До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Докладно про чоловічі пальта

Пальто було знаковим елементом у чоловічому гардеробі з давніх-давен. Є різні типи цього різновиду одягу для всіляких випадків. Його носять люди будь-яких класів, професій, культур і вікових груп залежно від їхніх смаків. Хоча збірний термін пальто може видатися простим для розуміння, насправді він охоплює величезну різноманітність стилів і дизайнів. Про головні з них — розповідаємо в цьому матеріалі.

Дафлкот
Burberry

Пальто, яке розробили бельгійські моряки з використанням важкої вовняної тканини, виготовленої в містечку Дюффел, поруч із Антверпеном. Також цю модель називають Монтгомері на честь англійського генерала Бернарда Лоу Монтгомері, який постійно носив його. Як і багато пальт, дафлкот завдячує своєю популярністю військовому походженню. Під час Першої й Другої світових воєн дафлкот був предметом одягу британського Королівського флоту, а його культову застібку було розроблено в такий спосіб, щоб її можна було застібати в рукавичках у морі. Типові атрибути дафлкот: капюшон, ґудзики у формі ікла, просунені в петлі, накладні кишені, підкладка з тартану. Це найнеформальніший вигляд пальта, тому якнайкраще годиться для повсякденного життя.

Реклама
Шинель
Kent & Curwen

Ще один приклад пальта військового походження: спочатку його виготовляли для солдатів сухопутних військ на початку ХХ століття. Одна з головних відмітних ознак шинелі — її довжина, яка може варіюватися від коліна до середини гомілки. Також у шинелі досить широкий комір, вилоги, манжети, пояс, фіксований ззаду. Зазвичай шинель шиють з теплої вовняної тканини. Цей тип пальта можна комбінувати як з вечірнім і діловим одягом, так і з повсякденним.

Бушлат
SAINT LAURENT

Бушлат також походить від військової флотської форми, щоб протистояти різким і холодним температурам, з якими багато людей стикається в морі. Це вкорочене двобортне пальто з теплої вовни, часто з діагонально вирізаними кишенями. Традиційно його виготовляють у темно-синьому кольорі, але, звісно ж, тепер його можна придбати будь-якого відтінку. Завдяки своєму крою й класичному вигляду це пальто чудово підійде як для повсякденного носіння, так і в деяких випадках, що потребують формального дрес-коду.

Кромбі
Calvin Klein

Грубо кажучи, Кромбі — це пальто від британського бренду Crombie. Однак із часом назва стала символом будь-якого дизайну, подібного до культового пальта лейбла завдовжки в три чверті. Зазвичай його виготовляють із вовни й часто з оксамитовим коміром контрастного кольору, ці пальта мають елегантний і стильний вигляд. У такий спосіб вони являють собою чудовий варіант для ділових та офіційних заходів, мають гармонійний вигляд з костюмом.

Честерфілд
Thom Browne

Честерфілд, мабуть, найпопулярніша модель однобортного пальта. Свою назву він отримав на честь графа Честерфілда VI, який увів його в моду в середині XIX століття. Нове пальто зчинило переполох, бо в ньому не було горизонтального розрізу по лінії талії, що характеризував сюртук, який використовували в той час. Відтоді модель не дуже змінилася: тонкі лінії, напівприлеглий силует, дві горизонтальні кишені, ліва нагрудна кишеня, розріз на спині, завдовжки вище колін. Честерфілд зазвичай шиють з м’якої тканини, часто із суміші вовни з кашеміром або навіть чистого кашеміру. Таке пальто добре підійде для офіційного або вечірнього виходу.

Реглан
Loveless

Реглан — це різновид Честерфілда, який відрізняється від оригінального пальта тим, що плече й рукав зроблені з одного відрізу тканини й між ними немає шва. Ця модель з’явилася завдяки ідеї лорда Реглана, який за допомогою такої форми плечей пальта сподівався приховати своє поранення від оточення. Зазвичай реглан завдовжки трохи нижче коліна, із застібкою на п’ять ґудзиків, з відкладним коміром. Таке пальто добре поєднується з одягом у діловому стилі.

Балмакаан
Mr P.

Пальто балмакаан отримало свою назву від однойменних шотландських мисливських угідь. Як не дивно, спочатку його виготовляли спеціально для полювання, без зайвих деталей і декору. Балмакаан має вигляд однобортного пальта, вирізняється коротким коміром і рукавами як у реглана, застібка прихована. У наш час це пальто відповідає діловому дрес-коду, має добрий вигляд з костюмами.

Коверкот
Gucci

Нині коверкот — це must have пальто джентльмена, але наприкінці XIX століття його було створено для верхової їзди та полювання. За своїм дизайном коверкот подібний до Честерфілда, але функціональніший і практичніший. Зазвичай його шиють з однойменного матеріалу, іноді з твіду або габардину. Головні відмінності коверкоту: однобортне пальто з відворотом, здебільшого з контрастним коміром з кротячого оксамиту, прямими кишенями, манжети прострочено п’ять разів, застібка прихована.

Ольстер
Lloyd Hall

Найелегантніший різновид пальта. Ольстер названо на честь однойменної північної ірландської провінції. Це двобортне пальто, для якого характерні високий відкладний комір, накладні кишені, вісім ґудзиків, рукави у формі сорочки зі швами, манжети, пояс на двох великих ґудзиках, завдовжки до середини гомілки або по щиколотку. Ідеальний варіант для подорожей у холодну погоду.

Класичне
Dolce & Gabbana

Попри велику кількість різновидів верхнього одягу, саме ця модель є тим, що конкретно закладають у сенс слова "пальто". Воно досить суворе, двобортне, вирізняється двома верхніми ґудзиками, зміщеними за діагоналлю як елемент декору, найчастіше нижче коліна. Зазвичай таке пальто без швів на талії та бічних складок. Кількість кишень у цій моделі варіюється, але вони переважно відкриті зовні й можуть бути пошиті як накладні або клапани. Це дуже універсальний різновид пальта, який витримає випробування часом. Крім того, його можна поєднувати з більшістю речей — від формального до повсякденного одягу.

Поло
Polo Ralph Lauren

Як можна здогадатися з назви, це пальто створили спеціально для гри в поло для англійських аристократів. Воно може бути як двобортного, так і однобортного типу. Зазвичай поло вільного крою, з поясом, застібкою із 6 або 8 ґудзиків, з накладними кишенями. Таке пальто заведено виготовляти з верблюжої вовни або світлих тканин. Через характерне поєднання спортивних і класичних ознак у дизайні такого пальта, його можна носити з речами як у діловому, так і повсякденному стилі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.