До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як у Великій Британії святкують платиновий ювілей коронації Єлизавети II

6 лютого 2022 року королева Єлизавета II стала першим британським монархом в історії, який відзначив платиновий ювілей. Сім десятиліть минуло відтоді, як вона зійшла на престол у віці 25 років після смерті свого батька Георга VI. Упродовж свого правління вона консультувала 14 прем’єр-міністрів Великої Британії, зустрічалася з 13 президентами США і виступала як опора для нації, коли та долала незліченну кількість криз. Щоб відзначити цю безпрецедентну віху правління, у Великій Британії на весь рік заплановано низку різноманітних заходів, кульмінацією яких стануть чотириденні святкування в червні.

Єлизавета II Єлизавета II
Коли відбудуться святкування платинового ювілею?

Хоча сама річниця правління Єлизавети II припала на 6 лютого, святкування цієї події заплановано на перший тиждень червня з надією, що влітку буде краща погода для проведення різних заходів. Святкування срібного ювілею в 1977 році, золотого ювілею у 2002 році й діамантового у 2012 році відбувалося влітку. У 2022 році основні події триватимуть з 2 по 5 червня.

Реклама
Як святкуватимуть платиновий ювілей напередодні 2 червня?

З нагоди святкування платинового ювілею напередодні тривалих вихідних у Великій Британії влаштовують заходи для громадськості. Серед них — Platinum Pudding Competition, загальнонаціональний конкурс випічки, що має на меті відзначити абсолютно новий десерт, присвячений королеві. Конкурс, влаштований у співпраці з Fortnum & Mason, запропонував жителям Великої Британії винайти десерт, який водночас буде смачним, візуально приголомшливим, легким у приготуванні й матиме унікальну передісторію. 12 травня в телевізійній програмі BBC "Ювілейний пудинг: 70 років у випічці" визначили переможця: Джемму Мелвін, копірайтерку із Саутпорта, яка створила лимонний швейцарський рулет і амареті трайфл. Рецептом поділилися з громадськістю.

Єлизавета II

Також було влаштовано екологічну акцію The Queen’s Green Canopy, що заохочує людей з усієї Великої Британії "посадити дерево до ювілею". У пресрелізі Букінгемський Палац підтвердив, що "за два місяці з початку сезону садіння у Великій Британії вже було висаджено понад 60 000 дерев". Кожне дерево фіксують на цифровій карті, яку представлять ​​королеві наприкінці року. Проєкт також працює над захистом 70 стародавніх лісових угідь, запускає навчальну програму із садіння дерев для безробітної молоді та планує заснувати премію молодих лісівників, щоб показати цінність дерев для дітей шкільного віку.

Які заходи відбудуться між 2 і 5 червня?

У четвер, 2 червня, відбудеться парад з нагоди дня народження королеви з участю понад 1400 солдатів. Від Букінгемського палацу процесія рухатиметься торговим центром до параду кінної гвардії, в якому візьмуть участь члени королівської родини верхи та в екіпажах. Він завершиться прольотом Повітряних сил Великої Британії, за яким королева спостерігатиме з балкона Букінгемського палацу. Ще одна традиція, на яку варто звернути увагу, — засвічення понад 1500 маяків у Великій Британії та країнах Співдружності, до того ж основний маяк засвітять на спеціальній церемонії в Букінгемському палаці.

У п’ятницю, 3 червня, в соборі Святого Павла відбудеться служба подяки на пошану правління королеви. У суботу, 4 червня, королева відвідає дербі в Епсом-Даунс, а також вечірку BBC та концерт з участю визначних артистів світу, який транслюватимуть у прямому ефірі з Букінгемського палацу.

Єлизавета II

Вихідні завершаться Великим ювілейним обідом у неділю, 5 червня. Палац повідомляє, що понад 1400 людей вже зареєструвалися як організатори ювілейних обідів у своїх районах міст, і очікується, що по всій країні відбудеться понад 200 000 таких обідів. Цього дня в Лондоні також влаштують Платиновий ювілейний парад, покликаний розповісти історію правління королеви. У ньому візьмуть участь танцюристи, оркестри та військовослужбовці.

Які заходи заплановані після червневих святкувань?

На цьому святкування не закінчаться. З липня в королівських резиденціях будуть виставлені три спеціальні експозиції, присвячені найвизначнішим моментам правління королеви – від її вступу на посаду й коронації до попередніх ювілеїв. Під час літнього відкриття парадних залів Букінгемського палацу ранні портрети королеви авторства Дороті Вілдінг покажуть разом з винятковими коштовностями, які носила її високість. У Віндзорському замку відвідувачі зможуть побачити її коронаційну сукню й накидку, яку вона носила у Вестмінстерському абатстві в 1953 році. А тим часом у палаці Голірудгауз демонструватимуть вбрання королеви зі срібного, золотого та діамантового ювілеїв.

Єлизавета II
Хто з членів королівської сім’ї відвідає святкування платинового ювілею?

Очікується, що більшість високопоставлених членів королівської родини, включно з принцом Чарльзом, герцогинею Корнуольською та герцогом і герцогинею Кембриджськими, відвідають більшість заходів. Після багатьох припущень також повідомлялося, що герцог і герцогиня Сассекські також завітають на урочистості зі своїми дітьми. Це буде перший візит родини Сассекських до Великої Британії, відтоді як вони оселилися в США. Однак у заяві, що її оприлюднив Букінгемський палац, підтверджується, що лише королева та "члени королівської сім’ї, які нині виконують офіційні державні обов’язки від імені королеви", з’являться на балконі 2 червня. До них належать принц Уельський, герцогиня Корнуольська, герцог і герцогиня Кембриджські та їхні діти, граф і графиня Вессекські та їхні діти, адмірал сер Тімоті Лоуренс, герцог і герцогиня Глостерські, Герцог Кентський і принцеса Олександра, але не принц Гаррі, Меган чи принц Ендрю. Проте останній, імовірно, з’явиться разом з родиною на інших ювілейних заходах.

Чи можна вважати королеву Єлизавету II монархом, що найдовше панує в історії?

Не зовсім. Йоганн II (князь Ліхтенштейну) і Пуміпон Адульядет з Таїланду правили понад 70 років, а французький Людовик XIV сидів на троні трохи більш як 72. Проте королева може перевершити рекорд останнього у 2024 році – і це, безумовно, стане ще однією віхою святкування.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.