До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія культової тіари принцеси Маргарет

Ви пам’ятаєте картину: принцеса Маргарет лежить у ванні, а на ній лише надіта тіара. Знімок зробив її чоловік, знаменитий фотограф Ентоні Армстронг-Джонс. Світлину оприлюднили тільки 2006 року, через чотири роки після смерті Маргарет. Однаково кокетливий і зухвалий портрет закріпив за принцесою статус вічно невгамовної дитини королівської сім’ї. "Непослух — моя втіха", — сказала вона одного разу про себе. Одинадцять років потому портрет видалили з поля зору громадськості, але зображення так закарбувалося в пам’яті людей, що в серіалі "Корона" вирішили зробити сцену про це в третьому сезоні.

Весілля принцеси Маргарет і Ентоні Армстронга-Джонса, 1960

Попри те, що разюча цінність зображення багато в чому була пов’язана з установленням ванни, його культового статусу було досягнуто завдяки додаванню тіари: грандіозної, блискучої й, відверто кажучи, гігантської. Діадема має багату історію. Відома як Полтіморська тіара, вона спочатку належала леді Полтімор, дружині другого барона Полтімора. Тіару виготовили в House of Garrard у Лондоні в 1870 році, вона є втіленням ювелірного стилю вікторіанської епохи: діамантові завійки подібні до флори, квітів і природи. Леді Полтімор носила фантастичне творіння, в основу якого входять як срібні, так і золоті метали, до коронації короля Георга V у 1911 році.

Реклама
Весілля принцеси Маргарет і Ентоні Армстронга-Джонса, 1960

Сім’я виставила тіару на аукціон у січні 1959 року. Тоді її й купила принцеса Маргарет за 5500 фунтів. Попри доступ до королівських коштовностей, вона захотіла прикрасу, яку б могла назвати своєю. "Це такий сучасний тренд, — розповідає Vogue креативна директорка House of Garrard Сара Прентіс. — Нині ми все більше й більше спостерігаємо, як жінки купують прикраси для себе, але в 1959 році це було незвично. Схоже на те, що вона їй дуже сподобалася".

Принцеса Маргарет у тіарі, 1997

Через півтора року, 6 травня 1960, принцеса Маргарет наділу тіару на найважливішу подію — своє весілля з Ентоні Армстронгом-Джонсом. Тепер це стало частиною історії. "Цю тіару найчастіше асоціюють з принцесою Маргарет", — зауважує Прентіс. Її весілля стало найпублічнішим виходом у цій тіарі. 1977 року Маргарет знову надягла її для державного візиту представників Ірану до Сполученого Королівства Великої Британії. І хоча жодну тіару точно не можна вважати практичною, дизайн Poltimore Tiara дав змогу Маргарет надіти її не один раз. У 1960 році вона надягла її, перетворивши на намисто або, якщо бути точними, на 11 різних брошок.

Знаменита тіара принцеси Маргарет

Під час носіння тіара майже не рухалася. Все тому, що каркас було обтягнено коричневою стрічкою відповідно до кольору волосся принцеси Маргарет. У такий спосіб тільки тканина заглиблювалася у волосся, тоді як ефектні коштовності були на видноті. Прентіс гадає, що на створення такого твору пішло близько шести місяців. Після смерті принцеси у 2002 році Christie's провели аукціон її приватної колекції. Серед пропонувань була й Poltimore Tiara, яку за 926 400 фунтів (нині приблизно $ 1,1 млн) придбав приватний покупець. Нині місцезнаходження тіари невідоме.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.