю, жирної їжі та простих цукрів. Регулярна фізична активність і збалансоване харчування також важливі для здоров’я печінки.
Ось 11 продуктів, які, за словами Кауфман, варто додати до раціону.
1. Чорниця
Кауфман рекомендує включати в раціон продукти з високим вмістом антиоксидантів, які допомагають печінці боротися з токсинами. Дослідження доводять, що чорниця не тільки захищає клітини печінки від впливу вільних радикалів, а й має протизапальні властивості, здатна пригнічувати ріст ракових клітин у печінці.
2. Листова зелень та хрестоцвіті овочі
Шпинат, капуста кейл, рукола та інша листова зелень багаті на хлорофіл (природну сполуку, яка очищає організм і підтримує роботу печінки). Хрестоцвіті овочі, як-от броколі, цвітна капуста та брюссельська капуста, також довели свою здатність покращувати стан печінки й захищати її клітини. Дослідження на мишах показали, що броколі знижує ризик жирової хвороби печінки.
3. Томати
Іще одне джерело антиоксидантів. Вони допомагають очищати організм від шкідливих речовин і зменшують ризик розвитку жирової хвороби печінки, яка з часом може призвести до цирозу або навіть раку.
4. Буряк
Буряк — багате джерело антиоксидантів. Дослідження показують, що буряковий сік захищає печінку від оксидативного стресу та вільних радикалів, а також зменшує кількість жиру, який накопичується навколо органу.
5. Насіння льону
Насіння льону корисне не лише для серця, воно також сприятливо впливає на печінку. Завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот воно допомагає зменшити жирові відкладення навколо печінки.
6. Лосось та інша жирна риба
Лосось, скумбрія, оселедець, сардини та тунець багаті на омега-3. Ці жирні кислоти мають потужну протизапальну дію. За словами Кауфман, лосось особливо корисний для печінки. Його називають суперфудом для краси й молодості. Він підтримує здоров’я мозку, кишківника та зменшує жир в області печінки.
7. Кава
Дослідження 2016 року показали, що вживання кави зменшує ризик розвитку жирової хвороби печінки. Дві чашки на день можуть навіть захистити від незворотного пошкодження печінки, якщо вже діагностовано хронічне захворювання.
8. Оливкова олія
Оливкова олія — одна з найкорисніших для приготування їжі. Вона знижує рівень цукру, покращує здоров’я серця та кишківника, зміцнює кістки й знижує артеріальний тиск. Щодо печінки, дослідження свідчать, що оливкова олія зменшує запалення, знижує жир навколо органу та нормалізує рівень печінкових ферментів.
9. Часник
Часник — справжній суперфуд. Він містить вітаміни A і C, сірчані сполуки, мінерали та клітковину. Має протизапальну дію, зміцнює імунітет, знижує тиск і навіть зменшує ризик деяких типів раку. А ще захищає печінку шляхом зменшення накопичення жиру навколо органів.
10. Цитрусові
Апельсиновий сік на сніданок або вода з лимоном — чудові способи допомогти печінці очиститися. Дослідження показують, що щоденне вживання цитрусових знижує ризик розвитку жирової хвороби печінки.
11. Горіхи
Мигдаль, волоські горіхи та фундук — ідеальні перекуски з високим вмістом вітаміну E, антиоксидантів, клітковини й корисних жирів. Вони знижують рівень холестерину, допомагають боротися із запаленням і підтримують здорову вагу. Попередні дослідження показують, що горіхи можуть знижувати ризик неалкогольної жирової хвороби печінки. Щоправда, науковцям потрібно ще більше даних, щоб це підтвердити.
За матеріалами: Vogue.mx